Bordspel zondag: Een verslag van Essen Spiel in briefvorm

Article
zondag, 24 oktober 2021 om 17:00
spiel schilderijenf1634673244
Beste lezers,
Het is een tijd geleden, maar nu mag ik weer naar Essen Spiel. Morgenochtend is het eindelijk zover. Ik kan niet wachten. Zoals jullie vas wel weten was Spiel, net zoals alle andere evenementen, afgelast in 2020. Daar zaten we, met een zwaar hart en de apocalyps om naar vooruit te kijken.
Maar dat maakt alles dit jaar des te zoeter. Ik ben er klaar voor. Mijn treinkaartjes zijn besteld, de AirBnB is gereserveerd en mijn tassen zijn ingepakt. Of nou ja, ik heb er vooral dingen uit gehaald. Je weet wel, voor al die bordspellen die ik mee naar huis ga nemen. Ik zie jullie weer over een week!
Liefs,
Arran namens XGN

Dag 1: De vroege vogel

Hey lezers,
Vandaag stond ik om half vier op. Ik was van plan onderweg ontbijt te halen, maar realiseerde me net op tijd dat alles natuurlijk dicht is. Dus werkte ik nog snel even een kom muesli naar binnen. Maar goed ook, want die melk is waarschijnlijk niet goed meer als ik terug kom. Ik was op tijd op het station, dus alles verliep voorspoedig.
Rond tien uur was het dan echt tijd. Ik kwam aan op de beurs. Het was zelfs nog niet open voor de pers, maar door verwarring en de taalbarrière werd ik toch per ongeluk binnen gelaten. Het was vreemd om Spiel zo leeg aan te treffen, maar het had ook wel wat.
De man voor de deur van de persvoorstelling hield mij steeds tegen. Maar hij kon geen Nederlands en hoewel ik een beetje Duits versta maakte ik niets op uit wat hij zei. Uiteindelijk was er gelukkig iemand die Engels en Duits spreekt. Die vertelde dat de man mijn vaccinatiebewijs wou zien. Die had ik natuurlijk bij me, dus nu kon ik eindelijk naar binnen. Om eerlijk te zijn is de persvoorstelling niet voor iedereen. Ik liep wat rond, maakte een paar afspraken voor later en netwerkte een beetje. Maar er waren geen spellen te spelen. Toch had ik het naar mijn zin. Bovendien maakte ik een afspraak om Bitoku te spelen, een spel dat alleen beschikbaar was voor pers! En ik slaagde erin spellen te scoren van Blue Orange Games.
Op de terugweg kwam ik tot de ontdekking dat de ticket automaten voor het OV mijn pinpas niet aannemen. Ik had geen fysiek geld bij me, want in Nederland heb ik dat nooit nodig, dus ik had er niet aan gedacht. Er was geen ATM te bekennen. Uiteindelijk besloot ik noodgedwongen (ik moest op tijd inchecken bij mijn AirBnB!) zwart te rijden. Gellukkig ging het helemaal goed!
Gruße uit Duitsland,
Arran namens XGN
spiel micro macro standf1634673303

Dag 2: Perks of press

Hallo lezers,
Hopelijk gaat het goed met jullie.
Vandaag was de eerste echte dag op de beurs. En net zoals in 2019 mocht ik weer mijn perskaart zwaaien om de lange rij over te slaan en een halfuur eerder naar binnen te gaan. Zelfs met deze kortere rij voelde dat wel goed. Ook vandaag was ik weer vooral aan het netwerken. Wist je dat vrijwel alle digitale schaakklokken uit een bedrijf in Enschede komen? Wij ook niet! Maar de mensen van DGT stonden daar, met een slim schaakbord en stapels klokken. Wij wisten het slimme bord te verslaan om een dame te winnen. Dan waren die schaaklessen al die jaren geleden toch nog iets waard!
De beurs is ongeveer een kwart kleiner en er zijn aanzienlijk minder spellen. Gelukkig wisten we dat van tevoren al, dus het was voor mij geen teleurstelling. En laten we eerlijk wezen, zelfs met de kleinere capaciteit vul je gemakkelijk de vier dagen. Maar nu was er ook het aangename voordeel dat er minder mensen waren. Daardoor werd ik niet steeds met de stroom meegenomen en kon ik op mijn gemak rond kijken. Wel hadden veel stands last van bezorgingsproblemen door alle heisa met containers op het moment. Daardoor waren veel spellen niet te koop, wat een grote teleurstelling was voor medebezoekers. Gelukkig ben ik hier als pers, waardoor ik meestal alsnog aan een kopie kan komen als ik het genoeg wil. Maar niet iedereen heeft deze luxe... En het was nog vervelender voor de uitgevers, want die verdienden op dag één geen geld.
Aan het einde van de dag kwam ik een oude vriend van mijn bordspellenvereniging tegen. Met hem heb ik Small Islands en nog wat andere spellen kunnen spelen. Small Islands vond ik zo leuk dat ik het meteen aanvroeg om te reviewen. En de man van de stand werd daar zo blij van dat ik het meteen mee kreeg! Later kwamen we wat andere oude leden tegen. Het is toch leuk om vrienden uit het verleden weer te zien.
Groetjes,
Arran namens XGN
spiel dag 2f1634673414

