De beste Zelda remakes - Terug naar Link's werelden!

  De Legend of Zelda-reeks neemt ons al minstens dertig jaar mee naar diverse werelden, tjokvol met unieke personages, diverse queesten en schitterende omgevingen. Sommige van die games zitten voor eeuwig in ons geheugen, maar andere titels keren soms in een hedendaags jasje terug om je brein even op te frissen. Welke dat zijn lees je in de beste Zelda remakes!

  5. The Legend of Zelda: Wind Waker HD

  Na Ocarina of Time en Majora’s Mask was de Wind Waker een titel die de Zelda-fans verdeelde. De ene groep vond het een leuke en spannende afwisseling, waar de cel shaded graphics een compleet andere stijl waren dan diens voorgangers. Andere fans waren minder te spreken en wilden het liefst een realistische Link zien rond paraderen door Hyrule; meer in de stijl van Twilight Princess.

  Maar onder leiding van Aonuma werd een andere stijl ingezet, want het team wilde niet constant dezelfde ‘realistische’ graphics gebruiken die ook in de Nintendo 64 Zelda-games te zien waren. Het leverde in 2003 de Wind Waker op voor de GameCube, een Zelda-titel die natuurlijk draait om verkennen, nieuwe wapens vinden en het verslaan van Ganon, maar ook veel nieuwe aspecten toevoegt.

  Zo is de wereld verspreid over diverse eilanden waar jij kalmpjes heen kunt varen met jouw zeewaardige maat The King of Red Lions. Niet alleen heb je een zeil nodig, want ook de wind moet jou natuurlijk gegund zijn. Gelukkig heb je daarvoor de Wind Waker, een magisch dirigeerstok, waarmee jij de richting van de wind bepaalt.

  Het is één van de grote krachten van de Wind Waker, het rustige rondvaren, maar het werd op lange termijn wel erg saai. Ook de zoektocht naar de diverse stukken van de Triforce was niet echt spannend te noemen. Punten die in een remake goed konden worden aangepakt!

  En dat gebeurde, want onder leiding van Aonuma kwam Wind Waker HD in 2013 uit, tien jaar na het verschijnen van het origineel. Als Link konden spelers nu een sneller zeil kopen, die ook de richting van de wind automatisch aanpaste, en was de queeste naar de Triforce-delen een stuk makkelijker en minder vervelend.

  De zeeën bevaren blijft meeslepend en het leverde de Wind Waker HD een 8.5 op in de review. En uiteindelijk ook een plekje in de beste Zelda remakes.

  4. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D

  Misschien wel één van de meest illustere Zelda-titels die ooit is uitgebracht. Ontwikkelaars Eiji Aonuma, Shigeru Miyamoto en Yoshiaki Koizumi staan eigenlijk voor een onmogelijke opgave: hoe volg je Ocarina of Time op, één van de meest gelauwerde en geliefde Zelda-games? Die opdracht wordt nog uitdagender als Miyamoto aan Aonuma voorstelt om binnen één jaar een nieuwe Zelda af te leveren.

  Het kan wel, maar daarvoor gebruikt Nintendo wel de engine, modellen en gameplayelementen van Ocarina of Time voor haar nieuwste titel: Majora’s Mask. In 2000 verschijnt de titel officieel voor de Nintendo 64 en het eerste wat opvalt is de toon. Ocarina of Time is nog vrolijk, heldhaftig op veel momenten, maar Majora’s Mask is doordrenkt van de duistere tonen en schrikbarende cutscènes die vele kinderen wel een nachtmerrie of twee hebben bezorgd.

  Toch wordt de game al snel een publiekslieveling. Het tijdelement dat gebonden is aan het spel zorgt voor een nieuwe manier hoe je als gamer een Zelda-titel speelt, met vele uiteenlopende zijmissies die jij kan doen in het stadje Clock Town en de wereld van Termina. De roep om een remake van de game was dan ook enorm en al snel begon er een campagne van Zelda-fans die een Majora’s Mask remake wilden zien.

  Deze campagne, genaamd Operation Moonfall, kreeg na enkele jaren haar zin, want in 2014 werd Majora’s Mask 3D aangekondigd voor de Nintendo 3DS en begin 2015 verscheen de game voor Nintendo’s handheldconsole.

  Net zoals bij andere remakes is de game op bepaalde elementen aangepast. Zo loopt de tijd niet meer zo snel als in het origineel en kan je in Majora’s Mask nu ook vissen. Maker Eiji Aonuma doorspeelde de Nintendo 64-game nogmaals om een ‘what the heck?!’ lijst te maken, met opvallende gebeurtenissen en niet logische aspecten. Het team achter de remake gebruikte deze lijst om de titel samenhangender te maken.

  En dat is de game geworden, iets wat wij al benoemden in Majora’s Mask 3D review, waar de game een 9 kreeg. Mede daardoor verdient de titel een plekje in de lijst beste Zelda remakes.

  3. The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

  We beginnen het lijstje met beste Zelda remakes met de remake van een lanceertitel: Twilight Princess. In 2006 verscheen de titel rondom Link namelijk voor de GameCube, maar Nintendo bracht de game ook tegelijkertijd naar haar nieuwste paradepaardje: de Wii. Gamers konden dan ook de keuze maken op welk platform zij de avonturen van Link wilden beleven.

