Fortnite-affaire duurt voort: Rechtszaak in juli volgend jaar

News
dinsdag, 29 september 2020 om 8:35
fortnite season 2 chapter 2f1580299707
Apple en Epic Games hebben het al een tijdje met elkaar aan de stok. Dit heeft ertoe geleid dat Fortnite uit de App Store is verwijderd. De ruzie tussen de twee is zo heftig dat er een aanklacht van Epic tegen Apple is ingediend. Tijdens een eerste virtuele zitting is nu besloten om de rechtszaak volgend jaar in juli plaats te laten vinden.
In aanloop naar de rechtszaak volgend jaar wordt momenteel al de nodige documentatie in de Fortnite-affaire verzameld. Zowel Apple als Epic Games hebben tot 6 januari 2021 de tijd om dit te doen volgens Apple Insider. Tot aanstaande dinsdag kunnen beide partijen aangeven of ze daarbij een rechtszaak met of zonder jury willen. De rechter is hier al uit: volgens hem moet er een jury komen, gezien mensen zich zorgen over deze problemen lijken te maken.
De rechter, Yvonne Gonzalez Rogers, liet zicht tijdens de virtuele zitting overigens behoorlijk kritiek uit richting Epic Games. Volgens Rogers wist Epic goed dat een alternatieve betaalmethode contractbreuk was en geeft Apple daarbij gelijk in het verwijderen van Fortnite uit de App Store. Volgens Rogers is Epic dan ook niet helemaal eerlijk bezig geweest. Bovendien vindt de rechter dat er genoeg andere platformen zijn om Fortnite toch nog te spelen zoals die van Nintendo, Sony en Microsoft.

Hoe de ruzie tussen Apple en Epic een rechtszaak werd

De rechtszaak tegen Apple is niet uit de lucht komen vallen. Epic Games kreeg het aan de stok met Apple nadat er in Fortnite een alternatieve betaalmethode geboden werd. Door direct via Epic V-bucks te kopen in die game, kon er door spelers bespaard worden ten opzichte van de aankoop in de App Store. Hiermee omzeilde Epic Games de commissie die Apple rekent voor aankopen in de App Store en dat stootte tegen het zere been van Apple.
Epic vond zelf dat dit gewoon moest kunnen en dat de commissie van Apple (30 procent op elke aankoop) veel te hoog was. De gemoederen liepen heel snel op waarop Fortnite uit de App Store verwijderd werd. Daarnaast verwijderde Apple de rechten van Epic als ontwikkelaar.
Op zijn beurt spande Epic een rechtszaak tegen Apple aan. Hierin werd Epic Games gesteund door andere bedrijven als Microsoft en Spotify die ook niet blij zijn met de hoge commissies. Daarnaast is een gelijke rechtszaak tegen Google aangespannen, die ook commissies vraagt bij aankopen in de Play Store. De reden van Epic: de bedrijven zouden een monopolie hebben en bovendien derde partijen restricties opleggen. Apple heeft zelf ook een rechtszaak tegen Epic Games aangespannen.