Batman v Superman Ultimate Edition Review (Blu-ray) - Leuke opzet voor Justice League

  DC Comics brengt ons het gevecht waar DC-fans al drie jaar lang mee lekker gemaakt zijn. De titanenstrijd tussen Batman en Superman. Hiervoor maakt DC een sprong in de tijd en kiest een nieuwe Batman, maar of dat zo verstandig is? Je leest het in de Batman v Superman Ultimate Edition review!

  Zack Snyder mocht de vorige film rondom Superman, Man of Steel, ook al op zich nemen. De film, waarin de oorsprong van Superman verteld werd, kreeg gemengde recensies. Wij waren lovend over de film, op enkele puntjes na. Nu is het eindelijk zover dat Snyder ons de strijd tussen mens en god brengt in Batman v Superman: Dawn of Justice.

  Batman v Superman Review

  Een stuk donkerder

  Na de Dark Knight trilogie is er veel met het DC-universum gebeurd. Er is bijvoorbeeld een gevecht tussen twee buitenaardse wezens geweest (Man of Steel) en Robin is blijkbaar al dood. Een deel daarvan hebben we gezien in Man of Steel, maar de dood van Robin mogen we zelf invullen.

  Fans weten al dat op het moment dat Batman de Man van Staal te lijf gaat er veel veranderd is. Dit is allemaal te lezen in de comics. Maar voor het ongetrainde oog even het volgende: Batman heeft zijn no-kill regel geschrapt nadat Joker Robin vermoord heeft. En dat is goed te merken in deze film. De sfeer is veel donkerder dan voorheen en er vallen behoorlijk wat doden.

  Batman brandmerkt tegenwoordig bijvoorbeeld criminelen waardoor zij voor het leven getekend zijn en in de bak met 99 procent zekerheid vermoord worden. Hij schuwt het ook niet om mensen overhoop te rijden of zoals gebruikelijk een fiks pak slaag te geven. En ook aan de kant van Superman vallen de nodige slachtoffers.

  Bijvoorbeeld wanneer Superman zijn Kryptoniaanse tegenstander uit de weg ruimt. Hiermee gaat een hoop sloopwerk gemoeid en dat niet alleen in Metropolis. Het naastgelegen Gotham krijgt ook met het verwoestende gevecht te maken, al is het op een andere manier. Zo stappen we weer in de DC-sneltrein in Dawn of Justice.

  Batman v Superman Review

  Wantrouwen en slinkse plannen

  Superman (Henry Cavill) redt de wereld namelijk wel, maar honderden mensen komen om, waaronder een groot aantal medewerkers van Bruce Wayne (Ben Affleck). Wayne laat dat niet zomaar op zich zitten. Hij vraagt zich, net als een hoop andere mensen, serieus af of Superman geen dreiging is voor de wereld.

  Superman vraagt zich tegelijkertijd af of een ‘held’ die criminelen vermoordt niet tegengehouden moet worden. Intussen is Lex Luthor bezig met een onderzoek naar de overblijfselen uit Man of Steel en heeft hij een verborgen agenda die de wereld wederom in gevaar zal brengen. Luthor (Jessie Eisenberg) weet daarbij de twee helden tegen elkaar uit te spelen met slinkse spelletjes.

  Dit is meteen de eerste helft van de film: een heleboel gepraat, veel te weinig actie en stiekem gedoe vanuit een veel te kinderachtig en psychotisch vertolkte Lex Luthor. In die eerste helft worden de twee superhelden ook niet neergezet zoals ze verdienen. Batman moet bijvoorbeeld ’s werelds beste detective zijn en niet in slaap vallen achter zijn supercomputer.

  Batman v Superman Review

  Onlogische en afgeraffelde elementen

  Heel onlogisch, gezien we al zoveel sterke Batman vertolkingen gezien hebben. Maar er is veel meer onlogisch in Dawn of Justice. Zo heeft Bruce Wayne last van visioenen, waardoor je als kijker gelijk in de war raakt. Zeker als kijker die de comics niet gelezen heeft. Deze momenten zijn vaak namelijk niet voorzien van enige uitleg en passen voor het gevoel helemaal niet in de film.

  Het lijkt wel te zijn afgeraffeld en zelfs de Ultimate Edition weet dit niet goed te maken met de extra scènes (de film duurt 182 minuten in plaats van 151). Als leek ga je heel veel aanwijzingen missen die een en ander kunnen verklaren, maar die nu meer vragen oproepen.

  De Batmobile en de Batcave zie je echt veel te weinig, net als Wonder Woman. Zij had net zo goed niet in de film kunnen zitten, zo weinig zie je haar. Het is dan ook overduidelijk dat zij puur aanwezig is als opzetje voor een Wonder Woman film en de start van de Justice League. En het moet gezegd worden: Louis Lane (Amy Adams) is behoorlijk irritant en Doomsday weet nergens echt indruk te maken.

  Batman v Superman Review

  Wel een paar keer raak geschoten

  Dat laatste komt voornamelijk door minder animatiewerk. Affleck zet wel een lekker donkere versie van Batman neer. Hij komt daarmee niet echt in de buurt van zijn recente voorgangers, al doet hij het best goed als Wayne. Verder is Lex Luthor echt te neurotisch neergezet door Eisenberg. Daarmee schiet Snyder een paar keer flink mis. Anderzijds weet Cavill zijn rol als Superman wel weer goed neer te zetten, net als in Man of Steel.

  Maar Snyder heeft naast de keuze voor Cavill in Man of Steel destijds (en nu weer) nog wat vaker raak geschoten. Hij heeft de film niet geprobeerd vol te proppen met allerlei superhelden, maar zich echt gefocust op het verhaal: het ontstaan van de Justice League. Dit zorgt ervoor dat de film een stuk overzichtelijker is dan bijvoorbeeld Captain America: Civil War, al zijn ook hier de nodige cameos.

  Ook met de extra’s die op de Blu-ray te vinden zijn, is raak geschoten. Er wordt onder andere ingegaan op de samenvoeging van de drie superhelden in een film voor de eerste keer, maar ook de toekomstige helden Flash, Aquaman en Cyborg laten van zich horen.

  Veel van de andere features richten zich voornamelijk op de relatie tussen de verschillende superhelden en superschurken, waarbij het meest interessante de The Warrior, The Myth, The Wonder is. Deze focust zich namelijk voornamelijk op Wonder Woman inclusief een blik op de oude tv-serie. In totaal beslaan de extra features ruim twee uur wat het alleen al de moeite waard maakt om de Blu-ray te kopen.

  Batman v Superman Review

  Batman v Superman Review - Vooral een opzetje voor de toekomst

  Batman v Superman is wat betreft superheldenfilm zeker niet de sterkste vertelling die er bestaat. Wat de film wel is, is een goede opzet richting de Justice League. De eerste helft is behoorlijk langdradig, terwijl er in de tweede helft veel meer actie zit. Karakters worden ook niet zo sterk neergezet als je zou verwachten en dat is erg jammer.

  Door wat onlogische dingen voelt de film ook behoorlijk rommelig aan en daarnaast mis je ook simpelweg wat dingen. Zeker als leek. Onder aan de streep is het een film om eens te kijken, al is het alleen al voor die stortvloed aan extra’s.

  7

  De plus- en minpunten

  • De toon is een stuk donkerder
  • Een redelijk goede opzet voor Justice
  • Geen stortvloed aan superhelden
  • Ruim 2 uur aan extra features
  • Een matige Batman
  • Onlogische gebeurtenissen
  • Antagonisten niet indrukwekkend
  • Langdradige eerste helft
  • Voelt rommelig aan

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.