De beste smartwatches van 2021 tot nu toe

Article
zondag, 10 oktober 2021 om 9:00
samsung galaxy watch 4f1633355563
Fabrikanten komen niet elk jaar met alleen smartphones, er zijn er ook geregeld nieuwe smartwatches die op de markt verschijnen. Maar welke slimme horloges hebben dit jaar de meeste indruk gemaakt? Dit zijn de beste smartwatches van 2021 tot nu toe.

Samsung Galaxy Watch 4

Bijna elk jaar dat er gesproken wordt over de beste smartwatches, staat er een horloge van Samsung bij. Zo vreemd is dat niet. Niet alleen is het Zuid-Koreaanse bedrijf namelijk een innovatieve fabrikant als het aankomt op smartphones, maar ook smartwatches. Al sinds het begin van de markt is Samsung aanwezig geweest.
Daar gaat de techgigant in 2021 vrolijk mee door met de Samsung Galaxy Watch 4. Maar hoewel de smartwatch een ‘simpele’ opvolger lijkt op de Galaxy Watch 3, is er achter de schermen veel veranderd. De Galaxy Watch 4 draait namelijk niet meer puur op Samsungs eigen Tizen OS, maar op Google’s WearOS. Dat betekent dat veel apps van de vorige smartwatches niet meer werken, maar wel dat de Galaxy Watch 4 plotseling een veel betere integratie met Google en haar apps heeft.
Ondanks dat de Galaxy-lijn dus een overstap heeft gemaakt op het gebied van de software, blijft de hardware nog steeds even aantrekkelijk en functioneel. Zo heeft de Samsung Galaxy Watch 4 een virtuele rotating bezel zoals de Active 2, waardoor je makkelijk door alle apps kan scrollen. Het AMOLED scherm is daarnaast zeer kleurrijk en vreet ook niet te veel energie, want met de accu kan je gemakkelijk de twee dagen halen en zelfs drie als je de GPS niet gebruikt.
Op het gebied van fitness-functies is de Galaxy Watch 4 nog steeds een goede optie, ondanks dat de ‘Active’ naam is laten vallen. Zo kan je gebruikmaken van een accurate hartslagmeter, GPS en - als je een Samsung smartphone hebt - een bloeddrukmeter en ECG-scan. Dankzij het siliconen bandje hoef je ook geen bandjes te veranderen voordat je gaat sporten, wat niet gezegd kan worden van de Galaxy Watch 3. Kortom, met de Galaxy Watch 4 heeft Samsung opnieuw een ijzersterke smartwatch afgeleverd in 2021.
huawei watch 3f1633355728

Huawei Watch 3

Net zoals Samsung is ook Huawei één van de grondleggers geweest van smartwatches zoals we die nu kennen. Het Chinese bedrijf heeft de laatste jaren alleen problemen gekregen met de Amerikaanse overheid, waardoor het geen zaken meer kan doen met Amerikaanse bedrijven als Google. Dat betekent dus geen WearOS voor de Huawei Watch 3, maar gelukkig kan de techgigant zelf ook sterke besturingssystemen maken.
Dat bewijst Huawei maar weer eens met haar nieuwe smartwatch. De Huawei Watch 3 is namelijk het eerste device dat draait op Harmony OS. In tegenstelling tot de vorige edities van de Huawei Watch zorgt dit besturingssysteem ervoor dat je weer écht een smartwatch op je pols hebt hangen, met een heel scala aan apps en veel mogelijkheden om het horloge aan te passen naar jouw eigen smaak. En daarnaast blijft de smartwatches alle geavanceerde health-functies houden, zoals meters voor je hartslag, temperatuur van je huid en het zuurstof-gehalte in je bloed.
Dat betekent alleen ook een accu die een stuk minder lang mee gaat. Waar je de Huawei Watch GT 2 Pro namelijk voor twee weken kan gebruiken op één charge, daar heeft de Huawei Watch 3 een accuduur van ‘maar’ drie dagen. Dat is natuurlijk nog een stuk beter dan de meeste smartwatches en je hoeft zeker niet bang te zijn dat je horloge halverwege de dag op zwart gaat.
De Huawei Watch 3 heeft ook een nieuw uiterlijk gekregen. Naast het 1,43 inch AMOLED-scherm zit namelijk nu ook een nieuwe knop met een draaibare kroon. Daarmee kan je makkelijk door menu’s heen scrollen - net zoals de bezel van de Samsung Galaxy Watch - maar ook het volume aanpassen. De nieuwe smartwatch van Huawei is er dus niet alleen op software op vooruit gegaan, maar ook de hardware.
garmin venu 2f1633355819

