Sony en Microsoft lijken steeds meer toenadering te zoeken door games uit te brengen op meerdere platformen. Niet alle fans zijn daar blij mee, maar in zijn column legt Ralph uit waarom het een zegen is voor gamers.
Mensen zijn erg gevoelig voor tribalism. Geef één iemand een rood petje en de ander een blauw petje en voordat je het weet is er ineens een strijd uitgebroken tussen de ‘roden’ en ‘blauwen’. We zijn immers altijd instinctief op zoek naar groepsgevoel, want dat is hoe de eerste mensen zorgden voor veiligheid. En als iets die veiligheid in gevaar brengt, dan wordt daar intens op gereageerd.
Een perfect voorbeeld van dat gedrag is de consoleoorlog tussen Microsoft, Sony en (tegenwoordig) in minder mate Nintendo. Wanneer er een nieuwe exclusive uitkomt of wordt aangekondigd, dan kan je er de klok op gelijk zetten dat fans van de tegenpartij er negatief op zullen reageren. De game op hun eigen geliefde console is namelijk vele malen beter - zelfs als die titel in de verste verte niet eens vergelijkbaar is met de nieuwe game.
De hardcore fans van de gamebedrijven zijn jarenlang ook gevoed in hun gedrag door de uitgevers zelf. Denk bijvoorbeeld aan de video’s die Sony maakte voor de PlayStation 4, om de features (of een gebrek aan) van de Xbox One belachelijk te maken. Als zelfs een gigantisch bedrijf gerechtvaardigd is in dat gedrag, dan mogen fans dat zeker doen in de comment-secties op social media, YouTube en websites.
Door die jarenlange consoleoorlog voelen hardcore fans zich vertrouwd in hun afkeer - of misschien zelfs haat - voor de andere platformen. Maar dat vertrouwde gevoel wordt de laatste maanden ineens geschaad door een partij die de fans nooit hadden zien aankomen: de uitgevers zelf.
In februari verschenen eerst geruchten dat Microsoft van plan was om meerdere games uit te brengen op de PlayStation 5, waaronder grote exclusives als Starfield en Indiana Jones and the Great Circle. Fans waren geschokt en invloedrijke Xbox-influencers trokken meteen hun steun voor het merk in. Ze voelden zich verraden door Microsoft, de partij die ze al die jaren zo hard hadden gesteund.
Achteraf bleek dat het maar om vier games ging en bovendien alleen kleinere titels, zoals Pentiment en Sea of Thieves. Maar het werd wel meteen duidelijk hoe gevoelig het uitbrengen van games op de console van de tegenpartij ligt bij fans. En dat is nu ook weer te zien nadat het gerucht naar buiten kwam dat Sony in gesprek is om Helldivers 2 uit te brengen op de Xbox Series X/S. Hoewel sommige spelers het juist prima vinden dat de game potentieel meer spelers krijgt, zijn er ook mensen die het niet vinden kunnen dat ‘hun exclusive’ ook ineens speelbaar is voor Xbox-eigenaren.
Toenadering tussen Sony en Microsoft zou mogelijk het einde kunnen betekenen van de jarenlange en intense consoleoorlog. En daarmee komt het vertrouwde groepsgevoel in gevaar bij de meest loyale fans.
Er zijn niet alleen fans die vanuit de onderbuik reageren, soms komen er ook logische redeneringen voorbij. Eén van de belangrijkste daarbij is dat games slechter zullen worden als Sony en Microsoft geen exclusives meer maken. De tweestrijd zou immers een goede drijfveer zijn om het beste in de studio’s naar boven te halen.
Maar wanneer puntje bij paaltje komt, zijn de uitgevers en ontwikkelaars allemaal bedrijven met een winstoogmerk. Een studio zal er niet ineens met de pet naar gooien, om Xbox of Sony de loef af te steken. Zij zullen er alles aan doen om de best mogelijke game af te leveren, om vervolgens zoveel mogelijk exemplaren te kunnen verkopen. En bovendien komt er ook een stukje eer en waardigheid bij kijken. Iemand die elke dag passievol met een game bezig is, stopt daar niet ineens mee omdat er geen strijd meer is waar hij of zij vrijwel niks mee te maken heeft.
Daarnaast is het einde van de consoleoorlog een zegen voor gamers in het algemeen. Niet langer is het nodig om eindeloos haatvolle reacties te dumpen voor hardcore fans en games worden alleen maar beschikbaar voor steeds meer spelers. Hoor je constant goede verhalen over een bepaalde game, maar kan je hem niet spelen omdat je niet het juiste apparaat in huis hebt staan? Dat is dan geen probleem meer.
Dat is een groot voordeel voor je portemonnee. Niet langer hoef je alle consoles in huis te halen als je alles wil spelen, je kan dan gewoon kijken naar welke features je het meeste aanspreken bij een console. En voor multiplayer games is het al helemaal een godsgeschenk. Die games staan of vallen bij de player base en voor de houdbaarheidsdatum van de game is het alleen maar goed nieuws wanneer titels multiplatform worden gemaakt en niet meer exclusief. Wat mij betreft kan de VN niet snel genoeg beginnen met vredesonderhandelingen tussen de Grote Drie.