Stranger Things Seizoen 3 Review - Een succesvol vervolg?

  Met een flinke dosis charme, onder de huid kruipende horror en een laag nostalgie bleek het maken van Stranger Things voor Netflix een schot in de roos. De serie werd vol lof ontvangen en in onze Stranger Things seizoen 3 review lees je of het derde seizoen net zoveel indruk maakt als de voorgaande twee.

  Netflix

  Aan het einde van seizoen 2 leek er geen wolkje meer aan de lucht te hangen in het kleine dorpje Hawkins. Het Sneeuwbal zit erop en nu het zomer is geniet iedereen van zijn of haar welverdiende vakantie. Eleven (Millie Bobby Brown) heeft de poort naar The Upside Down gesloten en de bekende groep vrienden kan zich nu bezighouden met serieuze zaken: liefde.

  Schijn bedriegt

  Doordat er geen wolkje aan de lucht hangt komt het seizoen heel traag op gang. De eerste afleveringen zitten vol drama over liefde, relaties en andere dingen. Aan het begin wel leuk, maar na een tijdje heb je het wel gezien. Het hele horror aspect is ver te zoeken en komt maar sporadisch voor.

  Toch wordt het iedere aflevering steeds duidelijker dat het leven in Hawkins niet over rozengeur en maneschijn gaat. Schijn bedriegt. De poort naar The Upside Down mag dan wel gesloten zijn, iets uit die onderwereld heeft zich in Hawkins weten te nestelen en het is op zoek naar versterking.

  Stranger Things seizoen 3 review

  Weinig nieuws

  Met een monster in Hawkins klinkt het als een verhaal dat we al kennen. In het derde seizoen van Stranger Things zul je dan ook geen baanbrekende nieuwe elementen tegenkomen. Het derde seizoen gaat precies hetzelfde als voorgaande seizoenen. Er is iets mysterieus gaande, verschillende groepen zoeken uit wat er aan de hand is en richting het einde komen deze groepen samen.

  Is dat erg? Niet per se. Het is namelijk nog steeds heel erg leuk en spannend om naar te kijken. Zeker wanneer je fan bent van de serie zul je niet teleurgesteld raken. Per aflevering komt dat eerder genoemde horror element ook steeds beter naar voren. Op sommige momenten kruipt het letterlijk en figuurlijk onder je huid.

  Toch vinden we dat het horror gedeelte nog beter tot zijn recht had kunnen komen. Wanneer de serie je namelijk de stuipen op het lijf probeert te jagen, wordt het erna vrij snel afgedaan met een 'luchtig' grapje of opmerking. Dit gebeurt te vaak, waardoor de hele vibe binnen de kortste keren verdwenen is.

  Stranger Things seizoen 3 review

  Lef

  Maar minder horror of niet, de gebroeders Duffer hebben wel indruk weten te maken met het derde seizoen. Zo wordt er door de makers meer lef getoond in het maken van bepaalde keuzes. Tuurlijk, in veel scènes blijf je dat 'het gaat maar net goed' cliché houden, maar zeker niet altijd.

  Dat er meer lef wordt getoond, komt goed uit voor de personages. Wanneer je bepaalde personen in een scène dusdanig in het nauw drijft, leer je deze beter kennen. Daarnaast worden er vrijwel geen nieuwe mensen geïntroduceerd, waardoor de focus meer ligt op de al bestaande rollen.

  Stranger Things seizoen 3 review

  Dacre Montgomery

  Een personage dat we niet meteen beter leren kennen, maar wel een grote rol heeft is Billy (Dacre Montgomery). Terecht, want de scènes uit seizoen 2 met hem erin spatten van het scherm. Iets wat in het nieuwe derde seizoen ook het geval is.

  Ondanks dat we Billy op een hele andere manier zien dan we gewend zijn, is hij het die de show steelt. Dat komt doordat de acteur, net zoals in het vorige seizoen, geweldig acteert. Telkens wanneer hij op het scherm verschijnt, gebeurt er iets. Zijn dialogen zijn sterk en zelfs zonder tekst weet hij een bepaalde indruk achter te laten.

  Helaas zijn er ook een aantal rollen die geen indruk weten te maken in seizoen 3 en irritant zijn. Zo wordt het zusje van Lucas, Erica, onnodig veel betrokken bij het hele gebeuren. Het enige waar zij goed voor is, is het bloed onder je nagels vandaan halen en het tempo uit de serie halen.

  Stranger Things seizoen 3 review

  Stranger Things Seizoen 3 review - Zeker succesvol!

  Met het derde seizoen schiet Netflix weer volledig in de roos. Hoewel het allemaal traag op gang komt, zul je merken dat je na iedere aflevering het liefst er nog een wil kijken. En nog één. Daarmee zijn de gebroeders Duffer erin geslaagd om het succesverhaal dat Stranger Things heet verder te brengen.

  Door Shawn Levy, producent van Stranger Things, is het vierde seizoen een tijdje terug al bevestigd. Wij kijken reikhalzend uit naar wat de nostalgische breinen van de gebroeders Duffer in de toekomst te brengen hebben. En mocht je denken het seizoen af te hebben, wacht dan nog even tot de aftiteling is afgelopen.

  Stranger Things seizoen 3 is sinds 4 juli te streamen via Netflix. Heb je seizoen 1 nog niet gezien? Bekijk dan onze Stranger Things seizoen 1 review. Wil je nog even je geheugen opfrissen voor je aan het derde seizoen begint? Lees dan onze bevinding over de cast.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Toont lef
  • Dacre Montgomery
  • Angstaanjagend...
  • ...maar niet altijd
  • Komt traag op gang
  • Weinig vernieuwing

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.