7 films op Netflix waar je lentekriebels van krijgt

Article
zaterdag, 26 maart 2022 om 17:00
screenshot 2022 03 23 at 17 22 49 whisper of the heart 1995f1648052612
De lente is eindelijk weer aangebroken. Dat betekent bloemen in bloei, langere dagen, hopelijk meer zon en helaas ook hooikoorts. Om je in een lenteachtige stemming te brengen hebben we zeven films op Netflix voor je uitgezocht waar je lentekriebels van krijgt.

Whisper of the Heart

Deze Studio Ghibli-film is wat minder bekend dan bijvoorbeeld Spirited Away en My Neighbour Totoro, maar dat betekent niet dat het je tijd niet waard is. De film volgt de 14-jarige Shizuku, die steeds dezelfde naam tegenkomt in de bibliotheekboeken die ze leent: Seiji Amasawa. Wanneer ze deze jongen ontmoet, raakt ze geïnspireerd door zijn passie voor het maken van violen en besluit ze om meer met haar eigen passie voor schrijven te doen.
De film toont, net als vele andere Ghibli-films, hoe het is én voelt om op te groeien. Het voelt als tiener al snel alsof iedereen behalve jij weet wat ze wil doen in de toekomst en dat je iets moet hebben waar je goed in bent. Whisper of the Heart laat zien dat het oké is om dat niet te weten, dat je de tijd mag nemen om jezelf te leren kennen en beter te worden in waar je hart ligt.
thoi unit 02728r1f1648052747

The Half of It

In deze moderne kijk op Cyrano de Bergerac volgen we de tiener Ellen Chu. Uit geldnood besluit ze liefdesbrieven te schrijven voor een schoolgenoot, niet wetende dat dit uitloopt tot de vriendschap die ze nodig had. Ze verwachtte al helemaal niet ook nog eens verliefd te worden op het meisje waarnaar ze de brieven schrijft.
De film zegt vanaf het begin geen romantische komedie te zijn, en hoewel de film zeker wel momenten van humor en romantiek heeft, is het dat inderdaad niet. In de eerste plaats gaat het over opgroeien als een minderheid in een kleine Amerikaanse stad, zelfacceptatie en vriendschap. Eerste liefdes spelen zeker wel een rol, maar zoals Ellie zelf zegt:

‘’Liefde is rommelig. En afschuwelijk en egoïstisch en… gedurfd. Het is niet het vinden van je perfecte helft. Het is het proberen en bereiken en falen. Liefde is bereid zijn je goede schilderij te verpesten voor de kans op een geweldige. Is dit echt de gedurfdste slag die je kunt maken?’’

- The Half of It (2020)
tatbf1648052785

To All The Boys I’ve Loved Before

Hoewel The Half of It geen romcom is, is To All The Boys I’ve Loved Before dat zeker wel. Wanneer Lara Jean verliefd is op een jongen, schrijft ze hem een brief om die verliefdheid van haar af te schrijven. Hier is ze zeer zorgvuldig in: de brieven liggen in principe klaar om verstuurd te worden. En dat is precies wat er gebeurt: zonder haar medeweten en toestemming komen de brieven bij de geadresseerden terecht.
Daar is Lara Jean natuurlijk allesbehalve blij mee. Ze wil vooral niet dat haar buurjongen en ex van haar zus weet dat ze nog steeds op hem verliefd is. Er zit maar één ding op: net doen alsof ze met een ander datet.
sailor moon eternalf1648053114

Sailor Moon Eternal

Met eerste liefdes, opgroeien, vriendschap, kersenbloemen en pastelkleuren mag Sailor Moon natuurlijk niet ontbreken. Deze twee films gaan verder waar seizoen drie van Sailor Moon Crystal de kijker achterliet. Een mysterieuze pegasus vraagt Usagi en Chibiusa om hulp. Ondertussen arriveert een mysterieus circus met de naam Dead Moon Circus in Tokio.
Dit circus heeft natuurlijk niet veel goeds in de zin, en het is aan Usagi en de andere Sailor Guardians om de stad weer van het kwaad te redden. Let op: deze films zijn dus een vervolg op de Sailor Moon Crystal anime. Om volledig van deze films te genieten is het handig om eerst deze serie te kijken, of de manga te lezen.
schermafbeelding 2022 03 23 om 174600f1648054053

Stand by Me Doraemon 1 en 2

Misschien heb je weleens van deze blauwe robotkat uit de 22ste eeuw gehoord; hij is in Japan immers een waar icoon. Deze films staan los van de populaire anime, dus ook als je helemaal niets van Doraemon weet kun je ze gerust kijken. Nobita Nobi brengt het erop school niet goed vanaf: door zijn luiheid zijn zijn cijfers veel te laag en ook wordt hij gepest. Zijn achter-achterkleinzoon Sewashi houdt hem vanuit de toekomst in de gaten en kan het niet langer aanzien.
Samen met Doraemon reist hij naar het verleden om Nobita te vertellen hoe zijn toekomst eruit zal zien als hij zo doorgaat (spoiler: het is niet al te best). Sewashi beveelt Doraemon om Nobita te helpen een betere toekomst op te bouwen. Met behulp van zijn gadgets (bijvoorbeeld de Take-copter die je laat vliegen en de Anywhere-door die je overal naar toe brengt) gaan de twee te werk. Zo ontstaat een onvervangbare vriendschap.
screenshot 2022 03 23 at 17 33 25 kikis delivery service 1989f1648053243

Kiki’s Delivery Service

Zoals eerder gezegd is Studio Ghibli een meester in coming of age-verhalen. Het is dan ook geen verrassing dat er nog een Ghibli-film op de lijst staat: Kiki’s Delivery Service. In deze film volgen we de 13-jarige heks Kiki, die op zichzelf gaat wonen en haar eigen bezorgdienst begint. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en het valt haar dan ook niet mee. Kiki’s Delivery Service is ook de perfecte film voor wie veel aan zichzelf twijfelt en worstelt met depressie, burn-out en creatieve blokkades.
schermafbeelding 2022 03 23 om 173702f1648053518

Handsome Devil

Handsome Devil gaat over twee jongens op een Ierse kostschool. Eén van hen heeft niets met rugby, waardoor hij op zijn door rugby-geobsedeerde school uit de toon valt. De ander is de schools nieuwe sterspeler. Ondanks deze verschillen en een slechte start, vormen de twee een nauwe vriendschap, waar niet iedereen op de school blij mee is.
De film onderzoekt naast vriendschap ook thema’s als homoseksualiteit en het snobisme in Ierse privéscholen.