ERAZER Beast 16 X1 Ultimate Review - Enorme kracht op schoot

Review
zondag, 06 juli 2025 om 10:00
erazer beast 16 x1
Wie wil gamen zonder compromissen komt al snel uit op een groot formaat desktop. Wil je echter ook mobiel blijven en toch voor een laptop wil kiezen, heeft al snel minder keus. ERAZER heeft nu twee modellen uitgebracht in het laptop topsegment, met de uitdagende naam Beast. Wij testten de ERAZER Beast 16 X1 Ultimate en keken of deze laptop zich met de top kan meten.
ERAZER heeft inmiddels een behoorlijke line-up aan gaming PC's als laptops gelanceerd. Van de Hunter X30 desktop tot de ERAZER Major X10, Major X20 en Defender P40 laptops, er is voor elk budget inmiddels wel een PC of laptop in het assortiment. 
De Beast 16 X1 en 18 X1 laptops zitten duidelijk aan de bovenkant van dat budget. Met een adviesprijs van bijna 3500 euro voor de 16 X1 Ultimate en bijna 5000 euro voor de 18 X1, zijn deze laptops stevig aan de prijs. 
Voor dat bedrag mag je wel wat verwachten en dus gingen wij met hoge verwachtingen aan de slag met de Beast 16 X1.

De specificaties

Voor een laptop van 3500 euro mag je goede specificaties verwachten en de Beast 16 X1 weet dat ook te leveren. Met een Intel Core Ultra 9 275HX met 24 cores, 32 GB geheugen, een Nvidia GeForce RTX 5080 GPU en een 18 inch, 2560x1440 MiniLED-display met 240Hz refresh rate (hoewel de spec sheet 300Hz aangaf) zijn de basisingredienten in ieder geval prima. Onderstaand zie je de rest van de specificaties van de ERAZER 16 X1.
NaamERAZER BEAST 16 X1
Afmetingen35,7 x 24,5 x 3 cm
Gewicht 2,67 kg
Garantie24 maanden
ProcessorIntel Core Ultra 9 275HX
Geheugen32 GB
Beeldscherm16 inch, 2560 x 1440 
SSD schijfgrootte2 TB
Grafische processorNvidia Geforce RTX 5080
Beeldfrequentie240Hz (gerapporteerd, 300Hz volgens specs)
Geinstalleerd OSWindows 11
Sound Nahimic 3D 3D sound
Wifi6E AX211 met Bluetooth
Aansluitingen 2 x USB 3.2 Gen 1 Type A
1 x USB 3.2 Gen 2 Type A
1 x Thunderbolt 4 port Type C
1 x HDMI 2.1
1 x Display Port 2.1a
1 x LAN (RJ-45) @ 2.5-GBit/s
1 x Full Size kaartlezer voor SD, SDHC, SDXC
1 x Audio-Combo
1 x Mic-In
1 x DC-In

De eerste kennismaking

Wie de Beast 16 uitpakt, ziet een keurig verpakte laptop met beschermhoes. Daaruit komt een zwartmetalen laptop die meteen stevig oogt. De bovenklep is voorzien van een lichtblauw logo dat bij aansluiten oplicht. Het beeldscherm zelf is een drietal millimeter dun, maar voelt toch stevig aan.
Het beeldscherm scharniert op de laptop, dus niet achterlangs. De scharnieren voelen solide aan ook het beeldscherm geeft geen krimp, ook als je hem aan een hoek opent. Voordeel van de bovenliggende scharnieren is dat het beeldscherm helemaal plat gelegd kan worden, dus in een hoek van maximaal 180 graden. De laptop kan dus in alle mogelijke standen gebruikt worden. Het gewicht van net boven de 2,5 kilo is stevig, maar prima te doen. 
Eenmaal aangesloten licht de Beast 16 op. Dat kan je letterlijk nemen, niet alleen het logo aan de achterkant van het beeldscherm, ook het toetsenbord en zelfs de voorkant van de laptop zijn van RGB verlichting voorzien. Wie dat wil kan een hele kerstboomverlichting opzetten met alle kleuren van de regenboog en in diverse patronen.
Leuk voor even, maar al snel veranderen we dat naar een enkele kleur, die in vier stappen van helderheid ingesteld kan worden. De ledstrip vooronder blijkt vooral in donkere situaties handig te zijn. Je kan zo een tekst op papier bijlichten terwijl je aan het werk of gamen bent. Deze ledstrip hebben we nog niet veel vaker gezien, maar blijkt bijzonder handig in het dagelijks gebruik.

