De 5 beste vikings in games, films en series

Article
donderdag, 17 juni 2021 om 17:00
assassins creed valhalla artworkf1619781989
Vikings spreken iedereen tot de verbeelding met hun lange baarden, scherpe bijlen en onlesbare dorst naar plunderen en geweld. Maar vikings komen in alle soorten en maten! Dit zijn de 5 beste vikings die je kan vinden in games, films en series.

Eivor Wolf-Kissed

We trappen onze lijst met beste vikings af met de nieuwste toevoeging van Noorse plunderaars in het medialandschap: Eivor Wolf-Kissed. Deze mannelijke of vrouwelijke viking - dat is de keuze van de speler - is de protagonist in Assassin’s Creed Valhalla en maakt met zijn of haar adoptiebroer Sigurd de overtocht naar Engeland. In Noorwegen moet het tweetal namelijk de machtslust van King Harald ontvluchten, terwijl op de Britse eilanden kloosters en dorpen gevuld zijn met rijkdom.
In de game zal je dan ook genoeg gebruikelijke werkzaamheden van een viking uitvoeren. Geen enkel klooster zal veilig zijn voor Eivor Wolf-Kissed en de bijbehorende crew van ervaren vikings. Maar dat is niet het enige wat je zal doen in Engeland. Om een eigen koninkrijk op te richten zal je namelijk ook veel steun moeten vergaren van de andere heersers in het land en aan het eind van de 9e eeuw waren er dan nogal wat.
In Assassin’s Creed Valhalla zal je dan ook niet alleen de cliché viking-kant van Eivor zien. De Noor zal namelijk ook alles in de strijd moeten gooien als het aankomt op zijn of haar charmes, overredingskracht en charisma. En wanneer de plek en tijd erom vraagt kan je natuurlijk altijd nog een bijl in iemands schedel planten. Zoals alleen een viking dat kan!
vikings ragnar lothbrokf1631887938

Ragnar Lothbrok

Als we het hebben over vikings, dan kunnen we natuurlijk niet heen om de protagonist in de Vikings serie van History Channel: Ragnar Lothbrok. Dit karakter is niet fictief, maar is gebaseerd op een viking die echt heeft bestaan. Sterker nog, het is misschien wel de meest invloedrijke viking ooit geweest. Heel precies weten we het niet, want in de dark ages werd niet veel opgeschreven en de daden van Ragnar kunnen met de orale historie nogal zijn overdreven.
In ieder geval bewijst Ragnar Lothbrok in Vikings wel waarom hij een standbeeld hoort te verdienen in elke Scandinavische stad. Als boer en voetsoldaat krijgt hij niet veel respect van zijn Jarl, maar met zijn doorzettingsvermogen, een slimme uitvinding en de hulp van zijn beste vriend Floki arriveert hij al snel aan de kust van Engeland met een kleine groep vikings. Met zijn expeditie komt hij terug met een flinke stapel aan rijkdommen, maar hij maakt er ook flink wat vijanden mee…
Waarom je als kijker al snel betovert zal raken door Ragnar Lothbrok komt ook door de acteerprestaties van Travis Fimmel, de acteur die in de huid van de viking is gekropen. Hij maakt van de legendarische viking meer dan alleen een bloeddorstige krijger en je wil alles van de beste man te weten komen.
elder scrolls online lyris titanbornf1585754692

Lyris Titanborn

Historisch figuur over naar een compleet fictief karakter. Lyris Titanborn is geen karakter dat uit Scandinavië komt, maar uit de provincie van Skyrim in Tamriel. Lyris is namelijk één van de belangrijkste personages die je zal tegenkomen in de MMO The Elder Scrolls Online.
Je kan ook haar niet missen, want Lyris is Nord - de Elder Scrolls-tegenhanger van Noren - met wat reuzenbloed. De imposante vrouw steekt dan ook met kop en schouders boven de rest uit en kan een enorme bijl rondzwaaien alsof het een lucifer is. Dat komt goed uit, want in het verhaal van The Elder Scrolls Online zal ze je niet alleen helpen tijdens de main story tegen een Daedric Prince, maar je ook vergezellen in Skyrim tegen een leger vampieren.
Hoewel Lyris Titanborn dus geen ‘echte’ viking is, heeft ze met haar daden en acties zeker een plekje verdient op de lijst van beste vikings!
valhalla risingf1623928214

One Eye

De tijd van de vikingen staat vaak bekend als een grimmige tijd, waarin de dood zo’n beetje elk moment voor je deur kon staan - of dat nu was door een scherpe bijl, honger of ziektes. Een film die perfect de grauwe tijd weet te pakken is Valhalla Rising, van regisseur Nicolas Winding Refn.
In het verhaal volgen we een slaaf genaamd One Eye - vanwege het feit dat hij nog maar één oog heeft - gespeeld door Mads Mikkelsen. Zijn meesters laten hem vechten tegen anderen tot de dood, maar keer op keer is de stille slaaf degene die als laatst blijft staan. Heel lang is hij niet meer in gevangenschap, want One Eye komt in opstand tegen de mannen die hem gevangen houden en serveert hen een koekje van eigen deeg.
Daarna wordt zijn leven er alleen niet veel makkelijker op. Samen met een groep religieuze fanaten vertrekt hij per boot naar het Heilige Land, maar daar en onderweg staat nog veel meer onheil op hem te wachten. Om al die onheil te onderweg en staande te blijven, dan heb je met recht een plekje op deze lijst verdiend.
the last kingdom seizoen 3f1623928291

Uhtred of Bebbanburg

We sluiten de lijst van beste viking af met iemand die eigenlijk niet echt een viking is. Ten minste, hij heeft geen Scandinavisch bloed door zijn aderen stromen. Uhtred uit The Last Kingdom is namelijk geboren als de zoon van de Earl van Bebbanburg, maar tijdens een veldslag tegen een viking-invasie wordt zijn vader gedood.
De vikingen besluiten niet om Uhtred te doden of hem achter te laten. Hij wordt juist opgenomen door de viking Ragnar en zijn familie en hij groeit op met de normen en waarden van een echte viking. Het sprookje komt alweer snel ten einde wanneer zijn adoptiefamilie wordt afgeslacht door andere vikingen, terwijl zijn zus wordt ontvoerd door dezelfde bende. Uhtred zint op wraak en zet de achtervolging in, enkel gewapend met een zwaard.
In het avontuur dat volgt laat Uhtred duidelijk merken dat hij goed is getraind door zijn nieuwe familie en heeft hij een grote invloed op de geschiedenis van Engeland. Hij mag dan geen viking by birth zijn, want ons betreft is Uhtred of Bebbanburg een echte Dane!

Populair Nieuws