Logitech G Pro Gaming Headset Review - Mist zijn doel

  Logitech is met haar G Pro-lijn bezig om een reeks producten uit te brengen die gericht is op het hoogste niveau in gaming en betaalbaar is voor het grote publiek. Deze keer is de headset aan de beurt. Een genot voor de oren of een smet op de reeks? Lees het in onze Logitech G Pro Gaming Headset review.

  De Logitech G Pro Gaming Headset vertoont op het eerste gezicht veel overeenkomsten met de Logitech G433, die we vorig jaar hebben besproken. Allebei de headsets hebben dezelfde vorm, een microfoon die losgemaakt kan worden en ook de kabels kunnen eruit gehaald worden. Daarnaast komen beide headsets ook met een extra setje ‘oren’ voor de headset die gemaakt zijn van een zacht microfiber.

  En dat is opvallend, want de headsets worden in totaal verschillende markten gezet. De G433 is voor mensen die gamen, maar de koptelefoon ook onderweg willen gebruiken om muziek te luisteren in de trein of op de fiets. Maar de Logitech G Pro Gaming Headset is juist bedoeld voor de hardcore gamer die zoveel mogelijk vrije tijd besteedt aan gamen. Daarom heeft de G433 ook een extra kabel voor de telefoon en de G Pro niet, dus op welk punt stijgt de echte gaming headset uit boven zijn stoffen broertje?

  Logitech G Pro Gaming Headset Review

  Geluid waardig voor een professional

  Ten eerste heeft de Logitech G Pro Gaming Headset een paar geweldige drivers, die zorgen voor een heerlijk krachtig, maar ook helder geluid. In games kan je genieten van alle heftige effecten, zoals explosies en geweren met een hoog kaliber, maar ondertussen ook goed letten op de positie van tegenstanders door middel van eventuele voetstappen, zoals in Counter-Strike: Global Offensive. Op dit gebied maakt het Pro gedeelte van de Logitech G Pro zich echt merkbaar.

  Dit mooie geluid kan je alleen wel alleen meemaken in stereo. De G Pro headset heeft namelijk geen 7.1 Surround Sound voor het best gerichte geluid en dat is op zijn minst opvallend te noemen. Niet alleen hebben de concurrenten van Logitech met hun Pro headsets wel 7.1 Surround Sound, maar ook de G433 heeft deze toevoeging naast stereo.

  Nu moet gezegd worden dat de Surround Sound van de G433 allesbehalve de beste op de markt is. Integendeel zelfs, maar de complete afwezigheid van 7.1 of zelfs 5.1 Surround Sound in de Logitech G Pro is een groot gemis.

  Logitech G Pro Gaming Headset Review

  Een wisselende microfoon

  Een ander groot gedeelte voor een goede professionele headset voor gamers is de microfoon. Communicatie is in veel games een hoge prioriteit en jezelf duidelijk verstaanbaar maken is dan ook belangrijk. In het geval van de Logitech G Pro Gaming Headset is het weer een wisselend verhaal.

  De microfoon is zeer duidelijk van de Logitech G Pro en maakt de gebruiker goed verstaanbaar, in tegenstelling tot veel soortgenoten die last hebben van ruis. De G Pro heeft alleen een ander probleem en dat is nagenoeg een complete afwezigheid van noise cancellation, wat ervoor moet zorgen dat omgevingsgeluid de stem niet verstopt. Als je gamet in een stille en goed geïsoleerde omgeving is dit geen enkel probleem, maar als je je games speelt in een onrustige omgeving, er veel verkeer langs je huis gaat of als zelfs je PC veel geluid maakt, kan het een groot punt van irritatie vormen voor je teamgenoten.

  Logitech G Pro Gaming Headset Review

  Comfort boven alles

  Met de Logitech G Pro Gaming Headset hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken over het comfort als je van plan bent om een aantal uur achter elkaar te gamen. Dankzij het gebruik van veel licht plastic, met alleen een metalen band om de oren bij elkaar te houden, ligt de headset niet zwaar op je hoofd en zal er ook niet veel druk uitgaan op de zijkant van je hoofd.

  De nepleren oorschelpen zitten daarnaast comfortabel om de oren heen en nemen eventueel zweet niet als een spons op, in tegenstelling tot de extra bijgeleverde microfiber oorschelpen. De G433 heeft standaard vrij ruwe oorschelpen en het zachte materiaal van de Logitech G Pro is wat dat betreft een grote verbetering. Wat ons betreft heeft comfort voorrang boven het uiterlijk bij headsets.

  Logitech G Pro Gaming Headset Review

  Less is more, toch?

  Wat wel een opvallende achteruitgang is ten opzichte van de G433 zijn de bijgeleverde kabels van de Logitech G Pro Gaming Headset. Zijn voorganger kwam geleverd met niet alleen een extra korte kabel voor gebruik buitenshuis, maar ook met een 3.5mm-kabel tot USB-adapter die tevens als DAC werkt. Daarmee wordt niet alleen het geluid verbeterd, maar kan het door middel van Logitechs software vrijelijk worden aangepast.

  De Logitech G Pro heeft in plaats daarvan alleen een lange 3.5mm-kabel die gebruikt kan worden op de PC en consoles. Om gebruik te maken van de microfoon zit er als vervanging van de USB-adapter een splitter bij die de 3.5mm-kabel omtovert tot een dubbele 3.5mm-kabel voor audio en microfoon.

  Logitech G Pro Gaming Headset Review

  Logitech G Pro Gaming Headset Review - Gaat onder aan concurrentie van eigen huis

  De Logitech G Pro Gaming Headset bevindt zich in een lastige situatie die Logitech zelf heeft gecreëerd. In een vacuüm is de G Pro headset een zeer degelijke gaming headset met zeer sterk stereogeluid, een microfoon die in de juiste situatie goed tot zijn recht komt en een groot draagcomfort.

  Maar met de G433 heeft het een grote concurrent van dezelfde fabrikant, die wel, al dan niet geweldig, 7.1 Surround Sound heeft, extra accessoires en een USB-adapter die voor meer audio-mogelijkheden zorgt en dat alles voor een iets lagere prijs (88 euro tegenover 99 euro voor de Logitech G Pro). Je moet jezelf dus afvragen of je het betere stereogeluid en comfortabelere oorschelpen de extra paar euro's en het gemis van grote extra's waard vind.

  5

  De plus- en minpunten

  • Erg goed stereo-geluid
  • Zeer comfortabel
  • Geen Surround Sound
  • Mist veel opties ten opzichte van voorganger
  • Microfoon heeft amper noise cancellation

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.