Kinect Star Wars Review

Review
maandag, 16 april 2012 om 17:00
xgn google image
Iedere Star Wars-fan weet het. Nou, ook als je geen Star Wars-fan bent maar wel de films leuk vond, weet je het. De Force gebruiken in het echt is iets wat ieder mens wil. Geef het maar toe. Dat je lui op je reet zit, en de net iets te ver weg liggende afstandbediening wil oppakken met de Force. Dat wil je. Er is gelukkig een tijdelijke oplossing gekomen. Met Kinect Star Wars kun je eindelijk zogenaamd doen alsof je de Force beheerst.
De eerste indrukken waren goed. Want ja, de eerste beelden lieten dan ook zien dat je een lightsaber in je handen kunt hebben en echt à la Luke Skywalker de droids en Stormtroopers kunt verslaan. Hoe mooi is dat. Inderdaad, die nostalgische herinneringen komen bij iedereen op. Alleen kreeg het spel, naarmate de ontwikkeling langer duurde, een steeds meer kinderlijke uitstraling. Als dat maar goed gaat.
Volg het pad van de Jedi
Kinect Star Wars bestaat in feite uit vier onderdelen. We behandelen ze één voor één, om zo duidelijk te maken dat het spel geen échte Star Wars-ervaring biedt. Inderdaad, het valt een beetje tegen. Maar goed; de ontwikkelaar (Terminal Reality) heeft in ieder geval zijn best gedaan om een degelijk verhaal af te leveren. Je begint niet als Han Solo, niet als Anakin Skywalker, niet als Boba Fett, nee. Je begint als een onbekende jonge Padawan, die de uitverkorene is om een echte Jedi te worden. Als uitverkorene ga je natuurlijk in training bij de wijze Yoda, die jou voorbereidt voor de ernstige aanvallen die beginnen op de planeet Wookie.
Wat volgt zijn niet diepgaande gebeurtenissen waarbij je hier en daar moet vechten. Met je lightsaber, of met de Force. Gelukkig krijg je aan het begin van het spel een uitgebreide tutorial waar duidelijk wordt dat je je linkerhand voor de Force gebruikt en je rechterhand voor de lightsaber. Het gaat allemaal nog niet erg vlekkeloos, maar dat komt nog later in deze recensie aan bod. In ieder geval is duidelijk dat het verhaal waar je het pad van de Jedi volgt, niet echt imponeert. Dat is jammer, aangezien je vooral epische momenten van een franchise als Star Wars verwacht.
Een echte Jedi
De vraag is natuurlijk: voel je echt als een Jedi? Ja en nee. Dat 'nee' komt later nog aan bod. Eerst die 'ja'. Vooral in deze hoofdmodus zul je meer dan ooit de Force en je lightsaber gebruiken. En het voelt ook alsof je een echte Jedi bent. Dingen optillen met je gestrekte linkerarm, waarbij je automatisch een hele overdreven beweging met je arm maakt. Heerlijk is dat. Net als bij de lightsaber, waar je in de huiskamer staat alsof je 'm echt in handen hebt. Dan worden de duels met onder andere Darth Vader veel interessanter. Het is alleen dat de gameplay soms wat wensen te overlaat. Nogmaals; dat komt nog later aan bod.
Als Godzilla vechten
Maar goed, het volgende. Rancor Rampage. In feite Godzilla, maar dan in een Star Wars jasje. Tsja. Wat moet je er mee? Nou, best veel. Het is enigszins vermakelijk, aangezien het gewoon erg fijn aanvoelt om midden in je woonkamer om je heen te slaan. Heerlijk al die frustraties uiten; voor iedere vrouw een ideale game dus. Nee, even serieus. In Rancor Rampage is het doel simpel en de modus an sich ook; je moet door een omgeving (denk aan Tattooine) rennen en zorgen dat alles je alles om je heen vernielt. Niets meer, niets minder. Hoe meer je vernielt, hoe meer punten je krijgt. Of het echt leuk is? Mwah. Voor even, dat wel. Het is meer een minigame dan een echte modus.
