Column: handheld gaming is nu beter dan ooit

Article
maandag, 25 maart 2024 om 15:00
pexels kevin williams 5801558f1631870606
Het is alweer een lange tijd geleden dat er een echte handheld console is verschenen. Maar volgens Ralph is handheld gaming momenteel beter dan ooit tevoren.
Lange tijd waren er twee verschillende soorten consoles. Je had home consoles, zoals de Nintendo Wii en PlayStation 3, en handheld consoles, zoals alle iteraties van de Game Boy en de PlayStation Portable.
Anno 2024 lijken dedicated handheld consoles helemaal verdwenen te zijn. Nintendo is niet meer met een pure handheld gekomen sinds 2015 met de New Nintendo 3DS en Sony heeft die markt al achtergelaten sinds 2012 met de PlayStation Vita. Maar onderweg in de bus, trein of auto kan je tegenwoordig meer games spelen dan ooit.

De hybride console

Ten eerste is er de Nintendo Switch. Hoewel het apparaat geen dedicated handheld console is, kan je hem wel gewoon op die manier gebruiken. Vrijwel alle games kan je gewoon en comfortabel in handheld-modus spelen. Het maakt dus niet uit of je thuis op de bank zit of ergens in de trein, je kan dezelfde titels spelen.
En er komt bovendien een ander voordeel bij kijken. De Switch heeft namelijk een stuk meer kracht dan de 3DS had, naast een veel groter scherm. Daardoor kan je compleet andere games draaien die voorheen niet speelbaar waren op de dedicated handheld consoles. Een titel als The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom in volle glorie op de New 3DS is moeilijk voor te stellen.
steam deck oledf1701937448

Opkomst van de draagbare PC

Maar de Switch is niet de enige console die je anno 2024 onderweg mee kan nemen, integendeel zelfs. Al is console misschien het verkeerde woord. Sinds de lancering van de Steam Deck is de markt van de ‘portable PC’ namelijk geëxplodeerd. Daarvoor waren er al soortgelijke apparaten, maar die waren allemaal niet zo publiekelijk bekend, noch zo krachtig.
Dat de markt ineens is geëxplodeerd blijkt wel uit de concurrentie voor de Steam Deck. Sinds het apparaat van Valve is gelanceerd hebben onder andere de ASUS ROG Ally, de Lenovo Legion Go en de MSI Claw het strijdtoneel betreden. En die concurrentie is erg goed voor de consument. Zo proberen fabrikanten elkaar af te troeven met handige nieuwe functies, is Valve ondertussen gekomen met een geüpgrade OLED Steam Deck en heeft zelfs Microsoft beloofd om de portable versie van Windows 11 sterk te verbeteren.
Met de draagbare PC’s zijn er nog veel meer games ineens overal speelbaar, die je eerder alleen kon spelen op een logge gaming laptop - en veel PC-gamers hebben al een gigantische bibliotheek tot hun beschikking. Apparaten als de Steam Deck blijken ook nog eens uitermate geschikt te zijn voor emulatoren, waardoor oudere en retro games ook weer hun moment in de spotlight hebben. Zo heb ik op de Steam Deck voor het eerst in decennia weer geracet in Need for Speed Underground.
playstation portal review 3f1703638528

Geen markt meer voor een handheld?

Voor gamers die onderweg hun favoriete titels willen spelen is er momenteel dus genoeg keuze. Maar dat betekent wat mij betreft niet dat de markt verzadigd is. Met name als het aankomt op Sony is er nog een belangrijke speler die een duit in het zakje kan worden.
Toen de PlayStation Portal voor het eerst opdook, leek het er al op dat de PlayStation Vita eindelijk een opvolger zou krijgen. Dat bleek uiteindelijk niet het geval, maar nu is er opnieuw gerucht dat Sony werkt aan een handheld. En het apparaat zou naar verluidt de mogelijkheid krijgen om PS4 en PS5 games die je al in je bezit hebt af te spelen. Daarmee zouden titels als Marvel’s Spider-Man 2 ook eindelijk portable worden.
Sony is niet de enige die volgens de geruchten bezig is met een handheld. Dat geldt ook voor Microsoft. De Amerikaanse fabrikant lijkt alleen niet echt een gat in de markt op te vullen. Game Pass is namelijk beschikbaar voor alle handheld PC’s die draaien op Windows 11 (zoals de ASUS ROG Ally) en daarnaast komen alle Xbox-exclusives al vanaf dag één naar PC. Het is dan ook de vraag hoeveel mensen er zitten te wachten op een Xbox-handheld.