Celebrities in beeld: Henry Cavill

  In deze gloednieuwe rubriek bespreken we verschillende beroemdheden. Telkens nemen we een acteur of actrice in beeld en lichten die dan compleet uit. We trappen af met Henry Cavill die niet alleen de Man of Steel is, maar, vanaf deze week ook Geralt of Rivia tot leven wekt in de Netflix serie The Witcher. Wie is deze kolossale spierbonk van een acteur?

  Netflix

  Wie is Henry Cavill?

  Henry Cavill, de Man of Steel, was niet altijd de superheld van de planeet Krypton. De acteur is geboren op 5 mei 1983 in Jersey, een Brits eiland vlak voor de kust van Frankrijk. Uit een gezin van vijf kinderen is hij de op één na jongste.

  Nadat hij privéles kreeg aan de St. Michael's preparatory School in Buckinghamshire is hij gaan acteren. Hier was hij al bezig met zijn carrière zonder dit zelf te weten. Hij speelde namelijk regelmatig mee in schooltoneelstukken, waaronder Shakespeare's A Midsummer Night's Dream. Uiteindelijk werd Cavill hier ontdekt toen hij 17 was. Het trapte een lange carrière af waardoor we de spierbonk nu kennen als Superman of zijn alter ego Clark Kent.

  Netflix

  Passie vanuit de schoolbanken

  Het mag duidelijk zijn dat Cavill kan acteren. Hij doet dit al jaren en heeft passie voor het vak. Hij heeft op jonge leeftijd al een eigen documentaire geregisseerd in BBC's 40 Minutes. Daarnaast kroop hij in de huid van Albert Mondego in The Count of Monte Cristo en speelde hij rollen in films als Laguna, Goodbye Mr. Chips en de serie Midsummer Murders uit 1997.

  We kennen Cavill natuurlijk het beste van zijn rol als Clark Kent in de DC films, maar hij heeft in veel andere grote producties zijn gezicht laten zien. Hij kwam onder andere in 2015 voorbij in The Man from U.N.C.L.E als Solo, vertolkte de geniepige dubbelagent August Walker in Mission Impossible: Fallout en hij nam het zwaard ter hand tegen goden als Theseus in Immortals (2011).

  Niet alleen op het gebied van films is Cavill een bekende. Hij kwam bijvoorbeeld voorbij in maar liefst 38 afleveringen van de dramaserie The Tudors als Charles Brandon. Daarbij bezit Cavill met zijn broer een eigen productiemaatschappij genaamd Prometheus Productions. Uit deze studio kwam enkele jaren geleden de thriller Stratton voort.

  Binnenkort voegt Cavill aan zijn lijst van series de nieuwe Netflix adaptatie van The Witcher toe. Daarin speelt hij niemand minder dan Geralt of Rivia. Een rol die hem ongetwijfeld op het lijf geschreven is!

  Warner Bros. Entertainment Inc.

  Gemiste kansen

  Toch is het niet allemaal goud dat blinkt in de carrière van Superman Cavill. Er zijn namelijk ook wat gemiste kansen te bespeuren. Wist je bijvoorbeeld dat hij bijna Edward Cullen was geweest in plaats van Robert Pattinson?

  Stephanie Meyer, de schrijfster van de Twilight boeken, droeg zelfs Cavill voor om de rol te spelen. Hij zou de ideale kandidaat zijn volgens de schrijfster. De producenten vonden hem alleen te oud om een 17-jarige te spelen en daardoor ging het feest aan zijn neus voorbij. Twilight kwam in 2008 uit toen Cavill 25 jaar was. Robert Pattinson, die toen 22 was, speelde de charmante vampier uiteindelijk. Ook de rol, van Cedric Diggory in Harry Potter and the Goblet of Fire werd uiteindelijk ingepikt door Pattinson.

  Later deed Cavill auditie voor de rol van James Bond in Casino Royale. Een rol die hij op een haar na gemist heeft. Tijdens de audities voor de film was Cavill zelfs een van de jongste acteurs die de laatste screentest heeft gedaan. De rol ging hem alleen aan de neus voorbij omdat hij volgens de producers net niet voldeed aan het profiel van Bond. Hij zou te jong zijn en naar eigen zeggen niet fit genoeg.

