Huawei P30 Pro Review - Luxe camera met ingebouwde telefoon

Review
vrijdag, 19 april 2019 om 10:02
huawei p30 pro review luxe camera met ingebouwde telefoon 149727 2f1575930279
Huawei is al lang geen onbekende meer op de smartphonemarkt. Sterker nog, de Chinese smartphonefabrikant reikt nu naar de sterren én naar de top door de focus op de camera te leggen. In deze Huawei P30 Pro review nemen wij het vlaggenschip dat uitgerust is met geweldige camera’s onder de loep. Schittert de telefoon ook met de rest van de hardware?
Huawei introduceerde nog niet lang geleden de nieuwe P-serie, waarbinnen de 1000 euro kostende P30 Pro het paradepaardje is. Naast de Pro is er de P30 en komt binnenkort de P30 Lite uit, een lichtere variant van zijn grote broers. In alle drie de toestellen zitten ijzersterke camera’s die verbluffende kiekjes mogelijk maken, maar vooral de P30 Pro laat de concurrentie flink zweten op het gebied van fotografie.

Een krachtig kwartet aan camera’s

Het high-end toestel heeft een vijftal camera’s aan boord dat je in alle situaties professionele foto’s laat maken. Zo is er een 32 megapixel camera aan de voorkant van het toestel te vinden die voor de nodige selfies (compleet met filters en andere effecten) zorgt en voor de gezichtsherkenning gebruikt wordt. Deze camera maakt geweldige foto’s, maar aan de achterkant is de echte actie te vinden.
Hier zit namelijk een viertal camera’s, waarvan er drie onder elkaar in een uitstulping te vinden zijn. De hoofdcamera biedt je een 40-megapixel lens met optische beeldstabilisatie, de tweede is een 20-megapixel groothoeklens en de derde is een 8-megapixel periscopische zoomlens (tevens met optische beeldstabilisatie) die je tot vijf keer in laat zoomen zonder kwaliteitsverlies. Als je meer dan dit in wil zoomen gaat de P30 Pro over op digitale zoom, waarbij kwaliteitsverlies optreedt. In totaal kan het toestel een beeld tot 50 keer vergroten, maar verwacht dan niet de beste foto’s.
De vierde lens op het toestel is een Time of Flight sensor die ervoor zorgt dat de camera diepte herkent. Deze camera zorgt dat je geweldige Bokeh foto’s kunt maken, waarbij de achtergrond wazig wordt gemaakt. Opvallend is dat de camera’s een behoorlijke bereik met het diafragma hebben, waardoor je foto’s altijd op hun scherpst zijn. Bovendien kun je in sommige fotomodi, waarmee het toestel overladen is, het diafragma achteraf ook nog aanpassen. Handig, want dan hoeft je subject niet een half uur stil te staan.
Daarbij hebben alle lenzen een opvallend goede lichtsensitiviteit. Hierdoor blijven foto’s die je maakt wanneer de zon allang onder is superscherp. Als je nachtfoto’s met de P30 Pro maakt, zijn de beelden zelfs helderder dan het echte leven. Een sterrenhemel fotograferen kan bijna zonder moeite (mits er niet te veel lichtvervuiling is) en gebouwen of festiviteiten op de gevoelige plaat vastleggen was nog nooit zo makkelijk in de avonduren. Hierbij moet je overigens wel een vaste hand hebben, gezien de foto’s na het schieten nog enkele seconden verscherpt worden.
Huawei P30 Pro review

Niet alleen de beste foto’s

Wat betreft fotograferen is de Huawei P30 Pro hét toestel van dit moment. Op het gebied van filmen is dit niet anders. Je kunt tijdens het filmen net als bij het maken van foto’s inzoomen met een maximum van 50 keer en je kunt filmen met diverse filters zoals een zwart wit filter of een onscherpe achtergrond. De beelden (en het geluid hierbij) die het toestel maakt zijn om van te smullen, maar wat betreft modi is het filmen wat beknopter. Bij de hoogste resolutie van 4K kun je bijvoorbeeld geen filters activeren en in totaal zijn er maar vijf filters beschikbaar bij de video-optie.
Wel kent de P30 Pro andere opties náást de videomodus. Denk aan ‘slowmotion filmen’, ‘levend beeld’, ‘tijdsverloop’ en ‘lichtschilderij’. Deze zitten verstopt onder het kopje ‘Meer’ in de cameramodus, maar gebruiken allemaal de filmcamera van het toestel. Het achteraf bewerken van een video omvat alleen het inkorten hiervan, maar dit is gelukkig wel anders bij de foto’s.
De meeste tools voor de nabewerking van je favoriete kiekjes zijn namelijk al aan boord van de smartphone. Selfies kun je bijvoorbeeld nemen met diverse filters zoals een kleurenpalet, verschillende lichteffecten en diverse toonopties, waardoor je bijna direct ziet of een foto leuk uit de bus komt. Als je een foto al opgeslagen hebt, kun je met de software in het toestel nog allerlei aanpassingen doen.
Zo is het mogelijk om achteraf toch nog een HDR-emulatie toe te voegen (als je dit niet al tijdens het fotograferen hebt gedaan), kun je toonfilters toepassen, bepaalde kleuren eruit laten springen en nog veel meer. Je hebt de filters van sociale media zoals Instagram of de vele fotobewerkingsapps in de Google Play Store eigenlijk niet eens meer nodig, want het zit allemaal uitgebreider al in je Huawei verwerkt.
Huawei P30 Pro review

