Majora's Mask 3D Review - Opgepoetste klassieker

  Toen Ocarina of Time een remake kreeg van Nintendo, hoopten veel fans dat Majora's Mask dezelfde behandling zou krijgen. Niet alleen is het de duisterste, maar ook de uniekste Zelda-game tot nu toe, die er in deze remake op alle fronten flink op vooruit gaat.

  Majora's Mask is met afstand de meest opmerkelijke, en daarom ook een van de interessantere games in de Zelda-serie. Het verhaal is enorm deprimerend, en tijdens je avontuur kom je constant in aanraking met treurige situaties, en word je links en rechts geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Geen vrolijk avonturenspel dus, maar een onheilspellende race tegen de klok.

  Majora's Mask 3D Review

  Boze maan

  Om dat onheilspellende gevoel te krijgen, hoef je alleen maar omhoog te kijken. Daar word je namelijk continu aangestaard door het krankzinnige gezicht van de maan, die op weg is om de wereld te vernietigen door zichzelf in de aardbodem te boren. Link heeft precies drie dagen de tijd om dit te voorkomen, en met een beetje hulp van zijn Ocarina, kan hij zelf bepalen wanneer hij de klok weer terugzet naar dag drie.

  Dit terugzetten en vooruitspoelen van de tijd staat centraal in Majora's Mask, en was ook de reden dat veel gamers de game links lieten liggen. Constant naar een aftellende klok kijken terwijl je bezig bent met en dungeon uitspelen klinkt immers meer als een minpunt dan een leuk gameplay-element.

  Toch is het tegendeel waar. Door slim om te gaan met het terugspoelen, heb je altijd meer dan genoeg tijd om een dungeon van begin tot eind uit te spelen zonder je ook maar een seconde druk te maken om de tikkende klok. Zeker als je de Song of Time dubbel speelt, aangezien je hiermee de tijd twee keer zo traag laat gaan.

  Majora's Mask 3D Review

  Argument voor de klok

  De klok in Majora's Mask zorgt er namelijk juist voor dat dit een game is waar je uren en uren jezelf in kunt verliezen. Alle personages die je tegenkomt hebben hun eigen dagritme, en tijdschema, dat ze drie dagen lang doorlopen. Door keer op keer de tijd terug te zetten, begin je deze patronen te ontdekken, wat een grote rol speelt in de vele side-quests die de game rijk is.

  Zonder twijfel is dit de Zelda game met de meeste zijopdrachten, die je dingen op kunnen leveren als een paar extra Rupees, een grote tas voor je bommen of een uniek masker dat je op geen enkele andere manier kunt verkrijgen.

  Net zo belangrijk als de mogelijkheid om met de tijd te spelen, zijn de vele maskers die Link tijdens zijn avontuur in Termina verzamelt. Al deze maskers hebben hun eigen magische krachten, die van heel teleurstellend (een hoedje om ergens naar binnen te kunnen) naar superhandig (een konijnenhoed waarmee je veel harder rent) gaan.

  Majora's Mask 3D Review

  Speciale maskers in Majora's Mask

  Drie van deze maskers zijn echt speciaal, omdat deze je van gedaante laten veranderen. Door het hoofdverhaal heen neem je dus de gedaante aan van een Deku, Goron en Zora, die ieder hun eigen vaardigheden en zwakke plekken hebben.

  Zo kan Deku-Link zichzelf uit plantjes lanceren om grote afstanden te overbruggen, kun je als Goron razendsnel heuvels op rollen, en is een Zora letterlijk als een vis in het water. Dit maakt van de wereld van Majora's Mask een interessante hindernisbaan, waarbij je constant moet ontdekken of je de juiste maskers/items hebt om verder te komen.

  Het grote nadeel was dat je hierdoor enorm vaak van wapens en maskers moest wisselen, wat de vaart flink uit de game haalde. De remake van Majora's Mask heeft deze ergernis gelukkig aangepakt, en voegt dankzij het touch screen van de 3DS twee extra knoppen toe waar je voorwerpen op kwijt kunt.