De keyboardstrijder ontwaakt

Het toetsenbord is voorzien van een standaard QWERTY lay-out, met aan de rechterkant ruimte voor een numeriek veld. Het toetsenbord is voorzien van een inmiddels standaard Windows-toets, maar daarnaast ook van een Copilot-toets. Die laatste is een toevoeging waar mogelijk niet iedereen op zit te wachten. Ook de pijltoetsen zijn aanwezig.
Het numerieke blok is iets kleiner dan de rest van het toetsenbord, maar het aanwezig zijn ervan is een grote pré. Vooral bij veel kleinere laptops wordt daar op bezuinigd om ruimte te sparen. Met deze royaal bemeten Beast laptop is daar geen noodzaak toe. 
Naast de power-knop is nog een ‘turbo’ knop gesitueerd. Met deze knop kan eenvoudig geschakeld worden tussen diverse snelheden. In het ‘Silent’ profiel lever je zo’n 10% performance in, maar is de laptop, zelfs tijdens het gamen, heerlijk stil. Anders is dat bij het ‘Gaming’ profiel. Hierbij wordt alles uit de kast getrokken om de laatste FPS uit het apparaat te persen. Dat merk je dan wel meteen, in deze modus slaat de ventilator meteen flink aan.
Rondom de laptop vinden we een breed scala aan aansluitmogelijkheden. Door de montage van de scharnieren  aan de bovenkant is ook de achterkant te gebruiken voor aansluitingen en daar heeft ERAZER dan ook gebruik van gemaakt. De linkerkant houdt het nog bescheiden met een USB-B- en USB-C-aansluiting, vergezeld van een audio-jack. Die laatste worden we al blij van, steeds meer laptopmakers laten deze poort vervallen en vertrouwen op bluetooth hoofdtelefoons.
De achterkant is vervolgens voorzien van een HDMI 2.1 poort, een Displayport en Thunderbolt poorten. De rechterkant completeert de set met een SD-kaartlezer en nog twee USB poorten. Aansluitingsmogelijkheden genoeg dus. Zeker de vele USB-poorten worden we blij van, nu steeds meer accessoires van die standaardpoort gebruik maken.
Wie onder de motorkap wil kijken, moet een tiental schroeven verwijderen. Als de kap eenmaal verwijderd is, komt het binnenwerk te voorschijn. Daarbij valt op dat de laptop voorzien is van twee grote fans voor de doorstroom langs alle onderdelen en een separate GPU fan. Het binnenwerk van The Beast ziet er netjes verzorgd uit en dat is te merken aan de efficiënte koeling tijdens dagelijks gebruik.

Geef mij beeld

Boven het toetsenbord zien we een fraai 18 inch IPS-beeldscherm met een maximale resolutie van QHD+, wat neerkomt op  2560x1440. Opvallend is dat de specificaties aangeven dat de laptop van een 300Hz beeldscherm voorzien zou moeten zijn, terwijl het systeem zelf ‘slechts’ 240Hz rapporteert, ondanks installatie van alle nieuwe drivers en Nvidia software. Niet dat dat een beroerde frequentie is, maar het gemis van 60Hz zou ons als koper toch een beetje het gevoel van ‘bekocht’ geven. 
Desondanks geeft het scherm een bijzonder fraai en rustig beeld waar prima naar te kijken valt, ook bij langere sessies.

Games, hoe zit het met de games?

Natuurlijk hebben we de ERAZER Beast 16 flink laten werken. Met een hele rij games achter de kiezen kunnen we alleen maar concluderen dat deze laptop elke moderne game die je zou willen spelen in de hoogste stand kan draaien. Van Call of Duty Black Ops 6 tot Forza Horizon 5, Doom The Dark Ages, Ghostwire Tokyo, Mortal Shell, Destiny 2, The Callisto Protocol of Metro, elke game draait als een zonnetje in Ultra setting.
Als voorbeeld: Forza Horizon 5 op Extreme instelling geeft een strakke 60 FPS met slechts 50% GPU en 30% CPU belasting, en dat terwijl de laptop op ‘silent’ mode ingesteld stond. In deze modus kan zelfs een gemiddelde FPS van 109 FPS gehaald worden. 
In gaming modus is de GPU belasting bij 60 FPS nog slechts 40%, en 20% CPU belasting. Maar, in deze gaming mode is de maximale te halen FPS beduidend hoger: 237 FPS en adviseert de benchmark een stabiele 80 FPS.
Voor Doom: The Dark Ages geldt eenzelfde verhaal. Deze game, die met de nieuwste driver van Nvidia Path Tracing en DLSS 4 Multi Frame Generation ondersteunt, weet de Beast 16 met gemak 100 FPS op het scherm te brengen. Dat kunnen we uiteraard de laptop niet aanrekenen. Destiny 2 wist zelfs met de settings op ‘highest’ de 240 FPS te houden, met zelfs nog een 10% GPU capaciteit over. 
Wie op ‘Silent’ wil spelen moet wel met wat minder genoegen nemen, om een stille laptop te bereiken topt de Beast zijn performance af op 30 FPS, zelfs als daarbij de GPU belasting slechts 15% is. Voor wie een goed compromis zoekt, is de ‘balanced’ modus ideaal. Die modus zal een zo hoog mogelijke framerate proberen te bereiken, maar waar nodig deze terugschroeven zodra de GPS warm wordt. In de praktijk betekent dat dat Destiny 2 framerates tussen de 190 en 240 bereikte, maar wel met wat meer ventilatiegeluid.

ERAZER Beast 16 X1 Ultimate Review - Veel kracht onder de toetsen

Het is een bekend gegeven: laptops moeten compromissen sluiten tussen performance en stilte. Met beperkte ruimte in de behuizing is koeling essentieel, de onderdelen zitten immers veel dichter op elkaar gepakt. ERAZER lijkt er in geslaagd te zijn performance en stilte aan elkaar te koppelen. Wie niet aan het gamen is, heeft met de stille modus een fluisterstille laptop. 
Wil je gamen, dan kan je kiezen tussen een stil systeem met 30FPS, of een ontketende laptop die zijn ‘beast’ naam eer aandoet. Het moge duidelijk zijn: met de Beast 16 X1 kan je jaren vooruit en alle moderne spellen zonder compromis op de allerhoogste settings spelen.
Alles heeft zijn prijs, en het prijskaartje van de Beast liegt er niet om. Wie over de aanschafprijs kan stappen, koopt met de ERAZER Beast een echt kwaliteitssysteem dat jaren top performt.

8,5