Skyrim Review (Switch versie) - Handheld draken bevechten!

Review
donderdag, 16 november 2017 om 17:42
xgn google image
Fus Ro Dah! Hoewel de avonturen van jou als Dragonborn in Skyrim al een tijdje geleden zijn uitgeblazen, kan je vanaf 17 november weer van voor af aan beginnen. In deze Skyrim Review voor de Switch vertellen we je waarom!
In de tijd van de Gameboy Advance kon je niet geloven dat games als Need for Speed er nog behoorlijk uitzagen op een klein schermpje. Met de Switch vallen monden vrijwel elke maand open als er weer een toffe game voor de handheld console uitkomt. The Elder Scrolls V: Skyrim is daar ook geen uitzondering op.

Grafisch genieten

Net als in de console en PC-versies, begin je de game achterop een wagen die jou en drie anderen naar jullie laatste stop brengt. Waar je dan nog niet rond kan banjeren in Skyrim, is het eerste wat je doet natuurlijk om je heen kijken, iets wat op er de Switch al ontzettend puik uitziet. Dat mag ook wel een een game die een flink deel van de Switch opslag gebruikt (15 gigabyte), maar in vergelijking met DOOM (22 gigabyte) valt dat nog best mee!
De vegetatie is weliswaar niet van het niveau dat je op de PC kan verwachten, maar het is ook niet zo dat je de pixels op de blaadjes kan tellen. Sterker nog, wie na de proloog eindelijk zelf op onderzoek uit gaat, zal verbaasd zijn bij het zien van elke omgeving.
Skyrim is uiteraard een RPG waarin je, zonder enige laadschermen, van de ene naar de andere kant van de map kan lopen. Dat betekent ook dat als jij op het hoogste puntje op de kaart gaat staan, je een perfect beeld hebt van alle uithoeken, zelfs in handheld modus! En waar we in de preview nog een puntje van kritiek konden plaatsen bij de laadtijden na het doodgaan of het laden van huizen; die zijn weggenomen. Laadtijden duren een fractie van de tijd die je eerst moest wachten!
Skyrim review afbeelding 1

Toegevoegde waarde

Prima graphics en korte laadtijden zijn zeker een pré, maar er valt nog meer te beleven in de wereld. Want in de Switch versie van Skyrim kan je ook als Link op avontuur. Niet letterlijk (daarvoor moet je bij de PC versie zijn met tal van modificaties) natuurlijk, maar wel figuurlijk.
Het is namelijk mogelijk om de kleren, het schild en het zwaard van dit bekende personage in Skyrim te vinden en gebruiken om monsters te verslaan. En het ziet er nog bijzonder gelikt uit ook! Je kan de voorwerpen verkrijgen door naar het hoogste punt in Skyrim te reizen (Throat of the World) of een Link amiibo te scannen. Dat laatste hebben is dus geen vereiste!
Skyrim Review afbeelding 7

Klein maar fijn?

Alle bergen, bossen, steden en beelden zijn van veraf te zien en lijken geen enkel probleem te vormen voor de Switch. Merkwaardig genoeg lijkt de handheldmodus er een stuk beter mee om te gaan dan de gedockte versie op een TV.
Het scherm is als handheld natuurlijk een stuk kleiner, maar wat opvalt is dat het juist daarop een stuk soepeler lijkt te lopen. Daarbij moet wel worden gezegd dat er ook een flink nadeel kleeft aan een kleiner scherm. Want het onderscheiden van vijanden in wilde omgevingen kan een behoorlijke uitdaging vormen op het schermpje.
Skyrim review afbeelding 2

Zwieberen en zwabberen

De game speelt wel een stuk soepeler in handheldmodus in vergelijking met de 'gedokte' versie. Zelfs als er vuurspuwende draken en hordes draugr op je beeldscherm te zien zijn, weet de Switch een behoorlijke framerate te behouden. En dat is best knap te noemen voor een iets gedowngrade Special Edition!
Wat iets minder knap is, is de manier waarop de Joy-Cons werken, of eigenlijk niet werken. Zelfs als je ze in een controller schuift, voelt het spelen iets te krampachtig aan. In de handheldmodus is dit probleem verholpen door een scherm tussen de controllers te hebben, maar voor de vaste versie is het wel een minpunt dat het gebruik van de Joy-Cons niet soepel gaat. De Pro Controller is dan ook een must.
Skyrim Review afbeelding 5

Mag het licht aan?

Niet alleen zijn personages lastig te onderscheiden in wilde omgevingen, ook is er een behoorlijk probleem met de belichting. Waar voorgaande Skyrim versies een optie hadden om de helderheid omhoog te schroeven, is die niet aanwezig op de Switch. En het verhogen van de helderheid van de Switch zelf heeft ook niet voldoende effect.
Wie al bekend is met Skyrim, weet dat je een flink deel van de tijd bezig bent met het doorlopen van (donkere) kerkers en grotten. Niet bepaald iets waar het ontbreken van wat meer licht veel aan heeft. Natuurlijk kan je een drankje, spreuk of fakkel gebruiken om meer licht te creëren, maar voor de Switch zou een helderheid slider geen overbodige luxe zijn.
Skyrim review afbeelding 3

Over de schouders meekijken

Afgezien van het donkere (en kleine) scherm, is Skyrim voor de Switch wel degelijk een bizar dikke game. Niet alleen grafisch, maar ook op het gebied van quests, verhaal en voorwerpen. Het is gewoon Skyrim, maar dan mee te nemen in de trein, bus of vliegtuig. Hierdoor zal je ongetwijfeld meemaken dat er mensen over je schouder mee gaan kijken naar hoe je draken verslaat.
Daar draait het natuurlijk allemaal om met de Switch. Niet het meekijken over de schouder, maar het mobiele aspect. Vertraging met de trein of een intercontinentale vlucht? Geen probleem, even de Switch erbij pakken. En met Skyrim heb je dan ook nog eens een prachtige en lange game om je mee te vermaken!
Skyrim review afbeelding 4

Skyrim review (Switch versie) – Topreden om een Switch te halen

Met releases op oude consoles, PC en later ook als Special Edition, is Skyrim al flink wat keren uitgekomen. Door elke keer net dat beetje extra te bieden in de vorm van graphics of verbeterde mod-support, doorstaat de titel de tijd. Ook op de Nintendo Switch, want Skyrim op een portable spelen, wie wil dat nou niet?
Cijfer: 8.5