Oorlog Epic/Apple duurt voort; iOS ontwikkelaccount Fortnite geblokkeerd

  Het is oorlog tussen Apple en Epic nadat die laatste een alternatieve betaalwijze toevoegde aan Fortnite. Na eerdere dreigementen heeft Apple nu de daad bij het woord gevoegd en het ontwikkelaccount van Epic voor Fortnite geblokkeerd.

  De vete tussen Epic en Apple is een nieuwe fase ingegaan. Nadat eerder Apple al dreigde om de ontwikkelaccounts van Epic Games voor de Apple Store te blokkeren, heeft Apple de daad nu bij het woord gevoerd. Het ontwikkelaccount voor Fortnite is dit weekeinde geblokkeerd.

  Eigenlijk wilde Apple ook het account van Epic Games voor de Unreal Engine blokkeren, maar daar heeft de rechter in een tijdelijke uitspraak een stokje voor gestoken. Het blokkeren van het Unreal Engine-account zou vele ontwikkelaars raken die niets met het conflict tussen Epic Games en Apple raken.

  Het conflict tussen Apple en Epic Games is de afgelopen weken steeds hoger opgelopen. Epic Games gooide enkele weken geleden de knuppel in het hoenderhok door onaangekondigd een alternatieve betaalwijze toe te voegen aan Fortnite, waarbij de Apple Store omzeild werd. Apple reageerde direct door Fortnite uit de Apple Store te verwijderen, waarna Epic Games weer reageerde door een rechtzaak aan te spannen.

  Door het verwijderen van Fortnite uit de Store is de game niet meer op Apple-apparaten geïnstalleerd worden. Doordat nu ook het ontwikkelaccount van Epic Games geblokkeerd is, kan er geen nieuwe functionaliteit toegevoegd worden aan de game. Ook zijn er geen aankopen via de Apple Store meer mogelijk en zal Fortnite geen toekomstige wijzigingen, waaronder het nieuwe seizoen 5 kunnen ondersteunen.

  Apple vs Epic Games: hoe nu verder?

  Grote vraag is nu hoe dit verder zal gaan. Het conflict tussen Apple en Epic Games neemt nog steeds in omvang toe en meer partijen beginnen zich ermee te bemoeien. Epic Games heeft een vergelijkbaar conflict met Google betreffende de Play Store op Android en ook Microsoft heeft zich inmiddels in de discussie gemengd.

  Het conflict draait vooral over de 30 procent afdracht die Apple in rekening brengt voor alle uitgaven en verkopen via de Apple Store. Apple is hierin niet de enige, ook Google, Nintendo, Microsoft en Sony rekenen vergelijkbare percentages voor verkopen in de Store op hun platformen. Een uitspraak in het conflict tussen Apple en Epic Games kan ook verstrekkende gevolgen hebben voor andere Stores.

  Fortnite

  Verkijgbaar vanaf 25 july 2017

  Meer over deze game
  x

  ┬ę 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.