Opinie: Microsoft, waar zijn jullie mee bezig met de Xbox Series X?

Article
vrijdag, 20 december 2019 om 9:05
xbox series x0f1582274529
Tijdens de Game Awards 2019 was ongetwijfeld de aankondiging de officiële bekendmaking van de Xbox Series X. We wisten al dat er een nieuwe Xbox aan zat te komen, maar Microsoft deed nu ook de vorm van de console uit de doeken. Dat uiterlijk is alleen onbegrijpelijk.
Even een korte reis terug in de tijd. Voordat de PlayStation 4 en Xbox One de nieuwe generatie aan console zouden inluiden, barstte er een fikse campagne-oorlog los tussen Sony en Microsoft. Begrijpelijk, want beide bedrijven willen natuurlijk de markt leiden. Meer verkochte consoles zorgt immers voor meer verkochte games en dat leidt vaak ook nog eens tot meer invloed bij ontwikkelaars en uitgevers.

De marketingoorlog van 2013

De periode voor de lancering werd het alleen pijnlijk duidelijk dat Microsoft het oorlogvoeren is verleerd. Met de Xbox 360 kon het bedrijf redelijk op haar lauweren rusten, maar dat was in 2013 zeker niet het geval. Voor de Xbox One waren een aantal dubieuze keuzes gemaakt - Kinect was verplicht, er was geen backward compatibility en je moest altijd online zijn - waar Sony dankbaar gebruik van maakte.
Als een volleerd strateeg benadrukte de Japanse fabrikant de nadelen van de Xbox One, terwijl het de sterke punten van de PlayStation 4 met grappige marketing aan de man bracht. En wat deed Microsoft? Het bedrijf ging vol in de verdediging en kon geen vuist maken. Bovendien bracht het de console ook nog eens een jaar later pas naar een groot gedeelte van de wereld. Nergens waren er lessen getrokken uit de veel te late release van de PlayStation 3. Sony domineerde binnen de kortste keren de markt.

Xbox U

Nu denk je: een foutje moet kunnen. Dat is zeker waar. Het probleem is alleen dat Microsoft zich aan precies dezelfde steen lijkt te stoten. Bij de aankondiging van de Xbox Series X zijn er al meteen een aantal punten blootgelegd. De top van Sony zal in hun handen hebben gewreven toen ze de presentatie zagen.
Laten we beginnen met de naam. Xbox Series X. De opvolger van de Xbox One en Xbox One X. Waar hebben we dat eerder gezien? Oh ja, toen Nintendo de Wii U lanceerde in navolging van de Wii, de meest populaire console voor het bedrijf ooit. Met de vreemde naamgeving dacht zo’n beetje elke ouder dat het dezelfde console was en liet hem liggen in de winkels. Het is nu eenmaal zo dat veel consoles worden gekocht door ouders voor hun kinderen. Het was dan ook een regelrechte flop en de idiote naamgeving is daar ongetwijfeld schuldig aan geweest.
Nu heeft iemand bij Microsoft ineens de ingeving gehad om precies dezelfde fout te maken. Ondertussen heeft iedereen door dat de PlayStation 5 de opvolger is van de PlayStation 4. Simpel, duidelijk en er kan geen enkel misverstand over ontstaan. Microsoft was met de Xbox One al begonnen om er een cijfer aan te plakken, ga er dan ook gewoon mee door. Het bedrijf heeft sindsdien duidelijk gemaakt dat de generatie weer simpelweg ‘Xbox’ heet en Series X de eerste console zal zijn. Met de naamgeving proberen ze alles te versimpelen, maar daar zijn ze wat mij betreft allesbehalve in geslaagd.
screenshot 2019 12 17 at 171135f1576599134

Vuilnisbak of dubbele GameCube?

De naam is al geen briljante zet geweest, maar misschien nog wel de grootste fout die er bij de Xbox-divisie is gemaakt, is de vorm van de Xbox Series X. De vergelijkingen vliegen al over en weer en het zijn geen complimenten. Ik denk niet dat iemand bij Microsoft blij wordt van het feit dat het nieuwe paradepaardje meteen al wordt vergeleken met een vuilnisbak. Dat is zonde, want met de Xbox One hanteert het bedrijf een strak design dat in geen enkel huishouden misstaat. Een console hoeft niet dienst te doen als een stuk moderne kunst.
De redenering die is gegeven voor de vorm van de Xbox Series X is dat het is ontworpen met een PC in het achterhoofd. Qua design en qua koeling. Nu heb ik menig PC's gezien en die kunnen flink verschillen in ontwerp, maar over het algemeen zien ze er niet uit als twee Minecraft-blokken op elkaar gestapeld. De gemiddelde PC-toren is langwerpig, bedoeld om alle onderdelen te huisvesten met voldoende ruimte. Dat is immers nodig voor de airflow. Precies hetzelfde wat Microsoft met de Xbox Series X wil bereiken.

Twijfels over het design

Ik heb alleen mijn twijfels over het ontwerp als ze dezelfde koeling als een PC willen gebruiken. Eén van de meest belangrijke aspecten van airflow is dat er namelijk koele lucht moet binnenkomen via de voor- of bovenkant en de warme lucht van de processor en videokaart aan de achterkant gedumpt kan worden. Nu hebben we alleen nog maar twee kanten van de Xbox Series X gezien, maar vooralsnog lijkt er alleen een opening te zijn aan de bovenkant. Dat gaat niet voldoende zijn om een in- en uitgang te creëren.
Phil Spencer kwam al snel naar buiten om te zeggen dat gamers zich geen zorgen hoeven te maken, want de Xbox Series X is ook horizontaal neer te leggen. Leuk en aardig, maar de console is zo hoog en breed dat hij voor veel mensen alsnog niet in het televisiemeubel past. Het is precies de reden waarom consoles over het algemeen plat en lang zijn. Qua design lijkt er simpelweg niet over nagedacht te zijn, terwijl er met acht console-generaties genoeg is nagedacht over de ideale vorm.

Hopen op een spannend gevecht

Ik hoop echt dat Microsoft terug kan vechten tegen Sony. Het lijkt een lastige opgave te worden, want de Amerikanen staan al met 0-2 achter voordat de wedstrijd überhaupt begonnen is. Toch zal het voor elke gamer goed zijn als de aankomende console-generatie een spannend gevecht wordt. In een goede concurrentiestrijd zullen namelijk beide partijen zich van hun beste kant moeten laten zien en kan niemand rustig achterover leunen. We zien bijvoorbeeld precies hetzelfde met Intel tegen AMD als het aankomt op processors. De technologie gaat met grote stappen vooruit en de prijzen zijn competitief. Stop daarom ook met die zinloze fanboy-oorlog, want met Sony of Microsoft als een duidelijke winnaar zijn wij als consument allemaal de verliezer.

Populair Nieuws