De status van E3 2021 en gamescom 2021 uitgelegd

  Het jaar is alweer dik twee maanden oud en in tegenstelling tot andere jaren weten we nog bijzonder weinig over de plannen voor bekende beurzen als E3 2021 en gamescom 2021. Door het coronavirus is enorm veel veranderd en vraag is natuurlijk of een fysieke beurs in juni en/of augustus alweer haalbaar is. Ondergetekende zette zijn Sherlock Holmes-pet op en zoekt uit hoe het met de status van E3 2021 en gamescom 2021 zit.

  E3 2021 - De vorm

  Laten we beginnen met de beurs die als eerste op de planning staat: E3 2021. De jaarlijkse beurs waarin de grootste uitgevers in de game-industrie hun plannen voor de komende tijd onthullen staat op losse schroeven. Vorig jaar ging de beurs helemaal niet door als gevolgen van het coronavirus.

  Vraag bleef lang of er in 2021 wel een editie op de planning stond. Gelukkig is het antwoord op die vraag ja. Wel is de manier waarop de beurs gehouden wordt anders dan andere jaren. In 2021 wordt de beurs compleet digitaal gehouden, al had de organisatie, de Entertainment Software Association (ESA) oorspronkelijk een fysiek evenement in gedachte.

  De stad waarin E3 altijd plaatsvindt, Los Angeles, bevestigde alleen zonder al te veel woorden vuil te maken dat een fysieke versie niet kan. Om die reden gaat de show in digitale vorm wel door. De data zijn als volgt:

  • Maandag 14 juni: Digitale previewdag
  • Dinsdag 15 juni: Dag 1 E3 2021 Digital
  • Woensdag 16 juni: Dag 2 E3 2021 Digital
  • Donderdag 17 juni: Dag 3 E3 2021 Digital

  E3 2021 - Type shows

  Als laatste is het ook nog belangrijk om te kijken naar de vorm die E3 2021 dan wél gaat krijgen. Een voorgesteld plan, dat zeker nog niet definitief is, geeft enige duidelijkheid van de manier waarop de show dit jaar digitaal toch door kan gaan. Het plan is als volgt:

  Een normale E3-dag krijgt een uitzendschema dat van 10 uur ‘s ochtends tot en met 10 uur ‘s avonds EST draait. Voor Nederlanders betekent dat een show die om 16.00 uur ‘s middags begint, terwijl die doorgaat tot en met 04.00 uur ‘s nachts. Dit moet zo drie dagen lang doorgaan.

  Gedurende zo’n stream is het idee dat de dag begint met een twee uur durende “exclusieve persconferentie”, waarna ook nog een Q&A volgt. Voorafgaand aan de persconferentie vindt eerst een pre-show van 30 minuten plaats. De rest van de dag wordt gevuld met presentaties van third-parties die in lengte verschillen. De dag wordt daarna afgesloten met een soort wrap-up en een korte teaser voor de volgende dag. In de notities wordt ook een afterparty genoemd in de vorm van streams voor het goede doel.

  XGN

  E3 2021 - Onzekerheden

  Het heeft er alle schijn van dat E3 2021 in deze digitale vorm gaat plaatsvinden, maar toch zijn er nog veel onzekerheden. Niet per se over of het allemaal doorgaat, maar of er wel animo is van uitgevers en ontwikkelaars. Uitgevers betalen doorgaans immers een flinke som (zes cijfers) om deel te mogen nemen aan E3.

  Gezien de show vorig jaar niet doorging werd er door velen dus geld bespaart, terwijl anderen kozen voor hun eigen evenement. Zo kwam Ubisoft met Ubisoft Forward en had EA natuurlijk een digitale variant van EA Play. Andere uitgevers, waaronder Microsoft, Sony en Activision, deden eerder al niet meer mee met E3, terwijl ook partner Geoff Keighley vorig jaar afhaakte.

  Dit jaar doet Keighley volgens VGC ook niet mee met E3, maar keert Summer Game Fest wel weer terug. De website meldt tevens dat een andere uitgever, net als vorig jaar, weer haar eigen digitale evenement organiseert. Er wordt niet genoemd om welk bedrijf het gaat, maar blijkbaar bleek de eerste editie in 2020 succesvol en hoeft die flinke entreeprijs voor de ESA niet betaald te worden.

  Koelnmesse GmbH / Harald Fleissner

  gamescom 2021

  Naast E3 2021 gaat ook gamescom 2021 door. De show in Keulen, Duitsland staat voor woensdag 25 tot en met zondag 29 augustus op de planning. Toch wordt de vorm van de beurs dit jaar wel compleet anders. Waar de beurs in 2020 volledig digitaal was, wordt in 2021 een hybride gepland.

  Dit houdt in dat de beurs deels fysiek plaatsvindt, maar ook nog digitaal gaat zijn. Tenminste, dat is hoe Felix Falk, Managing Director of game – The German Games Industry Association, de vorm noemt van de beurs dit jaar. Hoe dit zich precies uit, moet nog blijken. Grote factor hierin zal ook het vaccinatieproces zijn om het coronavirus terug te dringen.

  Onduidelijkheid heerst ook over de programmering. Hopelijk wordt hier later in het jaar meer duidelijkheid over gegeven. Hetzelfde hopen we voor Geoff Keighley’s Opening Night Live. De persconferentie werd in 2020 voor de tweede keer gehouden, maar over een derde editie is nog niets bekendgemaakt.

  “Summer Game Mess”

  Nu we het toch over de grote beursevenementen van 2021 is het nog wel de moeite waard om een kleine schijnwerper te zetten op de andere evenementen die in het verschiet liggen. Vorig jaar zagen we over het hele jaar enorm veel evenementen, livestreams en persconferenties, iets wat door gamejournalist Jeff Grubb werd omgedoopt tot Summer Game Mess.

  Destijds stelde hij een lijst op met de geplande evenementen op basis van geluiden die hij intern hoorde bij bedrijven. Vaak bleek zijn informatie betrouwbaar of zat hij er slechts enkele dagen naast. In 2021 doet Grubb iets soortgelijks, al lijkt hij zijn Summer Game Mess nu door te trekken voor het gehele jaar.

  Check de tweet hieronder om de voorspelde planning van Grubb te checken.

  Summer Game Fest en “niet-E3”

  Zoals in de lijst te zien, gaat ook Geoff Keighley’s Summer Game Fest door in 2021. Dit was al bekend, al krijgt ook deze een iets andere vorm. De festiviteiten worden teruggebracht qua tijdspanne. Alles wordt nu in minder dan een maand getoond.

  In juni lijkt er ook een “niet-E3” plaats te vinden. Dit zou maar zo het eerdergenoemde plan van uitgevers kunnen zijn om hun eigen ding te doen. Uiteindelijk gaat de tijd ons leren wat de plannen precies zijn. E3 is in ieder geval nog maar iets meer dan drie maanden van ons verwijderd, dus lang hoeven we niet meer te wachten.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.