F1 2019 review - Voortbouwen op de basis

  We hebben dit jaar niet lang hoeven wachten op de nieuwe Formule 1 game. Het is daarom hoog tijd om de helm weer uit de kast te halen en de wagen in te springen, op zoek naar de snelste tijden. In de F1 2019 review lees je of het Codemasters is gelukt om de serie naar een nieuwe hoogte te brengen.

  In de vorige game rond de koningsklasse van de autosport, F1 2018, wist Codemasters vooral in de carrière een grote stap te zetten richting een realistische Formule 1 ervaring. Met de toevoeging van interviews, de wisselende upgrade mogelijkheden per team en reglementswijzigingen legde de ontwikkelaar een goede basis neer. In de carrière van F1 2019 is duidelijk voortgebouwd op deze basis.

  Lukas en Devon

  De grootste vernieuwing in de carrièremodus van F1 2019 ligt grappig genoeg bij de Formule 2. Om namelijk een zitje te bemachtigen bij een van de tien Formule 1 teams, moet je jezelf eerst zien te bewijzen in de opstapklasse Formule 2. Codemasters heeft ervoor gekozen om spelers hierbij niet een volledig speelbaar seizoen te laten rijden in deze klasse, maar slechts een drietal evenementen. In deze evenementen vecht je het uit met een tweetal fictieve personages: de arrogante rivaal Devon Butler en je teamgenoot Lukas Weber.

  Door bewust te kiezen voor een relatief lineaire opstapklasse is er wel meer ruimte gekomen voor een soort verhaallijn. Zo kan je teamgenoot Lukas bijvoorbeeld erg dankbaar zijn als je hem voorbij hebt gelaten in de race.De bijdehante Devon daarentegen zou je soms wel door het scherm heen een duw willen geven en dat motiveert extra om hem te verslaan op de baan. In de interviews kan je ook een reactie geven op de keuzes en daardoor voel je jezelf meer dan ooit in de schoenen staan van een racecoureur.

  Tenminste, dit bovenstaande geldt voor het ongeveer één uur durende Formule 2 gedeelte. Daarna kom je Lukas en Devon wel gewoon tegen op de baan tijdens de Formule 1 races, maar vreemd genoeg zijn er geen tussenfilmpjes meer met je (voormalige) rivalen. Enkel in je inbox komt eens in de zoveel tijd een transcript van een interview met hen voorbij en daar houdt het op. Hier ligt een gemiste kans om de verhaallijn draaiende te houden.

  F1 2019 review

  Stoelendans

  Er is een keuze om de Formule 2 over te slaan en gelijk plaats te nemen in een Formule 1 bolide. In dat geval kom je Lukas en Devon ook niet in je carrière tegen. Toch zouden wij aanraden om dit gedeelte niet over te slaan, omdat juist die twee personages de carrière persoonlijker maken. Het is dan ook interessant om hun progressie te volgen als ze bijvoorbeeld naar een ander team gaan.

  Daarmee stippen we gelijk ook een ander groot punt aan in de carrière van F1 2019: niet alleen Lukas en Devon kunnen van team wisselen, maar ook alle overige coureurs. Zo vertrok in onze carrière Max Verstappen naar Renault en nam Lewis Hamilton zijn plaats in bij Red Bull. Zeker voor langer durende carrières kan het de line-up helemaal overhoop gooien en dat houdt de modus fris en dynamisch.

  Het licht gevonden

  Gelukkig zijn er naast de carrière nog genoeg nieuwe elementen in F1 2019. Zo is het volledige 2018 seizoen van Formule 2 speelbaar in grand prix en championships en zijn ook enkele nieuwe klassieke wagens weer van de partij. Qua graphics is vooral op het gebied van lichtweerkaatsing op het circuit veel verbetering te merken. Zeker avondraces zien er daarom prachtig uit.

