Column: Betekent het coronavirus het einde voor de E3?

Article
donderdag, 15 april 2021 om 19:00
e3 overzicht 111501f1586358814
Normaliter kijken we elk jaar met smart uit naar de E3 voor de grootste aankondigingen van het jaar. Door het coronavirus kan de beurs nu al voor de tweede keer op rij niet gehouden worden, wat mogelijk fataal kan zijn voor het game-evenement.
Al jarenlang wordt Electronics Entertainment Expo - beter bekend als de E3 - gezien als het paradepaardje van de gamesindustrie. Op het evenement worden vaak de grote nieuwe titels uit de doeken gedaan door uitgever, kunnen journalisten ontwikkelaars aan de tand voelen en kunnen bezoekers met de nieuwste games aan de slag.
In 2020 ging dat feestje alleen niet door dankzij het coronavirus. Al die mensen op één plek is immers een perfecte broedplaats voor het virus. Er was nog een beetje hoop dat het evenement in alle glorie dit jaar kon doorgaan, maar de organisatie heeft officieel laten weten dat er geen fysieke E3 komt in 2021. Dat betekent alleen niet dat er niks wordt georganiseerd, want er komt een digitaal evenement voor in de plaats. Het belangrijkste gedeelte van de E3, de aankondigingen, kunnen dit jaar dus gewoon doorgaan als vanouds. Toch?

Hebben uitgevers de E3 wel nodig?

Er komt in 2021 dus wel een digitale show, maar dat betekent niet dat alle grote spelers die normaal een persconferentie houden in 2021 aanwezig zijn. Microsoft en Nintendo hebben aangegeven dat ze een aantal games zullen tonen - waaronder mogelijk Halo Infinite en Breath of the Wild 2 - maar ondertussen hebben andere grote jongens als Sony en EA gemeld dat ze aanwezig zullen zijn.
Dat is bovendien niet de eerste keer dat dat gebeurd. Vorig jaar zou Sony namelijk sowieso al niet aanwezig zijn op de E3, ongeacht of het evenement wel of niet kon doorgaan door het coronavirus. En ook Nintendo heeft niet elk jaar een grote show gehouden op de beurs. Grote uitgevers zoals de console-fabrikanten, EA en Ubisoft hebben namelijk al een paar jaar door dat ze ook gewoon hun eigen evenement kunnen organiseren. Waarom zouden ze afhankelijk moeten zijn van een third party beurs als ze zelf de middelen hebben om een show te geven? En dat op hun eigen voorwaarden. Zo kwam Sony vorig jaar niet opdagen omdat het bedrijf het niet eens kon worden met de organisatie van de E3 over een aantal zaken.
Ondanks dat Microsoft dit jaar aanwezig is op de E3, zal de uitgever ongetwijfeld niet al haar kruit verschieten en een aantal dingen bewaren voor haar eigen presentaties, net zoals Nintendo. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse XO-event van Microsoft en de Nintendo Direct shows. Door het coronavirus en het gebrek aan de grote gamebeurzen, wordt het voor de uitgevers nog maar eens duidelijk dat ze niet afhankelijk hoeven te zijn van de E3 en alles zelf kunnen regelen.

Ander verhaal voor TGS en gamescom

Het probleem waar de E3 nu voor staat klinkt als een probleem wat niet alles geldt voor de Amerikaanse beurs, maar ook voor de andere twee grote shows: de Tokyo Game Show en de gamescom. Toch hebben die organisaties een belangrijk voordeel tegenover de Electronics Entertainment Expo.
Waar de E3 namelijk elk jaar journalisten, ontwikkelaars, uitgevers en andere professionals in de industrie uitnodigt, zijn er geen normale bezoekers. Op de gamescom en Tokyo Game Show komt juist elk jaar precies diegene opdagen waar de bedrijven juist hun games voor op de markt brengen: de consument. Door hen direct alvast van de nieuwe titels te laten proeven, hebben de TGS en gamescom altijd een enorm belangrijke rol voor uitgevers en ontwikkelaars.
Als de E3 na het coronavirus dus wil blijven overleven en niet afhankelijk wil zijn van uitgevers en studio’s die een stuk kleiner zijn dan partijen als Sony, Nintendo en EA, dan moeten er iets veranderen. De laatste jaren zijn er soms een handjevol bezoekers toegelaten tot de E3, maar als de beurs in de toekomst wil blijven bestaan, dan is er misschien geen andere optie dan de deuren te openen voor een veel groter publiek.

Populair Nieuws