Sony WH-1000XM2 Review - De ideale reispartner

Review
zondag, 02 september 2018 om 16:02
xgn google image
Herken je het? Soms voelt het alsof je niet aan de geluiden om je heen kunt ontsnappen. Zelfs tijdens het muziek luisteren komt je rumoerige omgeving er bovenuit. Uit wanhoop zet je de muziek nog harder, maar het mag niet baten. In dergelijke situaties biedt een headset met noise canceling uitkomst, zoals je in deze Sony WH-1000XM2 review kan lezen.
De Sony WH-1000XM2 is een over-ear headset met noise canceling functionaliteit. De koptelefoon verscheen in het najaar van 2017 op de markt en hoewel er een aardig prijskaartje aan hangt (tussen €299,- en €380,-), is het apparaat sindsdien uitgegroeid tot een favoriet onder velen, als we de vele lovende recensies mogen geloven. Hoog tijd dus, om deze headset zelf aan de tand te voelen!

Een koptelefoon met stijl

Op het eerste gezicht lijkt de 1000XM2 in een vrij standaard kartonnen doos verpakt, maar dit gaat slechts om de buitenkant. Aan de binnenkant gaat namelijk een mooiere en luxe verpakking schuil. In een stijlvol ogende zwarte doos, die zich opent als een boek, bevindt zich alles wat je nodig hebt om van deze headset te kunnen genieten.
De koptelefoon zelf is opgeborgen in een stevige zwarte opberghoes die ideaal is om de headset in te vervoeren, bijvoorbeeld in je tas tijdens het reizen. De 1000XM2 wordt verder geleverd met een micro-USB kabel om de koptelefoon op te laden, een audiokabel waarmee je de headset op apparaten zonder Bluetooth kan aansluiten, een kabel voor gebruik in het vliegtuig en natuurlijk een gebruiksaanwijzing.
De headset zelf heeft een minimalistisch design, dus je hoeft niet bang te zijn voor een hoop onnodige knoppen of een schreeuwerig uiterlijk. De headset komt hierdoor fraai over en trekt niet te veel aandacht, wat het tot een prima en stijlvol accessoire maakt. Een klein gemis op dit vlak is de kleine keuzevrijheid qua kleur; de koptelefoon is namelijk alleen verkrijgbaar in de variaties zwart en goud. Een tikkeltje meer keuze, zoals bijvoorbeeld zilver, wit of roségoud, had niet misstaan.
sony wh-1000xm2 review

Urenlang comfort

De 1000XM2 is erg comfortabel, of je de headset nu voor korte periodes gebruikt of hem urenlang draagt, bijvoorbeeld tijdens een lange reis. De oorschelpen zijn groot genoeg om over de oren heen te vallen, waardoor je geen druk op de oren voelt zoals bij on-ear headsets soms wel het geval kan zijn. De hoofdband is ook comfortabel dankzij een flinke laag padding, waardoor er amper druk of irritatie te voelen is - zelfs tijdens een lange draagsessie. Bovendien hebben wij deze headset ook getest met het dragen van een bril, en hoewel dit bij andere headsets soms voor druk zorgt, bleef de 1000XM2 comfortabel; wederom ook voor langere periodes.
Naast comfort heeft deze headset ook gebruiksgemak te bieden. Via een druk of veeg over de rechter oorschelp kan je een hoop acties uitvoeren. Veeg bijvoorbeeld omhoog of omlaag om het volume aan te passen, en veeg naar rechts of naar links om van nummer te wisselen. Door op de schelp te tikken wordt de muziek gepauzeerd of een oproep opgenomen. Helaas werken deze touch controls niet altijd optimaal; het pauzeren van een nummer gaat soms wat moeizaam, maar een tip hiervoor is om met meerdere vingers tegelijk op de oorschelp te tikken. Het aanpassen van volume en het wisselen van een nummer op deze manier werkt helaas niet wanneer je de headset bekabeld gebruikt.
De meest interessante feature is er één die weinig andere headsets de 1000XM2 nadoen; gek eigenlijk, aangezien het enorm handig is. Door met je hand de rechter oorschelp te bedekken, wordt de noise canceling tijdelijk uitgeschakeld en het muziekvolume lager gezet, zodat je kan horen wat er om je heen gebeurt. Handig wanneer je even aandacht wil schenken aan een aankondiging in de trein of in het vliegtuig, bijvoorbeeld. Deze feature werkt zowel bekabeld als draadloos en zodra je hieraan gewend raakt, merk je dat je de headset eigenlijk bijna niet meer hoeft af te zetten.
sony wh-1000xm2 review