  De gameplay voelt als thuiskomen. De wagens gaan voor ons gevoel nog een stukje soepeler over het circuit dan in F1 2018. De gevechten met de AI zijn uitdagender geworden omdat ze feller verdedigen dan ooit. Ook op dit gebied stelt F1 2019 dus niet teleur.

  F1 2019 review

  Uitdagingen met legendes

  Bij de aankondiging van F1 2019 was de modus Senna & Prost een van de meest gehypte elementen van de game. In deze DLC, bij de Legends edition inbegrepen, zijn acht evenementen speelbaar met de twee grote namen uit de Formule 1. Hierbij kruip je achter het stuur van de McLaren MP4/5B of de Ferrari F1-90 uit het seizoen van 1990.

  Eigenlijk hadden we een soortgelijk idee als de Champions Mode uit F1 2012 verwacht met een verhaallijn per evenement. Dat valt vies tegen in Senna & Prost. Simpel gezegd speel je gewoon een achttal invitational events, net als in de carrière. Het enige verschil is dat je hier toevallig als Senna of Prost rijdt. Uitdagend is het zeker, maar voor een DLC en gehypte feature hadden we er veel meer van verwacht.

  Vernieuwingen in de multiplayer

  Naast de singleplayer is natuurlijk ook de multiplayer niet vergeten. Zo kun je via de game toetreden tot een league. Via deze league kan je met gelijkgestemden op vaste tijden online races rijden. Racen in leagues was in voorgaande edities al erg populair onder spelers, maar er was geen systeem om via de game makkelijk een league te onderhouden. Daar heeft Codemasters goed naar geluisterd.

  Daarnaast zijn er wekelijkse evenementen voor spelers die willen bewijzen hoe snel ze zijn. Deze evenementen bestaan uit een vrije training, kwalificatie en een race. Met deze races kun je Competiton Points verdienen waarmee je nieuwe skins voor je helm, outfit, handschoenen en zelfs je wagen kunt krijgen. F1 2019 heeft namelijk een speciale multiplayer wagen waarvoor je enkele livery’s kunt kiezen en zelf ook de kleuren aan kunt passen.

  Dat je verschillende skins kunt vrijspelen is natuurlijk prettig, maar bijvoorbeeld de helmen vallen wat tegen. De designs zijn niet erg spannend en wederom ontbreken sponsoren op de helmen. Zelfs de ‘premium’ skins, waar je de portemonnee voor moet trekken zijn niet bijzonder. Vergelijk dit met de helm editor van MotoGP19 en je vraagt jezelf af waarom F1 2019 eigenlijk niet een soortgelijk systeem heeft.

  F1 2019 review

  F1 2019 review – Meest complete F1 ervaring tot nu toe

  Met F1 2018 had Codemasters een prima basis om op door te bouwen en dat hebben ze dan ook gedaan in F1 2019. Een meer uitgebreide carrière met driver transfers houdt deze modus fris en ondanks dat Lukas en Devon na de Formule 2 niet meer in aparte filmpjes verschijnen, zijn ze een welkome toevoeging aan de game. Hetzelfde geldt voor het speelbare Formule 2 kampioenschap dat meer afwisseling biedt samen met de klassieke wagens. Het is jammer dat Senna & Prost niet biedt wat we ervan hadden verwacht en dat is toch een kleine smet op de game.

  Toch is F1 2019 verreweg de meest complete Formule 1 ervaring die Codemasters tot nu toe heeft neergezet. Met de game kun je jezelf gemakkelijk weer een seizoen vermaken en laat dat nu precies de bedoeling zijn.

  F1 2019 komt 28 juni uit voor Xbox One, PlayStation 4 en PC. Via de legends edition kan je vanaf 25 juni al aan de slag met de game.

  8

  De plus- en minpunten

  • Meest uitgebreide carrière tot nu toe
  • Driver transfers
  • Formule 2 speelbaar
  • Verbeterde multiplayer
  • Senna & Prost valt tegen
  • Saaie skins en helmen

  F1 2019

  Verkijgbaar vanaf 28 june 2019

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.