Garmin Venu 2

Onder sporters is Garmin een bekende naam. Het Amerikaanse bedrijf is namelijk gespecialiseerd in GPS-technologie, waaronder in activity trackers. De laatste jaren is Garmin met de trackers alleen steeds meer richting smartwatches aan het gaan en Venu is de lijn die echt de eerste stap heeft gezet in smartwatch-territorium.
Met de Garmin Venu 2 gaat het bedrijf daar rustig mee verder. Maar ondanks je met de smartwatch onder andere smartphone notificaties binnenkrijgt, je muziek kan laten afspelen en kan betalen, ligt de focus nog veel op sporters. De Venu 2 heeft namelijk een heel scala aan mogelijkheden om je gezondheid en activiteiten bij te houden.
Zo kan je met de smartwatch bijvoorbeeld een ‘Health Snapshot’ maken. In twee minuten worden meerdere belangrijke gegevens getest, zoals je hartslag, ademhaling en stress, zodat je snel een overzicht hebt van je algemene gezondheid. De Venu 2 heeft dus allerlei sensoren om die onderdelen te testen, inclusief meters voor stress en zuurstofopname. Daarnaast kan je je workouts bijhouden via je horloge, je eigen workouts in elkaar zetten en je laten inspireren door nieuwe manieren om je lichaam te trainen. Wil je dus het lichaam van een Griekse god krijgen, dan is de Garmin Venu 2 een goed beginpunt.
amazfit gts 2 minif1633355909

Amazfit GTS 2 Mini

Zoals aan de bovenstaande opties te zien is, is er veel mogelijk met een smartwatch om je pols, maar je moet er diep voor in de buidel tasten. Middelen die niet iedereen tot zijn of haar beschikking heeft. Gelukkig zijn er ook fabrikanten die goedkopere smartwatches maken, die niet onder hoeven te doen voor de concurrentie.
Een goed voorbeeld daarvan is de Amazfit GTS 2 Mini. Op het eerste gezicht lijkt de smartwatch op een Apple Watch met het rechthoekige ontwerp, maar de GTS 2 Mini is een stuk goedkoper. Ondanks de adviesprijs van onder de 80 euro, hoeft de Amazfit zich alleen zeker niet te schamen voor de features en specificaties.
Het 1,55 inch grote AMOLED-scherm laat de kleuren helemaal tot leven komen en onder het scherm zitten een aantal sensoren en meters. Zo kan je je hartslag bijhouden, je slaap monitoren, worden je dagelijkse stappen bijgehouden en kan je via de ingebouwde GPS accuraat als je sportroutes bijhouden. Daarnaast krijg je ook gewoon al je smartphone-notificaties binnen en hoef je je nooit zorgen te maken over de batterij. De Amazfit GTS 2 Mini heeft namelijk een accuduur van maar liefst 14 dagen.

Aankomende smartwatches

Deze smartwatches hebben tot nu toe de meeste indruk op ons gemaakt in 2021, maar er zijn nog andere kandidaten om de titel van de beste smartwatch van het jaar op te eisen. Zo komt Apple natuurlijk nog met de Apple Watch Series 7, maar ook andere fabrikanten staan klaar om hun nieuwe smartwatch te lanceren of te onthullen. Er gaan zelfs geruchten dat Google in 2021 dan toch echt eindelijk met een eigen smartwatch gaat komen. Wij zijn benieuwd wat dit jaar ons nog allemaal te bieden heeft!