Geluid waar je naar wil blijven luisteren

Eén van de belangrijkste dingen wanneer het aankomt op headsets, is natuurlijk de geluidskwaliteit. De headset kan nog wel zo mooi ogen of zo fijn zitten, als het geluid nergens naar klinkt schiet je er natuurlijk alsnog niks mee op. Gelukkig stelt de 1000XM2 op dit vlak niet teleur. De geluidskwaliteit is namelijk zeer goed en zelfs tijdens urenlange luistersessies blijft het mooie, heldere geluid van deze headset verbazen. Bovendien wordt audio van lagere kwaliteit, bijvoorbeeld mp3, via de ingebouwde DSEE HX technologie opgeschaald om je van nog betere geluidskwaliteit te voorzien.
Welk genre je ook luistert, de tonen en instrumenten komen goed tot hun recht. Van elektronische tonen tot harde gitaren en van volle vocalen tot een stampende beat, deze koptelefoon laat het allemaal goed overkomen. Er is geen sprake van een overheersende bass in genres die dit niet nodig hebben (wat bij sommige hoofdtelefoons wel het geval is), maar wanneer er wel een bass gewenst is, komt deze goed tot zijn recht. Bovendien kan je in de bijbehorende app, waar we later in de review nog dieper op in gaan, op je smartphone het geluid naar wens aanpassen, onder andere via equalizers.
sony wh-1000xm2 review

Vergeet de wereld om je heen

We hebben het begrip van noise canceling al kort in deze review benoemd, maar nu is het tijd om een diepere blik te werpen op deze feature en hoe dit in de 1000XM2 gebruikt wordt. En laten we meteen met de deur in huis vallen: de noise canceling van deze koptelefoon is geweldig. Waarschijnlijk is het zelfs de feature waarmee deze headset de meeste punten scoort. Het werkt zelfs zó goed, dat je soms schrikt van het lawaai om je heen wanneer je de headset af zet. Dit maakt de 1000XM2 een ideale reispartner, omdat alle geluiden om je heen naar de achtergrond vervagen en je optimaal van je muziek kan genieten.
Dreunende geluiden zoals motoren worden vooral goed onderdrukt. Zelfs het bijna oorverdovende, constante gedreun dat je moet aanhoren wanneer je reist in een propellervliegtuig, hoor je amper nog terug wanneer je naar muziek luistert met de noise canceling feature aan. Reizen via treinen, bussen en andere (openbare) vervoersmiddelen wordt hierdoor een stuk aangenamer. Hogere, fellere tonen, zoals stemmen of (zoals tijdens onze tests het geval was) een piepend treinstel, worden minder goed onderdrukt. Maar alsnog maakt de noise canceling van deze koptelefoon een enorm verschil en zodra je dit hebt ervaren, wil je en kun je niet meer zonder.
sony wh-1000xm2 review

Luister op jouw manier

Het is bovendien erg fijn dat de headset geleverd wordt met een audiokabel, zodat je niet gedwongen wordt om de koptelefoon draadloos te gebruiken. Hierdoor is de headset ook met oudere apparaten te gebruiken, of als je simpelweg geen gebruik kan maken van Bluetooth, zoals in het vliegtuig. Maar wanneer je wel wil en kan genieten van het gemak dat draadloos te bieden heeft, is dit ook zo geregeld. Of je de headset nu aansluit via NFC of via 'standaard' Bluetooth.
Daarnaast is er Sony's bijbehorende app genaamd Headphones Connect, die we eerder al kort benoemd hebben, waarin bezitters van de 1000XM2 hun koptelefoon helemaal hun eigen kunnen maken. In deze app kun je bijna alles aanpassen op het gebied van de headset. Een paar voorbeelden hiervan zijn het aanpassen van de richting waar de muziek vandaan komt en het handmatig aanpassen van de sterkte van de noise canceling.
Een minpunt aan deze anderzijds handige app is dat een Bluetooth verbinding met de headset vereist is om de app te kunnen gebruiken. Dit is niet altijd mogelijk, denk bijvoorbeeld aan een vliegreis, plekken met slechte verbinding of een apparaat dat geen Bluetooth ondersteunt. Gelukkig is het mogelijk om via een knop op de koptelefoon zelf het geluid te optimaliseren voor de omgeving, dus ook wanneer je de app niet kan gebruiken. Wat hierbij opviel tijdens het testen, was dat er qua geluidskwaliteit weinig verschil te horen was; of je je nu op de grond bevindt of negen kilometer in de lucht, terwijl je normaal gesproken bij headsets wel degelijk een (negatief) verschil hoort.
sony wh-1000xm2 review

Sony WH-1000XM2 Review - Je wilt niet meer zonder

Al met al is de 1000XM2 een briljante hoofdtelefoon. De headset komt met een aardig prijskaartje, maar daar krijg je wel een geweldig apparaat voor terug. De enige gebreken die de headset heeft, zijn slechts klein en ondermijnen het luisterplezier, gebruiksgemak en het comfort niet.
Vooral de noise canceling feature is iets waardoor deze headset zichzelf op de kaart zet, in combinatie met het behoud van de goede geluidskwaliteit. Dankzij het comfortabele en stijlvolle design is de headset een ideale reispartner voor zowel korte als lange reizen. Over een lege batterij hoef je je bovendien ook geen zorgen te maken, aangezien de batterij makkelijk meer dan 20 uur mee gaat, zelfs met noise canceling en muziek aan. Zoek je dus nog een goede noise canceling hoofdtelefoon, dan is de WH-1000XM2 van Sony een zeer geschikte optie.
Cijfer: 9

Populair Nieuws