Krachtige motor onder je scherm

De Huawei P30 Pro bevat onder het 6,47 inch OLED-display een behoorlijk krachtige motor om de vele camera’s en de opties die je geboden worden op dit gebied draaiende te houden. Het toestel draait op Android 9.0, ofwel Pie, met een eigen EMUI-skin. De telefoon heeft een Kirin 980 chip met 8 Gigabyte werkgeheugen die dit tot een van de krachtigste toestellen op het moment maakt. Ter vergelijking: De OnePlus 6T, heeft de Snapdragon 845 processor, wat in 2018 nog één van de sterkste was. De P30 Pro streeft deze op zowel RAM geheugen als processorsnelheid ruim voorbij.
Wat betreft opslag krijgt je 128GB of 256GB geheugen, afhankelijk van de versie die je kiest. Hoe dan ook is dit meer dan genoeg, gezien je het toestel ook nog uit kunt breiden met extra geheugen. Dit moet dan wel met een speciaal NM-geheugenkaartje dat in plaats van de optionele tweede nanosim geplaatst kan worden.
Dit zijn genoeg spierballen om de concurrentie voor nu op afstand te houden. Met gemak draait de P30 Pro de zwaarste apps en games zonder hierbij ook maar een blijk van moeite af te geven. Wij speelden zonder moeite Asphalt 9 op de telefoon en gingen op pad in Final Fantasy Brave Exvius. Het toestel wordt eerlijkheidshalve na verloop van tijd wel warm na een tijdje spelen. Bij het afspelen van live tv en het gebruik van Netflix had het toestel dit niet.
Wat betreft accukracht is de P30 ook niet de minste. Met gemak houdt het toestel het twee dagen uit, zelfs wanneer je Spotify, Netflix of andere apps intensief gebruikt. Dit komt door de 4200 mAh accu die in het toestel ingebouwd is en daarnaast door een klein nadeel dat aan dit toestel kleeft. Op de achtergrond draaiende apps worden namelijk rigoureus door de P30 Pro gesloten als je ze even niet gebruikt.
Word je even onderbroken door een telefoontje, terwijl je Spotify luisterde? Dan is de kans groot dat de Spotify app op de achtergrond helemaal afgesloten wordt. Het helpt de accuduur verlengen, maar soms is dit wel vervelend. Hoe dan ook is de accuduur van twee dagen bij intensief gebruik, zeker in deze tijd, een luxe.
Huawei P30 Pro review

Een luxepaard

De Huawei P30 Pro kan dan ook het beste omschreven worden met dit woord. Dit is namelijk ook precies wat hij uitstraalt: luxe. Het toestel wordt geleverd in zwart en twee creatieve kleurencombinaties en heeft een helder OLED-scherm met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels en een pixeldichtheid van 398 pixels per inch. Dit geeft je de mogelijkheid om alles in Full HD te bekijken.
Het voordeel van dit scherm ten opzichte van een LCD-scherm is dat de kleuren veel levendiger weergegeven worden. Daarnaast is een OLED-scherm veel energiezuiniger en dus beter voor de accuduur. In dit geval bedenkt het scherm de hele bovenkant van het toestel. Je vraagt je af waar de speaker voor telefoontjes zit.
Die zit, net als de fingerprintscanner, vernuftig onder het scherm verstopt, wat als voordeel heeft dat het display slechts een minimale rand kent aan zowel de boven als de onderkant. Hierdoor is het toestel niet groter dan nodig is, al is het toestel met 158 x 73,4 x 8,41 millimeter nog steeds best aan de maat. Het gewicht van het toestel van 192 gram valt hierbij behoorlijk mee, zeker wanneer je meerekent dat de behuizing helemaal van gehard glas is.
De microfoon van het toestel zit netjes op de onderkant verwerkt, naast de USB-C aansluiting waarmee je het toestel razendsnel (50 procent binnen een half uurtje) op kunt laden. Deze aansluiting gebruikt het toestel ook voor het aansluiten van een gedrade headset. Zowel de lader als een headset krijg je meegeleverd in de doos bij het toestel, maar de headset is niet de fijnste. De oortjes vallen behoorlijk snel uit je oren als je beweegt en hadden eigenlijk wat luxer gemogen. Wat betreft geluid is de P30 Pro headset prima, maar je zult al snel overschakelen naar een draadloze headset zoals de Sony WH-1000XM2 om verder te luisteren.
Huawei P30 Pro review

Huawei P30 Pro Review – Een toestel om mee te pronken

Huawei heeft met de P30 Pro een ijzersterk high-end paradepaard in handen die op nagenoeg ieder gebied uitblinkt, al is de telefoon wat groot en aan de prijs. Wat betreft hardware en accuduur is de telefoon meer dan prima voor dagelijks intensief gebruik. Maar het toestel valt vooral op door zijn fantastische kiekjes.
De camera’s zijn dan ook de eyecatchers van de telefoon. In iedere gelegenheid, zelfs ’s nachts ben je hiermee voorbereid op de beste fotomomenten. Laat die professionele camera maar thuis, want er is nu een luxe camera in je broekzak te vinden!
Cijfer: 8.5