Dag 3: Lekker mijn eigen ding doen

Daar ben ik weer, beste lezers,
Hoe gaat het met jullie?
Vandaag had ik besloten voor mezelf rond te lopen. En dat was maar goed ook, want voor ik in de tram was gestapt stuurde een andere oude vriend mij een bericht. Hij was ook op de beurs, en het leek hem leuk om samen rond te lopen. Helemaal mee eens.
Onder andere speelden we Hibachi omdat de doos me aan Monster Hunter deed denken. Het is een dexterity game, niet iets dat ik gebruikelijk zou spelen. En zeker niet met deze vriend, die vooral houdt van serieuzere spellen. Maar het was een goed besluit, want Hibachi heb ik meteen aangeschaft! En het spel was niet veel later uitverkocht. Ook kocht ik een schitterende D20 gemaakt van opaalsteen van Diceshop Online. Wat een prachtig ding. Kan ik weer lekker iedereen jaloers maken tijdens DnD!
Rond drie uur gingen we naar hal zeven, want mijn vriend had via BoardGameGeek wat spellen tweedehands gekocht. Dat was blijkbaar een heel ding, met een grote groep mensen die daar stonden. De verkopers hielden een bord met hun username omhoog, zodat je jouw aanwinsten kon vinden. Ik zocht mee naar verkopers tot we alles hadden, waarna we ons weer bij een andere vriend aansloten. Zij was namelijk juist spullen aan het verkopen. Ik ben wat langer, dus mijn taak was het bordje hoog houden. Helaas kwam de koper niet opdagen, waardoor we onze tijd verspilden. Ach ja...
Beste wensen,
Arran namens XGN
spiel hibachi bordf1634673486

Dag 4: Bitoku spelen

Goedendag, lieve lezers,
Hopelijk bevalt het weekend jullie goed. Was het een zware week?
De vrienden van gisteren hadden aangeboden mijn laatste nacht bij hen in het huisje te spenderen. Dat zag ik wel zitten, want het was wel wat eenzaam in mijn BnBtje... Dus had ik mijn spullen vast gepakt. Het enige nadeel was dat ik met mijn onderhand best wel zware bagage naar Spiel moest. Er zijn wel kluisjes, maar daar kan ik pas vanaf tien uur bij. En aangezien ik al om half tien naar binnen mag moest ik even zeulen.
Vandaag is de dag dat ik Bitoku mag spelen. Mijn afspraak was om half elf, maar ik was er al eerder. Dus toen een paar nieuwsgierige bezoekers vroegen naar een uitleg ging ik erbij zitten. De man die ons hielp was de maker zelf, wat altijd een leuke bonus is. De uitleg duurde lang, en het beloofde een erg ingewikkeld spel te worden. Maar dat is niet erg. Hoewel ik voor jullie vooral over lichte of medium spellen schrijf ben ik echt wel te vinden in iets uitdagends. Dus ik was er klaar voor. Maar eerst een sprintje naar mijn kluisje, want man, die tas is zwaar.
Toen ik terug kwam werd ik begroet door drie heren van Ready Steady Play, een Engelse YouTubekanaal over bordspellen. Leuke jongens, het was erg gezellig. De eerste ronde van Bitoku waren we allemaal nog een beetje verward, maar daarna viel het allemaal best mee. We hadden het prima naar onze zin. We hebben een volledig potje gespeeld van ruim drie uur!
Er bleef een man bij ons zitten, zodat hij vragen kon beantwoorden als we die hadden. Maar al gauw bleek dat hij er vooral was om bezoekers erop te wijzen dat er alleen demo's waren voor de pers. Dit leverde veel teleurgestelde gezichten op, want Bitoku is het meest geanticipeerde spel van Spiel 2021. Geen wonder, want het ziet er schitterend uit. Jammer genoeg was het volledig uitverkocht, dus ik kon geen reviewexemplaar mee krijgen. Maar wie weet wat er komt in de toekomst...
Toen ik eindelijk klaar was zocht ik de vrienden van gisteren op. Ze waren net begonnen met een potje It's a Wonderful Kingdom. Ik had er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar heeft de voorganger een cult following. Iemand voelde zich niet zo lekker, dus nam ik het van hem over. Uiteindelijk concludeerde ik dat je een paar potjes moet spelen om een strategie uit te vogelen. Maar dan kan het best leuk zijn. Ook kocht ik een speciaal verjaardagscadeau voor een goede vriend. Maar voor het geval die dit leest geef ik geen details over prijs!
Geniet van je weekend! Groetjes,
Arran namens XGN
spiel bitoku meeplesf1634673571