  Op de GameCube speelde je gewoon met een controller, terwijl de Wii natuurlijk gebruikmaakte van motion controls. Voor het richten van je boog moest jij ook met de Wii Remote en de Nunchuck specifiek naar iemand op het scherm wijzen. En dat werkte bijzonder goed, zoals wij opmerkten in onze Twilight Princess review toentertijd.

  Toch had het origineel wel wat gebreken. De introductie was voor sommige Zelda-fans té lang en het vele zoeken naar de diverse tears was niet het leukste karweitje in de wereld van Hyrule. Aspecten die prima konden worden opgelost in een remake en om het tienjarige bestaan van de titel te vieren, besloot Nintendo om aan een remake te werken.

  Zo werden vele oneffenheden wegwerkt, kreeg de game een strakker uiterlijk en kon je met de Gamepad van de Wii U makkelijk je items wisselen en zien waar Link zich op de map bevond. Voor liefhebbers van Twilight Princess was het een warm weerzien met een oude vriend, terwijl nieuwkomers geïntroduceerd werden aan een schitterende, spannende en meeslepende Zelda-titel die terecht in de beste Zelda remakes mag worden opgenomen.

  The Legend of Zelda: Twilight Princess HD kwam in 2016 voor de Wii U uit en kreeg van ons een 9.2 in de review.

  2. The Legend of Zelda: Link’s Awakening

  Nintendo probeert elke generatie consoles wel weer iets nieuws te doen en die ontdekkingsdrang van het bedrijf is, op zijn zachts gezegd, bijzonder te noemen. De Wii en Nintendo Switch zijn daar enkele voorbeelden van, maar in de jaren 90 stal de maker en uitgever echt de show met een handheldconsole: de Game Boy.

  Niet langer hoefde je thuis te zitten om Super Mario of Tetris te doen, maar kon je onderweg naar werk, op school, in de trein of juist op een vakantiebedje nabij een zwembad uren kwijtraken met een scala aan titels. En één van die games is het ondergewaardeerde Link’s Awakening.

  De game verschilt in meerdere opzichten van andere Zelda-titels. Zo speelt Link’s Awakening zich niet af in Hyrule, maar rondom Koholint Island, waar Link aanspoelt na een heftige storm. Daar word je gevonden door het meisje Marin, die jou er weer bovenop helpt, waarna jij het mysterieuze eiland mag verkennen. Dit geheel zie je allemaal door een retro-moderne achtige kunsstijl, waardoor Link er heel schattig en kinderlijk uit ziet.

  Verder zit er in Link’s Awakening ook een maak-je-eigen-kerker optie, waardoor jij jouw creativiteit de vrije loop kan laten gaan om een intrigerende en uitdagende dungeon te maken die misschien wel voldoet aan het Zelda-stempel. Het levert een plekje op de beste Zelda remakes.

  The Legend of Zelda: Link's Awakening kwam in 2019 voor de Nintendo Switch uit en kreeg van ons een 9.3 in de review.

  1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D

  Ondanks dat de voorgaande titels een plekje verdienen in de beste Zelda remakes was er maar één titel die alle Zelda-liefhebbers ooit in een nieuwer jasje wilden zien: Ocarina of Time. Volgens velen is het één van de beste games ooit gemaakt en er zijn vele gamers opgegroeid met het eerste 3D-avontuur van Link die prinses Zelda moet bevrijden van de kwaadaardige Ganondorf.

  Shigeru Miyamoto, de bedenker van de Zelda-reeks, wilde niet te vroeg een remake van Ocarina of Time uitbrengen. Zijn gedachtegang was dat de gamers die opgroeiden met de Nintendo 64-titel in hun twintig of dertig moesten zijn, om daarna hun jeugd weer te gaan bezoeken met Link aan hun zijde.

  Met nieuwe graphics en enkele nieuwe elementen kwam de game in 2011 uit voor de Nintendo 3DS. Zo kon je met de touchscreen van de 3DS makkelijk items wisselen en hoefde je niet constant door elk menu te schakelen om je Iron Boots aan te trekken voor de Water Temple. Ook zijn de vele tempels gespiegeld en is er zelfs een Boss Challenge modus, waarin jij alle eindbazen achter elkaar mag proberen te verslaan. Voor de oude garde is Ocarina of Time 3D thuiskomen in een warm bad van Zelda-nostalgie, terwijl nieuwelingen zich kunnen vergapen aan de pracht en praal van Hyrule en de epische avonturen van Link.

  In de Ocarina of Time 3D review kreeg de game van onze Rox een 9.4 en daardoor mag de titel ook worden benoemd als één van de beste Zelda remakes.

  Beste Zelda remakes - Wat is jouw favoriete Zelda remake?

  Dit zijn de beste Zelda remakes, maar wat is jouw favoriete Zelda remake? Of welke Zelda zou jij graag in een hedendaags jasje willen zien? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

  The Legend of Zelda: Twilight Princess

  Verkijgbaar vanaf 8 december 2006

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.