Wat maakt Valheim zo populair?

  Steam hit: Valheim, neemt de PC gamewereld over. Maar wat is Valheim nou precies en wat heeft het te bieden? We hebben een kort overzicht gemaakt met wat het verhaal inhoudt, hoe de game speelt en wat het allemaal anders doet dan de rest.

  Survival games zijn altijd al erg populair geweest. Games zoals Rust en Subnautica hebben zo dan ook een enorme fan-base. Minecraft is ook een survival game en wellicht de meest bekende van allemaal. Waar Rust een hardcore PVP survival is en Minecraft juist een rustige PvE game is, was Subnautica een story-based game met survival als primair doel. Wat Valheim nu dan ook uniek maakt in het omgaan met deze aspecten is dat het een vrije survival game is, toegankelijk voor iedereen en een verhaallijn erin verwerkt heeft. De wereld waar het zich in afspeelt wordt ook nog eens op het moment van spelen gegenereerd en dit is geheel willekeurig. Elke nieuwe playthrough die je zal starten, zal dan ook een geheel unieke wereld bevatten.

  En deze dagen zit het grootste deel van de mensen thuis of werken vanuit huis, een survival game kan gemakkelijk wat verveelde uurtjes vervangen voor progressie aan je gigantische kasteel dat je aan het maken bent. Ergens heeft het ook massaal succes weten te trekken uit de tijden waar we nu in zitten.

  Verhaal en Mythologie

  Valheim heeft een verhaal gebaseerd op Noorse mythologie. Niet zo zeer dat het alles écht overeenkomt met de werkelijke mythologie, maar meer een eigen draai en bedoeling eraan gegeven. In de Noorse mythologie zijn er 9 werelden waar sterfelijke en goden in leven. Mensen leven in Midgard en goden in Asgard. Dan is er als tiende wereld in dit geval: Valheim. Een wereld waar zelfs de goden niet heen durven te gaan en daarom de zielen van overleden Vikingen er heen sturen. Op deze manier wordt Valheim dan weer een wereld gemaakt waarin normaal geleefd kan worden.

  Elk nieuw personage dat je aanmaakt in Valheim is een krijger dat recentelijk is omgekomen in een strijd en nu wordt gebracht naar de andere wereld door een Valkyrie. Normaal gesproken wordt een Viking die eervol is doodgegaan gebracht naar Valhalla of Fólkvangr, waar ze rusten tot hun laatste strijd begint, het einde der tijden, oftewel Ragnarök. Helaas is dat niet het geval voor de vikingen die naar Valheim worden gebracht, zij zullen moeten overleven tot het zover is.

  De goden hebben hun rug gekeerd op Valheim en het is hierdoor totaal ingenomen door krachtige beesten waar zelfs Odin bang van wordt. Het is nu dus aan de spelers om deze wilde wereld te veranderen in een paradijs zoals Valhalla is. Spelers zullen dit moeten bereiken door zelf alles op te bouwen, mineralen te vinden in gigantische bergen, reizen over woeste oceanen en mythische wezens zien te verslaan. De speler heeft enorme keuze in hoe je tot het juiste eind resultaat komt en bied hierin ook enorme dieptegang, geen idee is te gek.

  Vergeeflijke survival game

  Survival games bestraffen je over het algemeen enorm. Zo werken survival games nou eenmaal en dat is juist ook deel van het plezier. Maar Valheim werkt juist goed voor nieuwe spelers doordat het, in het begin helpt met wennen aan de wereld en hoe deze werkt. Het bevat tutorials en een toegankelijk ontwerp om je op weg te helpen vanaf het begin. Het leert je de basisprincipes van de gameplay erg snel, inclusief landbouw, craften, vechten en meer.

  Elke keer dat je namelijk iets nieuws moet weten of een hint nodig hebt om te begrijpen wat je kunt of moet doen, komt er een raaf aanvliegen. Verder kom je ook op je avontuur runenstenen tegen die verspreid staan over de hele wereld. Deze kun je lezen voor een heel ander soort hint. Zo kan je door een runensteen bijvoorbeeld gewaarschuwd worden voor het gevaar van zwijnen en hoe je deze weg kunt jagen met vuur.

  Ook al is het voor het begin vergefelijk, wil dat niet zeggen dat het simpel of makkelijk is. Doodgaan in de game is namelijk nog steeds makkelijker dan overleven. Gelukkig is het wel zo dat áls je dood gaat er een mooie grafsteen spawnt met al je oude spullen erin.

  Gemaakt om samen te spelen

  Survival games kunnen al snel wat kaal of eenzaam gaan voelen. Valheim richt zich wat meer op het co-op multiplayer spelen. Het is verre van vereist maar de developer Iron Gate AB raad het ook aan om het met vrienden te spelen. De game ondersteunt namelijk tot 10 spelers tegelijkertijd, dit kan op een privé sessie zijn maar ook publieke lobbies. En je hebt ook keuze in hoe je speelt. De game is vooral gefocust op PvE en het verhaal dat zich afpseelt, terwijl jij je druk maakt over het zwijn dat net weg rent. Maar je kan er ook voor kiezen om je mede-vikingen de hoofden in te slaan als dat meer je speelstijl is.

  Het biedt hierdoor een enorm aantal verschillende scenarios en lachwekkende momenten terwijl jij en je vrienden je een weg banen door de wilde wereld van Valheim. En niet getreurd, het is ook singleplayer te spelen als dat meer jouw richting van spelen is!

  Makkelijk te draaien

  Naast het verhaal, de manier waarop het gespeeld kan worden en dat het bedoeld is om samen te spelen, dat het zo populair maakt, heeft ook de stijl en toegankelijkheid (hardware matig) een grote rol in dit geheel. De game ziet er namelijk best uniek uit voor het genre. Het is een beetje een vaag verhaal, het heeft een cel-shade gevoel maar ook weer niet helemaal. Op sommige momenten ziet de game er waanzinnig uit en andere momenten ziet het er wat minder goed uit. Het is een kwestie van wennen maar zeker voor de kleine prijs is het grafisch een pareltje, althans bijna altijd dan.

  Hardware matig is het ook erg makkelijk te draaien, omdat het niet de meest realistische looks heeft, kunnen veel computers of laptops het makkelijk draaien. Het mooiste van alles is nog dat de game nog niet eens één Gigabyte in beslag neemt!

  Valheim

  Verkijgbaar vanaf 2 february 2021

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.