Netflix heeft de laatste tijd een overschot aan series. Netflix originals zoals Orange Is the New Black en House of Cards zijn erg populair. Eén titel hoor je steeds vaker in je omgeving vallen;
Stranger Things. Wij keken het eerste seizoen en of het de hype waar maakt, lees je in de Stranger Things Review.
Stranger Things staat bekend om zijn nostalgische jaren '80
setting. Het verhaal speelt zich dan ook af in het jaar 1983, in het kleine stadje Hawkins. Het is zo’n typisch iedereen-kent-elkaar plaatsje. Gelegen aan een bos met dicht in de buurt een geheim laboratorium. Er gebeurt echt nooit wat in het dorpje, althans, dat dachten ze.
In de kelder van het Wheeler gezin zijn vier jongens verwikkeld in een heftig potje Dungeons & Dragon. Will Byers (Noah Schnapp) zet zijn laatste zet, maar helaas. De
Demogorgon is sterker en de jongens hebben verloren. Na het heftige potje Dungeons & Dragons vertrekt de 12-jarige Will Byers op zijn fiets de nacht in.
Na een tijdje krijgt hij het idee dat er iets duisters achter hem aan zit. Eerst dacht hij nog dat hij het zich verbeeldde, maar het werd al vrij snel de werkelijkheid. Hij gooit zijn fiets aan de kant en zet het op een rennen. Thuis denkt hij veilig te zijn. Zonder zijn broer en moeder is hij helemaal alleen. Veilig is hij nu zeker niet en het kwaad dringt zijn huis binnen. Hij probeert zichzelf nog te beschermen, maar hij komt er al vrij snel achter dat dit nutteloos is.
De volgende ochtend begint als een hele gewone dag voor Joyce Byres (Winona Ryder), maar al snel duidt ze op een schokkende ontdekking. Will is verdwenen. Zijn verdwijning zet het hele stadje in rep en roer. De bewoners gaan samen met de politie op verschillende zoektochten, maar Will is nergens meer te bekennen.
Zijn beste vrienden: Mike Wheeler (Finn Wolfhard), Dustin Henderson (Gaten Matarazzo) en Lucas Sinclair (Caleb Mclaughlin) gaan zelf op onderzoek uit. Ze komen een jong meisje tegen. Met geschoren haren en een ziekhuis japon lijkt het net of ze zo uit een gekkenhuis is ontsnapt. Mike trekt er zich niets van aan en neemt haar onder zijn hoede. Al snel komt hij erachter dat dit meisje over buitengewone krachten beschikt.
Vrienden liegen nooit.
Met hun geheime handdruk, gesprekken over de walkie talkie en Dungeons & Dragons potjes die wel tien uur kunnen duren. Mike, Will, Dustin en Lucas zijn het vrienden team waar iedereen vroeger van droomde. Ze staan altijd voor elkaar klaar, ook al hebben ze soms meningsverschillen met elkaar. Uiteindelijk komt het altijd goed.
Vriendschap blijkt dan ook de grootste drijfveer te zijn in Stranger Things. Een van de bekendste quotes uit de serie is: “Vrienden vertellen nooit een leugen”. Stranger Things laat heel sterk zien dat je met vriendschap elk kwaad kan verslaan. Hoe groot en sterk het ook is.
Fantastisch acteerwerk
Stranger Things draait om vijf kinderen die ieder een belangrijke rol vertolken en ook nog eens een knap staaltje acteerwerk weten te leveren. Het is niet te vergelijken met wat kinderacteurs op Disney channel laten zien. Dit is de real-deal. Ze weten de kijker ontzettend goed te vermaken, net als de volwassenen overigens, met een realistisch spel.
Winona Ryder, wie de rol heeft van Joyce Byres, weet extreem goed op de gevoelens van de kijker in te spelen. Als moeder van Will heeft zijn verdwijning veel impact op haar en zou je verwachten dat ze enigszins doordraait. Het is niet niks om een moeder te spelen wiens kind is kwijt geraakt en om zo’n persoon te spelen, heb je veel overtuigingskracht nodig.
Millie Bobby Brown is de tweede ster die de show weet te stelen als Eleven. Haar rol eiste veel talent en toewijding, aangezien ze haar haren heeft af moeten scheren voor deze rol. Eleven is een onwetend meisje dat bijna geen woord zegt. Ze hoefde dan ook niet veel van haar script in te studeren, maar deze extra tijd heeft ze vast en zeker gestoken in haar performance.
Verwijzingen naar jaren 80 klassiekers
Sommigen valt het al vrij snel op dat er verschillende verwijzingen naar bekende films uit de jaren 80 worden gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat de makers van Stranger Things, Matt en Russ Duffel, ook wel bekend als
The Duffer Brothers, veel inspiratie hebben opgedaan uit deze klassiekers.
Elementen van bekende films zoals bijv. Jaws, Carrie, The Fog, Alien(s), E.T. en zelfs A Nightmare on Elm Street komen allemaal in hun eigen manier terug in Stranger Things. Van het concept van het kwaad wat Will achterna zat, tot de krachten die het kaal geschoren meisje Eleven bezit. In totaal zijn het ruim 29 verwijzingen.
Het enige nadeel hiervan is omdat alles zo herkenbaar is, de serie vrij weinig tot geen nieuwe elementen heeft die we nog niet gezien hebben.
Stranger Things Review
Als je Stranger Things nog niet hebt gezien, is het aan te raden om dat zo snel mogelijk nog te doen. Het is een serie die je aan je televisie kluistert. Met acht aantal aflevering is het net genoeg om het als een lange film te maken die je in een regenachtig weekend zo hebt afgekeken.
Stranger Things is vanaf de eerste tien minuten al reuze spannend. Het verhaal loopt ook in een fijn tempo en is niet te langdradig. De theme song is net als Stranger Things spanningswekkend met een goede hint naar de muziekinvloed in de jaren 80.
Met een open einde is er een grote mogelijkheid voor een
tweede seizoen. Het eerste seizoen heeft lang nog niet alle vragen beantwoord, fans kunnen daarom ook niet langer wachten op seizoen twee. Stranger Things is angstaanjagend goed en verdient daarmee ook zijn felbegeerde plek in de lijst met de meest populaire Netflix Originals.
Cijfer: 9