Bordspel van de week: Camel Up

Article
zondag, 03 oktober 2021 om 17:00
camel up inhoudf1632946879
Wij zijn in het verleden best negatief geweest over spellen die een voorkeur geven aan kans. Ons artikel over Monopoly is daar een goed voorbeeld van. Dus nemen wij deze kans om aan te geven dat we kansspellen wel degelijk leuk vinden. Een potje Liar's Dice is om van te smullen, en zelfs de Yahtzee-achtige King of Tokyo is een spel waar we ons prima mee kunnen vermaken. Maar om voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat we niets tegen kans hebben, bespreken we deze week een gokspel over kamelen. We nemen een kijkje naar Camel Up. Welkom bij bordspel van de week.

Waarom Camel Up?

Vind jij gokken spannend, en dan vooral op races? Maar wil je er geen grote geldbedragen aan verliezen? Zoek je een kort spel, waarbij alle betrokkenen even lekker luid zullen zijn? Hou je van rare meeples, en is het nog beter als ze precies op elkaar passen? Voegt het iets toe als het stapelen van eerder genoemde meeples een belangrijk spelelement is? Dan is Camel Up misschien wel iets voor jou.
Camel Up is kort, maar over de gehele duur zeer aanwezig. Opvallende speelstukken trekken het oog, en het spel kan op elk moment volledig omslaan. Het is simpel en spannend, wat het geschikt maakt voor de hele familie. Of zelfs als drankspel! Ook zullen er niet veel breinen over breken, omdat het voor het allergrootste gedeelte neer komt op kans. Neem jij een gokje?
camel up start bordf1632946895

Wat is Camel Up?

In Camel Up zijn spelers rijkelui die naar Egypte zijn gereisd voor deze, blijkbaar bekende, kamelenrace. Het doel? Gok, gok en gok naar hartenlust, maar kom terug met zoveel mogelijk geld. Want de speler die de meeste winst heeft gemaakt wint.
De spelers zijn dus niet de racende kamelen, maar de toeschouwers buiten het parcours. En het wordt gekker, want die kamelen klimmen ook nog eens op elkaar! Onze ervaring met kamelen is gelimiteerd, maar wij zien ze het zelden doen. (En hebben kamelen niet twee bulten?) Dus het is niet gek dat een race als deze publiek trekt. Spelers hebben wel wat invloed op de race, maar het is gelimiteerd. Het is eerder zaak om een goede gok te maken en zo wat peso's, ringets of zloty binnen te halen. May the odds be ever in your favour.

Stapels, geld en kamelen

Het centrale mechanisme in Camel Up zijn de kamelen. Als er een landt op een vak waar een ander staat, dan springt het zonder pardon (want kamelen kunnen niet praten) op zijn metgezel/tegenstander. Als een kameel loopt terwijl het anderen op de rug heeft draagt het de rest zonder problemen mee. Zo profiteert iedereen dus van iemand anders werk. En voor de pessimisten onder ons: de onderste kameel staat laatste, ondanks dat het dus het hardst werkt.
Door het stapelen kunnen binnen de kortste keren de eersten plots de laatsten zijn. Als geel bovenop de stapel staat, maar dan afstapt en vervolgens blauw erop stapt is dat een behoorlijke omkeer! De volgorde waarop de kamelen lopen is dus ook flink bepalend. Maar ook deze beurtenvolgorde is willekeurig. Dus wie gaat er winnen?
Want alleen met een goede intuïtie win je met deze stapels kamelen stapels geld. Niet dat je het nodig hebt, je bent al rijk. Maar de rijken willen, net als de armen, rijker zijn. Dus hup, staar het lot in de ogen en maak een gok. Of wacht nog even. Maar niet te lang! Geen winst is ook verlies, en niet gokken is voor lafaards. Straks loop je al dat geld mis, en sla je jezelf een bult of twee op de kop!
camel up stapel kamelenf1632946913

Het lot bedwingen, of de race fixen?

Dus de volgorde waarop de kamelen lopen is willekeurig en hoever ze lopen wordt bepaald door een dobbelsteen. Is dit dan gewoon een pure kansspel? Is Camel Up gewoon Monopoly? Oke, dit is de laatste keer dat we dat spel onderuit halen. Misschien. Maar om weer terug te komen op ons punt, er zijn wat dingen die je kan doen of beredeneren.
Zo kan je niet bepalen wie er wanneer gaat lopen, maar je weet wel wie er al geweest is. De race wordt namelijk in meerdere etappes gespeeld, en in elke etappe komt elke kameel precies een keer aan de beurt. Is wit al geweest, en staat het derde? Dan is het waarschijnlijk niet verstandig te gokken dat het deze etappe gaat winnen. Tenzij het op een kameel staat die nog een beurt krijgt, natuurlijk. Maar die gaat het in elk geval niet van wit winnen.
Je kan ook een oase of zandpit op het spoor leggen. Dat is blijkbaar toegestaan in deze toch al bizarre race. Als er een kameel op stapt loopt het een vakje door of terug, afhankelijk van welke je neergelegd hebt. Bovendien verdien je een Egyptische dollar. Dat is gratis geld! En zo kan je misschien de kameel waar jij op gegokt hebt nog een extra pootje helpen. Het moet alleen wel precies op het juiste vakje landen, dus er zijn geen garanties.
camel up na wat beurtenf1632946931

Keuzestress en korte potjes

Met al deze druk om de juiste gok te maken beginnen we al te zweten. Maar er zijn meer keuzes, allemaal even stressvol. Elke ronde mag je een van de vier dingen doen. Gokken welke kameel eerste/laatste zal zijn in de race, je oase/zandpit op de track leggen, gokken welke kameel de etappe wint of een kameel laten lopen. Stressen zal je, want timing is alles.
Gok je te vroeg, dan kan het heel goed dat jouw favoriet niet wint. Aan de andere kant, als je het gokt voor je tegenstanders maak je aanzienlijk meer winst. Wil je meer informatie? Kijk dan welke dobbelsteen er uit de piramide komt, en krijg er bovendien een beetje geld voor. Maar nu hebben je tegenstanders meer informatie, en zij kunnen er eerder wat mee dan jij. Dan maar je oase/pit neerleggen. Maar wil je iemand helpen of tegen werken? Dat ligt aan waar je op gokt. En dat heb je nog niet gedaan! Het voelt alsof elke keuze fout is, maar je moet wat. En dat maakt het spannend.
Wat ook belangrijk is in een kansspel als deze, is dat potjes kort zijn. Na een halfuurtje Camel Up kan je de boel weer opruimen. Het wordt dus niet een lange, langzame vernedering maar een hevige, um, race. En langer had het ook niet mogen duren, want dan is de spanning er toch gauw af. Niet genoeg gehad? Dan speel je nog een potje. Maar dan moet je niet zeuren, want wie van zichzelf een kameel maakt moet niet protesteren tegen de last.
Dit was een kijkje naar Camel Up. Op moment van schrijven is het spel bij Bol.com te koop voor 39,19. Vond je dit artikel leuk? Neem dan eens een kijkje naar een van onze andere bordspelartikelen. Zoals onze bordspel zondag serie! Heb je vragen, opmerkingen of voorstellen voor een volgende editie? Laat het dan weten in de comments.

Populair Nieuws