EPOS H6PRO Review – Aardige headset met flink prijskaartje

Review
zaterdag, 23 oktober 2021 om 17:00
img 20211001 114706f1634903655
Wie op zoek is naar een gaming-headset van Sennheiser, zal tegenwoordig uitkomen bij EPOS. Onder die naam wordt de betrouwbare én hoge kwaliteit techniek (inclusief hoge prijzen) van Sennheiser op de markt gebracht. De H6PRO is de nieuwste toevoeging aan de line-up en heeft, ondanks een aantal toffe features, toch de nodige drawbacks. In deze H6PRO review lees je ons oordeel.

Andere naam, zelfde kwaliteit?

Gaming-headsets van Sennheiser, zoals de fenomenale 363D, vallen tegenwoordig onder de naam EPOS. Voorheen werd die relatie nog gekenmerkt door het dragen van de naam ‘EPOS | Sennheiser’, maar dat laatste deel is dit jaar weggegumd. Uiteraard verdween ook het logo van Sennheiser op de producten, maar daar leek het bij te blijven: de line-up bleef vrijwel intact en de koptelefoons behielden de kwaliteit waar Sennheiser om bekend stond. En ja, dat ging én gaat nog steeds gepaard met een premium price tag.
De H6PRO komt, voor zowel het ‘open’ als ‘closed’ model binnen op 179 euro. Een adviesprijs gelijk aan de H3 Hybrid van EPOS, maar de Hybrid heeft de optie om draadloos te worden gebruikt. Daar staat tegenover dat de H6PRO over de optie beschikt om de microfoon (op kunstige wijze) te verwijderen, zodat de headset te gebruiken is als normale koptelefoon. Verder heb je bij de H6PRO de keuze tussen ‘closed’ en ‘open’. Over die twee opties hieronder meer.
h6pro lifestyle c9 03f1634716637

Open en gesloten

De EPOS H6PRO kent twee verschillende varianten (eigenlijk zes als je de kleuren meerekent, maar dat terzijde): de open en closed-configuratie. Onder open verstaat EPOS het kunnen horen van omgevingsgeluid gedurende een gamesessie. Denk aan het horen van een deurbel of een wasmachine die laat weten klaar is om leeggehaald te worden. De open-versie wordt dan ook geadverteerd als de editie die wordt aangeraden voor lange speelsessies. Onze persoonlijke voorkeur ging ook uit naar deze configuratie, wat toevallig ook de versie is die het meest in trek is op de site van EPOS: het model is vooralsnog uitverkocht.
Voorgaande headsets van EPOS (zoals de H3 en H3 Hybrid) droegen ook de naam ‘closed’, maar voor de H6PRO betekent dat nét even wat meer. In tegenstelling tot de open-configuratie heeft closed passieve ruisonderdrukking, waardoor je nagenoeg niets anders dan jouw gamesessie hoort. Als je de koptelefoon gebruikt om muziek mee te luisteren (hij kan ook gewoon in telefoons worden geplugd) is dat ideaal voor lange vluchten of treinritten.
h6pro closed black b5 closeupf1634716893

Drawbacks

EPOS zet zelf de verschillen tussen de new kid on the block en de bestaande line-up op een rijtje, met een head-to-head van de H6PRO en de GSP500 (die bijna hetzelfde kost en soortgelijke features heeft). Een dunnere headband én een vermindering van gewicht (-20% t.o.v. de GSP500) zijn de twee voornaamste pluspunten van de H6PRO. Helaas zorgt de dunnere headband (mogelijk ook door de ruwere padding aan de hoofd-kant) er in ons geval voor dat er maar een hele kleine sweet spot is waar de koptelefoon écht comfortabel zit. Headzelfde geldt voor de ear cups die behoorlijk op de zijkant van het hoofd drukken. Ja, daardoor sluiten ze goed af, maar voor de ‘open’-versie had dat toch net even wat minder gekund.
Dat laatste blijft voor headsets altijd een discussiepunt; bij de ene persoon zit het qua oren en hoofdvorm perfect, bij de andere drukt het te erg op de gehooringang en zijn oren nét te groot. Feit blijft dat bijvoorbeeld de 363D van Sennheiser voor iedereen goed zat, terwijl de H6PRO dat niet weet te bereiken. Dan is het prijskaartje wederom erg hoog om een dergelijke gok te wagen.
Qua gewicht is de H6PRO weliswaar lichter dan voorganger GSP500 (daar legt EPOS de nieuwe headset immers zelf naast), maar met 321 gram is hij nog steeds een flinke chunker. Tot slot de microfoon. Het systeem om de microfoon van de headset te verwijderen en het gat te dichten met een dopje is uitermate kunstig, maar de microfoon zelf is niet heel bijzonder. Dat terwijl voorgaande Sennheiser headsets (bijvoorbeeld de 363D) wél net even wat beter klonken. Dan is een premium prijskaartje van 179 euro wel een lastige…
h6pro open green c2 exploded viewf1634716908
EPOS is namelijk niet de enige fabrikant die in een dergelijke prijsklasse zit met een gaming-headset. Verre van: voor hetzelfde geld heb je een Astro A40 (en nog twee tientjes over), net als een ruime keuze uit Steelseries, Corsair (inclusief RGB als dat je ding is), Logitech en Razer-producten. Sommige daarvan zijn zelfs draadloos (maar niet altijd bluetooth-compatible) of bieden een betere surround sound-ervaring.
Want hoewel de closed-configuratie voor een uitermate goede immersive ervaring zorgt, is het lokaliseren van bepaalde geluiden in games lang niet altijd zo goed als waar je op hoopt. Iets klinkt al heel snel ‘ergens achter je’, waar voor 179 euro toch echt betere opties voor beschikbaar zijn. In spellen waar dat minder boeit (dus geen Call of Duty e.d), zal dat een minder groot probleem zijn en is het afgesloten-aspect een veel groter pluspunt. Het is dus maar net waar je op uit bent.

EPOS H6PRO review – Op de goede weg, maar met verbeterpunten

De meeste problemen van de EPOS H6PRO lijken op die van de GSP370 (toen nog EPOS | Sennheiser): hij knelt nét iets te veel in een poging geluid af te sluiten en de hoofdband is niet voor iedereen. De open configuratie is het fijnst voor langere sessies, maar ook die kunnen niet té lang zijn. Closed heeft het voordeel van ruisonderdrukking, maar kort speelsessies wat verder in. Met een prijskaartje van 179 euro bevindt EPOS zich met de H6PRO dan ook in een lastige positie als het gaat om concurrentie die ook elk hun voor- en nadelen hebben. Een wireless-optie had de H6PRO nét even wat interessanter gemaakt.
Cijfer: 6.5