Kramp van podracing
Klaar met het zwiepen van je armen? Dan is het tijd voor het in controle houden van je armen, want er is ook een modus waarin je moet racen. Podracen, welteverstaan. Wellicht ken je het nog van Episode 1, waar Anakin een bloedstollende race wist te winnen met zijn pod. Enfin, deze modus gaat dus over het podracen. Wonderbaarlijk genoeg is de gameplay hier heel erg sterk; het werkt namelijk gewoon erg goed. De besturing is weliswaar erg gevoelig, maar toch onder de knie te krijgen. Daarom zul je vrij snel gewend raken aan de controls en concluderen dat dit gameplaytechnisch gezien misschien wel het sterkste onderdeel van het spel is. Toch is er één nadeel: je moet sterke armen hebben. Een race lang je armen omhoog houden kan namelijk voor kramp zorgen.
Dansen zul je
Kijk, de gameplay wordt al wat serieuzer en uitdagender. Helaas wordt die gedachte verstoord door de dans modus, die eerst als een 1 april grap werd gezien. Maar nee, het is geen grap. Het is toch echt flink dansen geblazen in Kinect Star Wars. Denk aan het dansen op nummers als I’m Han Solo of Hologram Girl. Ook Deadmau5 komt erin voor, iets wat de gemiddelde gamer wel leuk vindt. Maar goed, heel serieus is het allemaal niet en je moet het dan ook niet heel serieus nemen. Gewoon eventjes leuk, zoals de rest van de minigames.
Werkt niet uitstekend
Het is nog maar de vraag of al die minigames het hoofdverhaal van Kinect Star Wars wel goed weten te ondersteunen. Dat laatste is namelijk niet aan de sterke kant, want in feite is Kinect Star Wars gewoon een minigame-game. Op geen enkel moment weet Kinect Star Wars zich te profileren als een echte game waar je een boeiend avontuur kunt beleven. Je zou kunnen denken dat de gameplay het goed weet te compenseren, maar ook daar stelt de game teleur.
De bewegingen (behalve bij het podracen) die je doet worden namelijk allemaal niet zo goed geregistreerd door Kinect. Het is dan ook moeilijk om de juiste beweging te doen, waardoor je soms echt moeite hebt met het verslaan van een tegenstander. Maar dat is niet het ergste. Vooral het bewegen, waar je een stap vooruit moet zetten om te lopen, werkt niet goed. Dat komt door een te hoge snelheid van rennen, waardoor je de controle snel verliest. Hierdoor wordt de bewegingsruimte in je huiskamer toch niet zo heel prettig, iets wat van essentieel belang is in een game als deze.
Plezier
Kinect Star Wars geeft echter plezier, vooral als je met z’n tweeën bent. Lekker samen het Jedi-pad bewandelen, waar je samen zwiepend door de huiskamer gaat. Ja, dat brengt oude herinneringen terug. De gebreken in de gameplay zul je dan ook dankzij de opkomende nostalgische gevoelens vergeten. Ook het feit dat het spel in het Nederlands is en de voice-acting daardoor belabberd is, en de kinderachtige graphics, zul je dan vergeven. Natuurlijk kun je het spel gelukkig wel in Engels spelen door de taal van je Xbox 360 naar Engels te zetten.
De voice-acting in het Engels is helaas vrij matig. Ook al komen de stemacteurs uit The Clone Wars; het kon allemaal wel een stuk beter. Gelukkig zul je wel merken dat je met een echte Star Wars-game te maken hebt, dankzij de aanwezige personages. Obi Wan, Yoda, noem maar op. Verwacht dus veel momenten als "HEY! Die ken ik!" in Kinect Star Wars.
Wil je de Force nou of niet?
Het is daarom moeilijk om een duidelijk oordeel te geven over Kinect Star Wars. Het brengt oude herinneringen terug en dat brengt natuurlijk veel plezier teweeg, maar op het gebied van gameplay valt het gewoon zo zwaar tegen. Daarom is het handig om te zeggen dat je dit spel enkel moet halen als ‘ie ergens voor een tientje verkrijgbaar is. Dan is het wel een nostalgisch gevoel waard.
Cijfer: 6