  Naast de rollen in James Bond, Harry Potter en Twilight greep de Man of Steel ook een keer mis wat betreft de rol van Superman, namelijk bij Superman Returns(2006). De rol ging naar Brandon Routh en Cavill kreeg uiteindelijk de stempel 'most unlucky man in Hollywood' van Empire Magazine. Uiteindelijk lachte Cavill het laatst en is het inmiddels ondenkbaar dat iemand anders de cape van Superman zou dragen.

  Warner Bros. Entertainment Inc.

  Een eight pack komt niet vanzelf

  De Man of Steel acteur heeft zijn succes deels te danken aan zijn pech en zijn verleden. Zijn tegenslagen gingen hem namelijk niet in de koude kleren zitten. 'Niet fit genoeg? Dan doen we daar toch wat aan?' is wat hij gedacht moet hebben. Cavill ging namelijk niet bij de pakken neer zitten, maar draaide de tegenslagen om in iets positiefs. Wat deed hij? Hard werken om de god te worden die hij nu is.

  De gedachte aan zijn jeugd, waarin hij door het leven ging als Chubby Cavill moet hem daarin gesterkt hebben. Hij werd een stuk fitter door te trainen en leerde al zijn pestkoppen een flinke les. Destijds werd hij nog niet de kolos die we nu kennen. Dat kwam later pas. Maar die kwelgeesten uit zijn jeugd piepten nu wel anders.

  Cavill kreeg rollen toebedeeld die hij anders niet kreeg, maar hij barstte pas echt uit zijn voegen toen hij hoorde van de Immortals rol waarin hij een halfgod kon spelen. Hij ging voor niets minder dan een goddelijk lichaam en creëerde door een strikt dieet en flink wat bloed, zweet en tranen Superman in levende lijve. Hij is zelfs een van de weinige acteurs die een eight pack heeft. Om die te onderhouden is Cavill dan ook regelmatig tussen de gewichten in de sportschool te vinden.

  NBC

  Rollen die je hem niet snel zult zien doen

  Het is terecht dat de Britse acteur Superman is. Met zo'n lichaam moet je bijna wel een buitenaardse God op aarde spelen. Toch is dit niet altijd een zegen. Vooral niet omdat Cavill geen grammetje meer inlevert van zijn eight pack en stalen spieren. Er zijn dan ook flink wat rollen waarin je Cavill niet snel zal zien voorbij komen als we de acteur mogen geloven.

  Zo zal hij niet snel een rol als een dik persoon spelen, maar ook niet als een heel mager persoon op het witte doek verschijnen. Cavill heeft Superman (en Geralt of Rivia In The Witcher) momenteel op de eerste plaats staan. Cavills fitte lichaam is voor beide rollen erg belangrijk en hij wil hier niet van afwijken door met 'alle populaire acteurs' mee te gaan. Als hij een rol tegenkomt die hem echt aanspreekt en belangrijk voor hem is, staat hij er wel voor open. Maar de kans dat dat gebeurt is niet groot.

  Voor zijn rol in Cold Light of Day kreeg hij de opdracht om er 'normaal' uit te zien. Dat betekende een hele tijd geen training om zijn spierbundels in vorm te houden. Cavill vond het vreselijk om niet te trainen en was blij dat hij daarna weer fit kon worden. Zijn vorm zal hij niet snel meer verliezen voor een acteerklus.

  Warner Bros. Entertainment Inc.

  Zelfs Superman heeft dromen

  Naast rollen die Cavill niet graag speelt, heeft Superman een aantal dromen. Jazeker, zelfs een god uit de ruimte heeft doelen die hij nastreeft. Zo wil Cavill altijd al eens in de huid van Alexander de Grote spelen.

  Los hiervan kijkt hij al jaren ontzettend tegen Russell Crowe Op. Toen Cavill als figurant speelde in Proof of Life wilde hij full time gaan acteren. Hiervoor vroeg hij Crowe om advies die dit graag gaf. Later ontving Cavill een cadeau van de Gladiator acteur met daarin de inspirerende woorden 'Beste Henry: een reis van duizend mijl begint met een enkele stap'.