  Majora's Mask 3D Review

  Speelbaarder dan ooit

  Daarnaast kun je met een druk op het scherm het maskerinventaris openen, zodat je heel snel kunt switchen tussen maskers en items. Daarnaast is er ook geen vertraging meer als je het menu opent.

  Een andere nieuwe functie die we dankzij de 3DS kunnen benutten is het mikken van je Hookshot en boog door de handheld te bewegen. Dit ziet er ongelofelijk onhandig uit, maar als je even snel met je Hookshot naar een platform wilt schieten, voelt het na wat oefening heel natuurlijk aan om je DS te gebruiken om te mikken.

  Nintendo lijkt er dus heel wat aan gedaan te hebben om de game wat toegankelijker te maken, en al deze kleine verbeteringen, maken van Majora's Mask een veel beter speelbaar geheel. Zo leer je eerder het lied waarmee je kunt teleporteren door de wereld, en kun je bij het vooruitspoelen van de tijd tot op het uur nauwkeurig kiezen tot hoever je in de tijd vooruit gaat.

  Majora's Mask 3D Review

  Bombers Notebook 2.0

  Omdat het aantal zij-opdrachten zo groot is, heb je een middel nodig om alle tijdschema's van de verschillende personages in de gaten te houden. Het origineel had hier het Bombers Notebook voor, een virtuele agenda waarin je kon zien waar belangrijke personen zich op bepaalde momenten bevonden.

  Dit boekje keert terug en is handiger en overzichtelijker dan ooit. Iedere keer als je een masker verkrijgt, verschijnt er een stempel in je boekje, dat op die manier de quest afvinkt als volbracht. Met een druk op de start-knop krijg je hierdoor in een oogopslag een overzicht van de opdrachten die nog open staan en nog te doen zijn.

  Het enige wat Nintendo overgeslagen heeft is de mogelijkheid om liedjes op je Ocarina of Time te versnellen. Vooral in de Stone Tower Temple wordt dit pijnlijk duidelijk, omdat je daar meerdere malen een bepaald liedje keer op keer moet spelen om puzzels op te lossen. Dit maakt van de anders zo inventieve en creatieve dungeon een trage bedoening, die juist door al die verbeteringen extra opvalt in deze remake.

  Majora's Mask 3D Review

  Majora's grafische oppoetsbeurt

  Naast al deze gameplaytweaks zijn de graphics uiteraard ook flink opgepoetst. Over het algemeen is er een vergelijkbaar resultaat geleverd als bij Ocarina of Time 3D, al hadden we op sommige plaatsen wel het idee dat vooral de lichteffecten er een stuk beter uitzien.

  Majora's Mask kan zich op grafisch vlak dus met gemak meten met de mooiste games op de 3DS, al is dat niet eens het belangrijkste. De compacte wereld en de sfeer die daar hangt zorgen er vooral voor dat dit een game is die je nooit meer zal vergeten.

  Majora's Mask 3D Review

  Verplicht speelmateriaal

  Of je de game nu koopt om hem opnieuw te spelen (wat wij je als Zelda-veteranen van harte aan kunnen bevelen), of je Majora's Mask nog nooit gespeeld hebt, dit is een unieke game uit een tijd waarin Nintendo grote risico's nam met haar populairste franchises.

  Het verhaal onderscheidt zich van alle andere Zelda-verhalen, de dungeons zijn van ouderwets hoge kwaliteit en de maskers geven de game een nieuwe lading diepgang die we nergens anders tegenkomen. Als je nog een titel voor je handheld zoekt, laat het dan deze zijn.

  9

  De plus- en minpunten

  • Welkome verbeteringen
  • Prachtige graphics
  • Uniek verhaal en dito setting
  • Enorm veel te doen
  • Stone Tower Temple is onnodig traag

  The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D

  Verkijgbaar vanaf 13 february 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.