EPOS H3PRO Hybrid Review – Prijzige krachtpatser meldt zich namens EPOS

Review
dinsdag, 16 november 2021 om 13:00
pic3f1636992469
Een best behoorlijke gaming headset hoeft niet duur te zijn. Logischerwijs mag je verwachten dat als het bedrag op het prijskaartje van een dergelijk product hoger wordt, het aantal functies ook toeneemt. Met de H3PRO Hybrid trekt EPOS alles uit de kast om de (advies) prijs van 279 euro te verantwoorden. Of dat ook lukt, lees je in onze EPOS H3PRO Hybrid review.

Verder waar men gebleven was

Niet al te lang geleden bracht EPOS (dat ook nog soortgelijke producten aanbiedt onder de noemer EPOS | Sennheiser, net als nagenoeg-rebranded Sennheiser-headsets) de H6PRO op de markt en ook die onderwierpen wij aan een langdurig testproces. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat er toch wel erg veel aan mankeerde voor een koptelefoon waarvan de prijs behoorlijk hoog ligt. De H3PRO Hybrid moet die mindere eerste indruk gaan herstellen.
Voor de aanzienlijk duurdere toevoeging in de lineup, gaat EPOS voor de logische keuze: behouden wat goed is en verbeteren wat er mankeerde. Zo is er gekozen voor een ander hoofdsteun die beduidend zachter aanvoelt én minder knelt. De oorschelpen zijn iets kleiner, maar sluiten wel beter af. De sweetspot waarin de koptelefoon het beste zit is iets groter geworden, waardoor de H3PRO Hybrid ook voor beduidend langere speelsessies geschikt is.
h3pro hybrid black c2 exploded viewf1636992618

Software-perikelen

Aangezien de H3PRO Hybrid een nét even wat betere uitgave van de H3 Hybrid is, is het logisch dat de 7.1 surround sound-ervaring die laatstgenoemde kende eveneens wordt overgenomen. Middels de Gaming Suite (software) van EPOS kan daar het een en ander in worden afgesteld en kan je de koptelefoon middels 1 klik (of druk op de fysieke knoop op de headset zelf) wisselen tussen 2.1 en 7.1. Ideaal als je muziek wil luisteren zonder gefabriceerd effect en snel wil kunnen switchen naar een situatie waarin je wél wil horen waar iemand vandaan komt. Het moge duidelijk zijn dat de 7.1, hoewel het kunstmatig is, uitermate goed werkt. Uitgeprobeerd in meerdere shooters krijg je een uitstekend idee waar voetstappen of schoten vandaan komen.
Het enige probleem voor EPOS is dat men geen lessen heeft getrokken uit de vele gerapporteerde problemen met betrekking tot Gaming Suite. De software werkt. Soms. En vaak ook niet of niet volledig. Getest op meerdere devices (PC’s) komt het geregeld voor dat als je geen instance open hebt waar geluid wordt afgespeeld (een game, een stream of een video), je de koptelefoon uit er weer aan moet zetten zodra je een instance opent om geluid te horen. Om een voorbeeld te geven: je start een game op vanaf het bureaublad maar het geluid ontbreekt. De source voor audio zegt vrolijk ‘EPOS H3PRO Hybrid Dongle’ maar het blijft akelig stil. Zet je de koptelefoon uit en weer aan (terwijl je in-game bent) en voilà: het werkt weer. Omslachtig en gezien de soortgelijke perikelen van de (oude) GSP 670 een probleem dat verholpen had kunnen worden.
Daarnaast zou het ook mogelijk moeten zijn om, op een PC, de 7.1 surround sound te gebruiken via enkel de USB-kabel. Het ‘PRO’-gedeelte uit de naam van de headset betekent dat het ook via de bijgeleverde dongle kan. Problemen ontstaan echter als je probeert die surround sound te gebruiken als de headset wordt opgeladen (zodra je hem via de USB-kabel aansluit). Dan kan je op de fysieke knop als de knop in de Gaming Suite drukken tot je een ons weegt, maar het geluid blijft vrolijk in 2.1 worden geleverd.
h3pro hybrid black a3 3d view on surface dark bgf1636992693

Hardware puik in orde

Het geluk van EPOS is dat software-issues in theorie makkelijker te verhelpen zijn dan problemen met de koptelefoon zelf. Als die er zouden zijn tenminste. De microfoon is (wederom) afneembaar en biedt een uitstekende geluidskwaliteit en ook op de oorschelpen valt weinig tot niets aan te merken. En gelukkig is de actieve noise cancellation niet via de Gaming Suite aangestuurd, waardoor die feature ook naar behoren werkt.
Met een slide aan de zijkant van de koptelefoon kan deze optie aan of uit worden gezet. Niet alleen werkt dit ideaal in games (of zelfs tijdens het luisteren van muziek) het is ook uitermate geschikt om aan te zetten om herrie van buitenaf buiten te houden. Uiteraard gaat het gebruik van die feature wel gepaard met een behoorlijke afname in batterijduur, maar dat is geen probleem gebleken. De headset laadt snel op en kan ook tijdens het opladen worden gebruikt, zij het met de nodige issues zoals benoemd bij de software-perikelen.
Wat menig gamer zal opvallen is dat de draaiknop voor audiovolume nét even anders is. De H3PRO Hybrid kent geen harde ‘stop’. Met andere woorden: je kan blijven draaien zelfs als het volume op maximaal staat. Enige nadeel aan dit systeem is dat het finetunen van volume lastiger is geworden. Je springt met deze draaiknop sneller 5-10 procent volume omhoog of omlaag, wat weer resulteert in net te hard of te zacht geluid.

EPOS H3PRO Hybrid review – Heeft alles, inclusief foutjes

Waar de H6PRO voor de vraagprijs simpelweg geen goede deal was, weet de H3PRO Hybrid beduidend meer te brengen. Dat mag ook wel gezien het prijskaartje, waarmee het zich plaatst tussen gevestigde (sterke) merken als Astro, Bayerdynamics en Audio-Technica. Qua functionaliteiten weet de H3PRO Hybrid zeker een goede positie in te nemen, maar laat het vervolgens op softwaregebied afweten. De problemen kunnen dus zeker worden verholpen, maar voor een dergelijke prijs mag je eigenlijk wel verwachten dat alles klopt.
Cijfer: 8