Dag 5: Meetingmania

Hallo lezerleute,
Hopelijk hebben jullie goed uit kunnen rusten dit weekend. Want morgen begint het zwoegen weer.
Voor mij was dit een zware dag. Ik had een paar meetings gepland met Blue Orange Games en Plan B Games. Blue Orange staat bekend om spellen als Kingdomino en Photosynthesis. Plan B Games staat vooral bekend om de hitserie Azul. Maar ze hebben ook de uitgever van Camel Up en The Great Western Trail gekocht. Allemaal spellen waar ik van hou. Daarnaast moest ik Roll Camera ophalen voor de dag voorbij is. Bovendien is één van de vrienden van afgelopen nacht ook een journalist en liep haar schema van afspraken perfect over in de mijne. Dat betekende dat zij mee kon naar mijn afspraken en ik naar die van haar met Board&Dice (Teotihuacan) en de Nederlandse ontwikkelaar The Game Master, die dit jaar King of the Valley onthulde op Spiel.
Cirielle van Blue Orange Games stond ons te woord om tien uur. Ze liet ons van alles zien, en gaf me uiteindelijk Photosynthesis en de uitbreiding mee. Top, want dat spel wou ik al een lange tijd bezitten. Cirielle was trouwens erg aandoenlijk. Het was haar eerste fair, en ze was steeds bang dat we haar door haar Franse accent niet konden verstaan. Volledig onnodig, want ze was erg duidelijk. Neoville zag er interessant uit als je zin hebt in iets lichters. En de gebouwen maken het, net als de bomen van Photosynthesis, lekker visueel. Oh, en de nieuwe Kingdomino? Absolute aanrader.
Ook de dame van Board&Dice was erg vriendelijk. Ik weet haar naam niet, omdat ik de meeting crashte, maar ze heeft mijn complimenten. Er waren twee demospellen (lees, spellen die nog in ontwikkeling zijn) uitgestald waar ze uitgebreid over vertelde. De eerste is een prequel voor Teotihuacan. Deze nieuwe editie is een workerplacement waarbij je meer werkers kan spenderen voor krachtigere acties. Of je kan je werker op een bestaande stapel werkers plaatsen om een sterke actie uit te voeren. En natuurlijk kwam het met de tetrisachtige tilelaying waar we al bekend mee waren van het origineel. Het zag er veelbelovend uit. Het andere spel was in een veel vroegere fase, dus er waren niet zoveel details. Het is gebaseerd op de schilderijen van Zdzisław Beksiński. Dat is een beroemde Poolse schilder die griezeltaferelen maakte. Het spel zag er daarom ook heerlijk onaangenaam uit.
Tot mijn teleurstelling werd mijn meeting met Blan B Games uitgesteld, waardoor ik niet meer mee kon naar The Game Master. Andrea van Plan B was duidelijk meer ervaren dan de andere twee dames waar ik mee had gesproken. Ze maakte meteen bekend dat ik geen reviewexemplaren mee kon nemen. Geen probleem, dacht ik in mijn achterhoofd. Ik had er onderhand al ruim genoeg, en Plan B geeft in Nederland hun spellen uit via Asmodee. Die zijn binnenkort op het Spellenspektakel aanwezig, dus dat komt dan wel weer. Wel vertelde Andrea mij over Camel Up: Off Season, Azul: Queen's Garden en The Great Western Trail. Het opvallendste van allemaal is dat Off Season níet een spel is waarin je kamelen op elkaar stapelt, of gokt op welke kameel een race gaat winnen. Het is een spel waarbij je waren bezorgt en voorzichtig moet plannen zodat je meer winst maakt, maar niet je kameel overbelast. Verwarrend, gaf Andrea toe. Maar hun intentie is dat Camel Up een IP wordt die fans kunnen herkennen. Dat is trouwens ook wat ze doen met Azul, en er staan ook twee Great Western Trail-spellenin de planning. Zie jij een thema? Ach, als de spellen maar goed zijn. En tot nu toe stelt Azul niet teleur.
Morgen zijn we weer terug. We hebben geen zin in werk, maar we hebben jullie natuurlijk wel gemist.
Groetjes,
Arran namens XGN