The Pinball Arcade Review

Review
vrijdag, 27 april 2012 om 14:00
xgn google image
Met Pinball FX en later Pinball FX 2 hebben Xbox 360 bezitters nog niets te klagen gehad als het op games met flipperkasten aankomt. Ontwikkelaar FarSight Studios wil het toch proberen met een nieuwe pinball game en spreekt daarmee meteen een groter publiek aan door de game ook op de PlayStation 3, PlayStation Vita, 3DS en mobiele apparaten uit te brengen. Maar weet de game staande te houden?
The Pinball Arcade is een collectie van de beste tafels van echte bedrijven die zichzelf al bewezen hebben in de flipperkastindustrie. Deze bedrijven zijn Williams, Stern Pinball, Gottlieb en Bally. Samen hebben zij honderden flipperkasten geproduceerd en in The Pinball Arcade vinden we er vier terug. Zoals met de meeste pinball games zullen er meer kasten aan de game toegevoegd worden via downloadbare content, maar als je begint zul je het dus met vier flipperkasten moeten doen: Tales of the Arabian Nights, Ripley’s Believe It or Not!, Black Hole en Theatre of Magic.
Tales of the Arabian Nights
Op de flipperkast Tales of the Arabian Nights uit 1996 mogen we een prinses redden uit de greep van een kwaadaardige geest. Om haar te redden krijgen we zeven verhalen voorgeschoteld. Onder andere Ali Baba, de veertig rovers en Sinbad komen voorbij. Ieder verhaal geeft je een andere opdracht om te voltooien voordat je het tegen de geest op kunt nemen. Vaak zul je het niet redden, maar de verhalen vormen een goede manier om een hoge score te halen op deze flipperkast.
Tales of the Arabian Nights zit boordenvol bekende figuren en objecten. De geest is uiteraard aanwezig en die mag je belagen om een van de zeven verhalen te starten. Verder kun je de lamp van Aladdin beschieten en de bazaar bezoeken voor extra prijzen. Er zoveel te doen dat je deze kast meerdere keren kunt opstarten en nog steeds nieuwe dingen kunt ontdekken. Het gaat verrassend diep en het is niet wonderlijk dat dit een van de meest populaire flipperkasten is uit de geschiedenis.
Ripley’s Believe It or Not!
Met deze flipperkast uit 2004 gaan we op wereldreis. Alle zeven werelddelen komen aan bod op zoek naar alles wat enigszins bizar is. Want daar draait Ripley’s Believe It or Not! om: rariteiten. Oké, je zult geen tweehoofdige baby’s of eenogige haaien tegenkomen, maar je gaat er wel naar op zoek. Dat houdt op deze flipperkast in dat je binnen de tijd tegen bepaalde dingen moet schieten, waarmee je de letters R-I-P-L-E-Y-S kunt verzamelen. Heb je ze allemaal te pakken dan kun je een trip maken naar de gezonken stad van Atlantis.
Het leuke aan deze flipperkast is dat je regelmatig met meerdere ballen tegelijk aan het spelen bent. Een aantal van de opdrachten laat je met twee ballen aan de slag gaan en in Atlantis krijg je er zelfs vier. Dat zorgt voor een hoop chaos maar ook zeker heel wat plezier. Vooral de beginnende speler zal zich goed kunnen vermaken met deze kast, omdat het niet heel veel moeite kost om met meerdere ballen aan de slag te kunnen en zo veel punten binnen te harken. De ervaren speler zal echter ook nog genoeg uitdaging vinden in alle uitdagingen die de flipperkast rijk is.
Black Hole
De Black Hole is zeker weten de buitenstaander in The Pinball Arcade. Deze klassieker uit 1981 bevat geen verhaal en het is dan ook simpelweg de bedoeling om zoveel mogelijk punten te verdienen. Het unieke aan deze flipperkast is dat er een verborgen flipperkast onder zit. Door de bal door de ‘Gravity Tunnel’ te schieten kom je in het ‘Black Hole’ terecht. Hier kun je punten scoren die aan je totaal bedrag toegeschreven worden zodra de bal verloren gaat. Zorg er dan wel voor dat je de poort naar de bovenverdieping open hebt staan zodat je weer verder kunt, anders ben je de bal kwijt.
Dit is de eerste flipperkast die een lagere verdieping kende en dankt daar ook zijn populariteit aan. Het is zeker weten een unieke toevoeging die voor wat afwisseling kan zorgen als je de kasten met al die poespas moe bent. Verder is Black Hole toch de minste flipperkast die in deze game aanwezig is. Aangezien je alleen maar punten hoeft te verzamelen is de leukigheid van de twee lagen er snel af en dan heb je het wel gezien. Jammer, maar het is niet anders.
Theatre of Magic
Als laatste hebben we een van de best beoordeelde flipperkasten uit de geschiedenis. Theatre of Magic zit, zoals je vast al verwacht had, vol met magie. Er zijn maar liefst acht illusies die je moet uitvoeren om de grote finale op gang te brengen. Alles draait om de grote koffer van de illusionist. Schiet daar drie keer tegenaan om een illusie te starten en een hoop punten te verdienen. Je zult ook zelf wat magie te zien krijgen tijdens het spelen op deze flipperkast. Zo kan er zomaar een bal verdwijnen of gaan zweven.
Juist deze trucjes zorgen ervoor dat je helemaal in de juiste sfeer komt en dat is ook het sterkste punt van deze kast. Hoe vaak je ook speelt, de verschillende foefjes blijven vermaken en dat zorgt ook voor dat je steeds weer bij deze flipperkast terugkomt. Daarnaast kun je op Theatre of Magic monsterlijke scores halen en dat werkt erg bevredigend. Scores boven de miljard zijn geen uitzondering als je een beetje je best doet. Het wordt je zeker niet te gemakkelijk gemaakt, maar de mogelijkheden om riante scores te halen zijn er en dat is alleen maar goed.
Vier toppers
Het is een goede keuze geweest van ontwikkelaar FarSight Studios om bestaande flipperkasten om te bouwen naar een digitaal formaat. De kasten hebben zich namelijk al bewezen in de loop der jaren en ze zijn nu nog even fantastisch als vroeger. De overzetting is prima verlopen en we kunnen dan ook met volle teugen genieten van alle vier de flipperkasten. Black Hole valt helaas wel wat tegen aangezien er maar weinig te doen valt, maar de twee lagen maken deze kast uniek genoeg om hem een kans te geven. De andere drie kasten zijn stuk voor stuk toppers. Als FarSight via downloadbare content het aanbod een beetje aanlengt, hebben we hier met een gevaarlijke concurrent voor Pinball FX 2 te maken.
Cijfer: 8