Top 5 redenen waarom je Vikings moet kijken

Article
zondag, 11 december 2016 om 13:00
xgn google image
De demonen, gestuurd door god voor alle zondes die de westerlingen begaan hadden. Ze kwamen vanuit de zee op boten met een grote serpent op het voorschip, maar in feite waren het de Noren - ofwel de Vikingen. Een prachtig schouwspel als dit krijg je te zien in de serie "Vikings". Hier zijn 5 redenen waarom je Vikings moet kijken.
De wereld van Vikings is tot leven gebracht door "History" en volgt het verhaal van de allereerste Viking die vanuit de Noorse legendes in de geschiedenisboeken terecht is gekomen. Vikings vertelt het verhaal van de grootste held van zijn tijd: Ragnar Lothbrok en zijn bende van Viking broeders, zijn famillie en opmars als Koning van het land. Ragnar wordt afgestempelt als de ongeschrokken krijger en volgens de legende is hij de zoon van Odin, god van de oorlog.
Vikings is een Iers-Canadese serie uit 2013, gebaseerd op de historie van de Vikingen. De serie wordt uitgezonde op en door History Channel en zit nu in zijn vierde seizoen. De hoofdrolspeler Ragnar Lothbrok wordt gespeeld door Travis Fimmel die inmiddels ook wel bekend is van Warcraft The Beginning. Wil jij weten of het verhaal van deze "halfgod" het waard is om te volgen? Check dan onze top 5 redenen waarom je Vikings moet kijken.

5. Gebaseerd op de geschiedenis

Vikings is gebaseerd op de echte geschiedenis. We volgen niet de dagelijkse leventjes van de Vikingen die de hele dag aan het vissen of trainen zijn. We krijgen grootste gebeurtenissen te zien en de drama die leven in een Viking samenleving met zich meebrengt.
We krijgen de gewoontes en tradities van de Vikingen van dichtbij te zien en hoe de omgang van Vikingen onder elkaar er aan toe ging. Het is een zeer interessant verhaal dat mooi aangekleed is met special effects, heftige gevechten en oorlogen. En vooral een hoop bloed!
Laten we zeggen dat Game of Thrones bijvoorbeeld een geweldige serie is, maar er is iets speciaals aan een serie die op waarheid gebaseerd is. Deze Vikingen hebben daadwerkelijk op de aarde gelopen en hebben een ongeloofelijk nalatenschap.

4. Epische gevechten

Het is algemeen bekend dat Vikingen rijk werden door te plunderen, te stelen en met mensenhandel. Er zijn meerdere kampementen en dorpen die werden aangevallen door Ragnar en zijn Viking leger, maar deze dorpen gingen absoluut niet opzij voor een gevecht. Ragnars leger bleef groeien en nu zien wij deze intense oorlogen terug op televisie.
De actiescènes zijn ontzettend goed uitgewerkt, het zijn niet van die vervelende jump-shots waarbij je niet eens echt iemand ziet vechten. Er is goed gewerkt met special effects en ongelooflijke stuntmannen om zo een geweldig schouwspel in elkaar te zetten.
Volgens de legende bereikte de Vikingen voor het eerst Engeland met één boot, later keerden ze terug met honderden. Dat biedt dus flink wat ruimte voor grootschalige gevechten en harde actie.

3. Gewoontes en religie

In het verloop van de serie leren we ook een hoop over de gewoontes van de Vikingen, maar dan ook écht hun gewoontes en niet wat Hollywood ons vertelt. Zo leren we bijvoorbeeld dat Vikingen vroeger helemaal geen gehoornde helmen droegen. En dat hun tattoo's bepaalde betekenissen hebben, voornamelijk in het teken van de goden zoals Odin, Thor, Frea en nog zo veel meer.
Ook krijgt de serie het goed voor elkaar om balans te vinden tussen het Noorse geloof en het Christendom in die tijd. Michael Hirst, regisseur van Vikings, heeft goed uitgezocht wat Vikingen allemaal doen voor hun geloof.
Denk hierbij aan de offers die ze maken in de vorm van zowel dieren als mensen. Corruptie in de naam van het Christendom komt voor en het wordt ook nog eens vertelt op een onpartijdige wijze. Verder krijgen we ook te zien hoe deze religies uiteindelijk samenkomen en hoe het mensen uiteen drijft.

2. De karakters en hun ontwikkeling

In Vikings draait natuurlijk niet alles om Ragnar Lothbrok. Zijn vrouw Lagertha speelt ook een grote rol. Zij schreef geschiedenis als de eerste schildmaagd die ten strijde trok in de oorlogen die Ragnar voerde.
Dan heb je nog zijn broer Rollo, een brute krijger die altijd het gevoel heeft dat hij in zijn broers schaduw staat. Dat zorgt voor een interessante strijd tussen de twee en genoeg karakterontwikkeling.
Verder is er Floki, de acteur die met gemak The Joker had kunnen spelen en fungeert als de briljante ingenieur die de oorlogsboten van de Vikingen bouwde. En als laatste is er een hoofdrol weggelegd voor Ragnar's zoon, waarin we zien hoe een kind opgroeid tot een brute Viking die voor niemand opzij gaat.

1. Ragnar Lothbrok is de man

Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) is een ontzettend interessant karakter en vormt de basis van de serie. Je volgt vooral in het begin zijn ontwikkeling als doodgewone boer, tot meedogenloze krijger, tot een man die de leiding heeft over een leger van duizenden brute Vikingen.
Daarnaast laat Fimmel een uitzonderlijk goed staaltje acteerwerk zien. Van seizoen 1 tot en met 4 is er nog geen moment geweest waarop hij niet overtuigend overkwam, er is ook geen moment geweest waarop je niet van hem houd. Zijn gezichtsuitdrukkingen spreken boekdelen en wanneer hij boos is, moet je maken dat je wegkomt.
Vikings is in Nederland te zien op FOX. De eerdere seizoenen zijn ook al uit op DVD en Blu-ray.

Populair Nieuws