  Crowe en Cavill werkten later samen als 'vader en zoon' in Man of Steel. Het is ongetwijfeld een van de doelen die Cavill van zijn bucketlist af heeft mogen strepen.

  Warner Bros. Entertainment Inc.

  Nominaties en prijzenkast

  De rollen van Clark Kent en Theseus hebben Cavill zijn vorm gegeven die hij nu voor The Witcher weer inzet. Deze rollen hebben hem ook op de kaart gezet (voor zover dat nog niet het geval was) en zelfs al behoorlijk wat vulling voor zijn prijzenkast gegeven. De Britse acteur heeft nog geen Oscar met zijn naam erop, maar wel een aantal andere prijzen.

  Zo werd hij genomineerd voor zijn looks door NextNowNext en dat niet een keer. Nee, drie keer. Daarnaast heeft hij negen Teen Choice Awards en drie Kids Choice Awards in de wacht gesleept. Zijn bijrol in Mission Impossible: Fallout heeft hem een awards van Cineuphoria opgeleverd.

  In de prijzenkast van Cavill staat helaas ook een Razzie die voor Batman v Superman uitgedeeld is. Hij zou namelijk de slechtste superheld-schurk combo met Ben Affleck vormen. Een award die misschien niet eens zo heel negatief is.

  Warner Bros. Pictures

  Wist je dat?

  Henry Cavill een heuse talenknobbel heeft? Zijn moedertaal is Engels, maar hij spreekt vloeiend Frans en redt zich erg goed in het Italiaans en Duits.

  Henry Cavill een enorm fan van het NFL team Kansas City Chiefs is? Hij probeert twee tot drie keer een wedstrijd in Kansas bij te wonen. Toevallig komt dit team uit de stad waar de ouders van Superman wonen. Cavill vindt het zelf ook erg leuk om rugby te spelen, maar helaas zit dat er door een knieblessure niet meer in.

  Cavill een 'superpuppy' heeft? Hij noemde zijn Akita Dog Kal, naar Kal El, zijn rol in Superman. Cavills fans gaven de viervoeter daarop de bijnaam Superpuppy.

  Summit Entertainment

  Geralt is single!

  Een andere 'wist je dat' is dat Cavill vrijgezel is. De man ziet eruit om op te vreten met zijn strakke kaaklijn en absurd afgetrainde lichaam en weet op professioneel gebied precies wat hij wil. Maar op het vlak van de liefde is dat anders.

  Cavill had in 2016 nog een relatie met Tara King, een studente die 13 jaar jonger dan de acteur is. Hiervoor had hij kort een relatie met Marisa Gonzalo en daarvoor is hij zelfs verloofd geweest met Ellen Whitaker, maar uiteindelijk liep de relatie stuk.

  Los van deze dames heeft de Clark Kent acteur nog met verschillende anderen gedatet, maar het mocht niet baten. Cavill gaf zelf te kennen dat hij het lastig vindt om iemand te vinden die dezelfde levensstijl als hem heeft en daarbij om kan gaan met zijn drukke schema.

  Relativity Media

  Superman en Clark Kent

  Henry Cavill is niet alleen maar een hele fitte man die toevallig de cape van Kal El en het zwaard van Geralt of Rivia opgepakt heeft. Hij is stiekem ook een soort van Clark Kent in zijn vrije tijd. Zo gaat Cavill aan de slag in de MMORPG World of Warcraft. Sterker nog, doordat hij deze game speelde had hij bijna de rol van Superman gemist. Toen regisseur Zack Snyder hem belde zag Cavill net te laat wie het was en belde direct terug. Gelukkig mocht hij toch nog het pak van de superheld aan.

  Naast rasechte gamer is Cavill een liefhebber van stripverhalen, met name die van Superman. Zijn favoriete verhaallijn is New Krypton. de acteur heeft voor zijn rollen als Superman ook alleen naar de comics gekeken. Zou hij voor The Witcher naar de games gekeken van CD Projekt Red hebben?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.