Wat meteen opvalt aan de Logitech G433 is het opvallende uiterlijk. De headset, die in vier verschillende kleuren verkrijgbaar is, is namelijk grotendeels bedekt met een Sports Mesh-stof. Deze stof wordt met name gebruikt voor sportkleding en is dan ook erop gericht om zoveel mogelijk ademruimte te bieden voor de huid en om zo min mogelijk zweet vast te houden. Logitech maakt daarmee meteen duidelijk dat de headset ook gebruikt kan worden bij het sporten en de headset is dan ook goed schoon te maken een vochtige doek.

Het nadeel van Sports Mesh daarentegen is dat het niet enorm comfortabel is. Met name op een gevoelige huid kan het ruw overkomen en de huid rondom de oren is nou niet bepaald gewend om om te gaan met een ruwe stof. Gelukkig zit er standaard bij de Logitech G433 een extra setje oorschelpen die gemaakt zijn van microfiber. Die stof is veel comfortabeler, hoewel het minder goed past bij de rest van het uiterlijk en tevens minder goed schoon te maken is dan Sports Mesh.

Logitech G433 Review

Zo modulair als het maar kan

Om de wisselwerking tussen buiten- en binnengebruik nog meer aan te moedigen, zitten er standaard ook twee verschillende kabels bij de Logitech G433. De lange kabel is afgewerkt met stof en heeft daarnaast media controls geïntegreerd in de kabel zelf. Daarnaast is het uiteinde van lange kabel een speciale 3.5mm-aansluiting, om verstoring met de boom-microfoon te voorkomen. De korte kabel daarentegen is afgewerkt met een soepel silicoon en heeft een microfoon in de kabel zitten, om telefoongesprekken mogelijk te maken.

De boom-microfoon is, zoals je waarschijnlijk nu al verwacht, los te koppelen van de Logitech G433, zodat je er niet uitziet als een piloot wanneer je de headset buiten gebruikt. Het geluid van de microfoon is betrekkelijk helder en het filtert achtergrondgeluiden er goed uit, maar is niet op elk vlak perfect. De microfoon maakt je stem namelijk erg monotoon en het volume had wat ons betreft ook wel wat hoger gemogen. Het is zeker geen verbetering ten opzichte van een losse, staande microfoon.

Logitech G433 Review

Geluidskwaliteit komt van twee kanten

Het belangrijkste aspect van een headset is natuurlijk de geluidskwaliteit en op dat gebied zit het wel snor bij de Logitech G433. Het geluid is zeer helder, de range is lekker breed en met de standaard configuratie is het een mooie balans tussen lage en hoge tonen, waarbij de bas goed te horen is, maar niet de hoge tonen wegdrukt. Via de Logitech Gaming Software kan je daarnaast ook kiezen uit verschillende profielen, als je een bepaald aspect of aspecten wilt versterken.

Over de geluidskwaliteit hebben we dus niks te klagen, ten minste, als we het hebben over het geluid in stereo. Zodra we de 7.1 Surround Sound aanzetten is het helaas een heel ander verhaal. Je kan duidelijk de verschillende richtingen horen, maar alles klinkt of veel verder weg of het klinkt gedempt, alsof het geluid verstopt zit achter een deur. Normaliter is Surround Sound het paradepaardje van een headset, met name in games, maar met de Logitech G433 konden we zelfs in stereo beter bepalen waar een vijand vandaan kwam en dat zegt helaas wel genoeg.

Logitech G433 Review

Een comfortabele gamer is een blije gamer

Bij lange gamesessies hoef je je niet zorgen te maken dat je met de Logitech G433 een pijnlijke ervaring in huis haalt, zoals bijvoorbeeld de Turtle Beach Stealth 520. Wij hadden geen enkele probleem om de headset uren achter elkaar te dragen, dankzij het vrij lage gewicht van 259 gram – dat is overigens getest met de microfiber- en niet met de Sports Mesh-oorschelpen. De grip is daarentegen goed genoeg om de headset te gebruiken in de sportschool of bij het hardlopen en zal niet snel van je hoofd afvallen.

Logitech G433 Review

Logitech G433 Review – Perfect in theorie, valt wat tegen in praktijk

Logitech heeft met de G433 geprobeerd om een ideale mix te creëren tussen een gaming headset en een audio headset, maar is niet altijd even sterk geweest in de afwerking. Met een adviesprijs van 119 euro heb je in theorie meteen alles in huis en de bijgeleverde accessoires helpen daar goed in mee, maar in de praktijk had Logitech misschien beter op één markt kunnen focussen.

Aan de ene kant levert het zeer sterke geluidskwaliteit in stereo, comfortabele microfiber-oorschelpen en tal van opties, maar aan de andere kant kampt de Surround Sound met veel problemen, is de microfoon ook niet alles en de Sports Mesh-oorschelpen voelen niet bepaald prettig aan. Het idee is goed, maar hopelijk kan Logitech met een opvolger een perfecte allrounder op de markt brengen.