MSI Optix MPG341CQR Review - Bakbeest van een gaming monitor

  De wereld van gaming monitoren is de laatste paar jaar in een stroomversnelling geraakt. Om de zoveel maanden komen er weer nieuwe beeldschermen uit met interessante niet toevoegingen of technologieën. Deze keer is het de beurt aan MSI. Lees in onze MSI Optix MPG341CQR review of het een succes is geworden.

  Wanneer je de MSI Optix MPG341CQR voor het eerst uit de doos haalt, dan zul je waarschijnlijk vrezen voor een lang proces om de monitor in elkaar te zetten. De enorme doos is namelijk gevuld met meerdere onderdelen, kabels, schroefjes en flink wat bladzijdes aan documentatie.

  Maar de nieuwe monitor van MSI is verrassend makkelijk in elkaar te zetten. Met vier schroefjes verbind je de stand met het paneel en vervolgens kan je de voeten weer eraan vast zetten met een ingebouwde schroef. Daarna is het alleen nog een kwestie van de accu aansluiten en verbinden met een PC door middel van een HDMI- of DisplayPort-kabel en het plezier kan vast start gaan.

  MSI Optix MPG341CQR Review

  Futuristische functies in een monitor

  Zet je de MSI Optix aan dan zal er meteen iets in het oog springen. En dat is niet zoals je zou denken het enorme display. De monitor heeft namelijk vooraan een ledstrip zitten met RGB-verlichting. Het valt precies in de trend die tegenwoordig raast door het PC-landschap door overal RGB-lichtjes op te zetten, maar het is meer dan een toverbal in lichtvorm. Dankzij Steelseries GameSense kan het licht bijvoorbeeld veranderen op de omgeving in de game die je aan het spelen bent of belangrijke statistieken tonen.

  En andere opvallende toevoeging aan de monitor is een camera die je aan de onderkant kan ophangen. Deze kleine camera heeft ingebouwde artificial intelligence en kan jouw gezicht herkennen en daarmee de computer ontgrendelen of persoonlijke functies laden. De technologie kan bovendien de lichtinval in de kamer meten en automatisch de helderheid van het scherm aanpassen en night vision activeren als er een donkere scène wordt afgespeeld - zoals bijvoorbeeld de beruchte Winterfell-aflevering uit het laatste seizoen van Game of Thrones.

  MSI Optix MPG341CQR Review

  Simpelweg een ijzersterk beeldscherm

  De MPG341CQR is alleen niet een beeldscherm dat aan elkaar hangt van snufjes die sommige gebruikers misschien nooit zullen gebruiken, het is ook een ijzersterke gaming monitor. Het 34 inch gebogen scherm heeft een resolutie van 3440x1440 en gamen met zo’n scherm is een ervaring op zich. Helemaal met first person shooters zoals Battlefield V kan je helemaal opgaan in de spectaculaire actie of waan je een echte coureur in racegames als F1 2019.

  De soepele ervaring bij het gamen komt niet alleen voort uit het brede, gebogen scherm, maar ook door de verversingssnelheid. De Optix heeft namelijk een paneel dat beeldjes ververst met 144hz. Een gegeven dat we niet vaak zien bij ultrawide gaming monitoren, waar 75hz of 100hz toch eerder de norm is.

  MSI Optix MPG341CQR Review

  Inconsistente kleuren

  MSI behaalt die hoge verversingssnelheid door te kiezen voor een VA-paneel. Net zoals de goedkope TN-technologie kan een VA-scherm het beeld sneller verversen en heeft het maar een vertraging van 1ms. Bovendien is de technologie, in tegenstelling tot TN, ijzersterk in het tonen van contrast en komt daarmee zwart perfect uit de verf. Toch hadden we liever een IPS-paneel gezien, dat de kleuren veel meer tot leven laat komen en betere invalshoeken heeft, wat geen gemis is bij een breed scherm.

  De mindere kleurenaccuraatheid maakt MSI gelukkig wel weer een beetje goed door Vesa-gecertificeerde HDR 400 te hanteren, waarmee de kleuren alsnog mooi naar voren komen. Helaas is HDR niet altijd even goed geïmplementeerd bij PC games en zullen de resultaten dus niet altijd even consistent zijn.

  Naast de hoge verversingssnelheid maakt de monitor bovendien gebruik van FreeSync. Deze technologie vervangt Vsync, zonder de bijkomende problemen. Dat betekent dat de framerate en de verversingssnelheid aan elkaar gebonden zijn, zodat er geen screen tearing optreed tijdens het gamen. En dat is tegenwoordig niet alleen maar interessant voor eigenaren van een AMD-videokaart, want ook kaarten van Nvidia werken tegenwoordig met FreeSync.

  MSI Optix MPG341CQR Review

  MSI Optix MPG341CQR Review - Monitor van de toekomst

  De nieuwste monitor van MSI heeft eigenlijk alles in huis wat je wil hebben in een beeldscherm en gooit daar nog een aantal interessante snufjes bij. De belichting en intelligente camera zijn misschien geen functies die iedereen zal gebruiken, maar kunnen voor bepaalde gamers een wereld van verschil maken.

  Met alle andere specificaties haal je bovendien een monitor in huis die toekomstbestendig is, zoals de hoge resolutie, FreeSync en HDR. We hadden liever alleen een IPS-paneel gezien in plaats van VA, maar we zijn al blij zolang het geen TN is. Vergeet alleen niet dat je voor de MSI Optix MPG341CQR wel al een flinke PC in huis moet hebben om alles optimaal te kunnen draaien en uiteraard een dikke portemonnee om het prijskaartje van 999 euro te betalen.

  9

  De plus- en minpunten

  • Indrukwekkende specificaties
  • Lichtstrip met Steelseries GameSense
  • Immersie dankzij het brede, gebogen scherm
  • Vloeiende gameplay met FreeSync
  • Intelligente camera met handige functies
  • Hadden liever IPS-paneel gezien in plaats van VA
  • Behoorlijk prijskaartje

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.