The Crew 2 preview - Vlieg, vaar en scheur weer door Amerika!

Preview
woensdag, 16 mei 2018 om 18:00
xgn google image
Het duurt nog even voordat The Crew 2 daadwerkelijk uitkomt, maar wij gingen in Berlijn alvast achter een Xbox One X met de game zitten. In deze The Crew 2 preview lees je of het vervolg in de serie zich iets beter weet te ontpoppen.
Waar de eerste The Crew titel van ons een keurige 7.5 kreeg in onze The Crew review, was het niet krijgen van een beter cijfer vooral te wijten aan het simplistische verhaal en de herhaling van content. Om voor wat meer variatie te zorgen, introduceert The Crew 2 naast een gigantische lading aan racewagens, ook boten en vliegtuigen. Niet langer scheur je enkel over het asfalt, maar maak je ook het water en het luchtruim onveilig.
The Crew 2 preview afbeelding 4

Tegenvallende triatlon

Daar moeten we al meteen kritisch zijn. Weliswaar is de build die we voorgeschoteld kregen in Berlijn nog niet de uiteindelijke versie, er zal nog flink wat moeten veranderen voordat de toevoeging van boten en vliegtuigen ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft. Enkel tijdens de allereerste race werd er verwacht dat we gedurende het ritje transformeerden in een vliegtuig en later in een boot. De rest van de evenementen kenden één enkel soort voertuig voor de gehele race.
Naast het doen van sprint- en circuitraces, dragraces en drift-evenementen, kun je voor een evenement dus plaatsnemen in een boot, vliegtuig of op een motor. De boten werden alleen maar gebruikt bij races van A naar B (over water uiteraard) en motoren kwamen behalve bij gewone races ook om de hoek kijken voor stunt-evenementen. De vliegtuigen kennen de meeste variatie.
Zo zijn er evenementen waarbij je een parcours af moeten leggen en op een bepaalde manier door een checkpoint moet (lukt je dat niet, dan moet je omdraaien, spelers van GTA San Andreas zullen flashbacks krijgen naar de vliegtuigmissies aldaar), of opdrachten in de lucht moeten voltooien. Denk aan zo laag mogelijk bij de grond vliegen of een aantal loopings in een korte tijd maken.
Jammer aan deze toevoeging van voertuigen, is dat je niet het gevoel krijgt dat het echt een rol heeft, afgezien van afleiding. Net als in GTA Online is het ‘wel geinig om een keer te doen’, maar de nadruk ligt duidelijk op de races met getunede bolides. In The Crew 1 ontbrak het aan variatie, maar de gekozen richting wekt niet de indruk dat die er gaat komen door de vliegtuigen, motoren en boten.
The Crew 2 preview afbeelding 1

Kies je wagens

Andere soorten voertuigen mogen misschien niet zorgen voor de gewenste variatie, het aanbod aan racewagens kan dat wel doen. In The Crew 2 zijn wagens ingedeeld binnen verschillende klassen, die elk bij bepaalde evenementen gebruikt kunnen worden. Een wagen voor driften rijdt als een natte dweil op de normale wegen, maar tegelijkertijd kan je niet verwachten aan een drift-evenement mee te doen als je geen wagen uit die klasse bezit.
Zodoende word je gedwongen om per raceklasse een bolide aan te schaffen. De eerste wagen is gratis, de rest speel je vrij door evenementen te voltooien. Uiteraard moet je ook diep in de virtuele buidel tasten om de vers vrijgespeelde racewagens aan te kunnen schaffen. Hoe beter de wagen, hoe meer geld je kwijt zal zijn.
The Crew 2 preview afbeelding 2

Dagobert Duck

Geld verdien je in The Crew 2 door evenementen te voltooien. Tijdens het The Crew 2 preview evenement begonnen we met niks (zoals elke nieuwe speler) en moesten we ons langzaamaan naar boven werken. Voltooi je een race of evenement, dan krijg je naast geld ook nog eens een aantal upgrades voor het voertuig dat je hebt gebruikt. Zodoende kun je dus niet onderdelen voor een wagen verdienen zonder die auto (of boot) te gebruiken, zoals bijvoorbeeld wel kon in Need for Speed.
Na een paar uur rondrijden tijdens het The Crew 2 preview evenement, kregen we een miljoen op de bankrekening bijgeschreven, zodat we aan de iets snellere races deel konden nemen. Dan blijkt dat een miljoen, gezien de prijzen van de wagens, bizar snel uit is gegeven. Eén wagen, een bodykitje, foeilelijke spoiler en afzichtelijke stikker op de zijkant later, en je bent blut. Tenzij je in de echte buidel tast...
Want ook The Crew 2 kent microtransacties om wagens aan jouw garage toe te voegen. We kregen geen inzage in hoeveel de virtuele munt gaat kosten, maar zagen al wel dat je alle vrijgespeelde wagens ook kan kopen met een munteenheid buiten die van het spel om. De nadruk ligt hier wel op vrijgespeelde auto’s, aangezien je sowieso eerst het juiste evenement moet voltooien voordat je überhaupt sommige wagens aan kan schaffen.
The Crew 2 preview afbeelding 3

Tune je suf

Je keihard verdiende dollars in The Crew 2 zal je niet alleen uitgeven aan het kopen van een wagen, maar ook aan het modificeren van de bolides. Afgezien van onderdelen die de wegligging en snelheid van je wagen verbeteren (die je krijgt na het voltooien van een race of evenement, het toepassen van die onderdelen is gratis), valt er namelijk weer flink wat te veranderen aan het uiterlijk van je voertuigen.
Hiervoor zal je eerst een stukje moeten rijden (of fast travelen) naar jouw huis in Miami. Want wederom beslaat de wereld van The Crew 2 geheel Noord-Amerika. Op schaal uiteraard, maar alsnog uitermate groot. In jouw appartement kan je niet alleen de buitenkant van je wagen aanpassen, maar ook het interieur van bolides. Immers kent The Crew 2 een camerapositie vanuit het oogpunt van een daadwerkelijke bestuurder, dus de kleur van de bekleding is zeker belangrijk!
Hierbij moet wel worden gezegd dat het modificeren niet zo uitgebreid is als in bijvoorbeeld Need for Speed. Verwacht niet dat je de lengte, hoogte en hoek van een spoiler aan kan passen, of de grootte van een luchthapper in de motorkap kan veranderen. Per onderdeel zijn er een handjevol mogelijkheden, elk met een behoorlijk prijskaartje.
The Crew 2 preview afbeelding 5

Aan het handje en ook weer niet

Tijdens deze The Crew 2 preview sessie hebben we natuurlijk volop deelgenomen aan evenementen. Wat direct opviel, was dat de A.I. nogal vreemd is. Het ene moment houden computergestuurde wagens (en andere voertuigen) zich overduidelijk in zodat je niet te ver achterblijft, het andere moment komen ze met ongeloofwaardige snelheden langs je heen.
Waar Need for Speed dat probleem in de game uit 2015 eindelijk de rug toekeerde, lijkt The Crew 2 daar niet in te slagen. Zet je een wagen in het begin van de race tegen de muur, dan is het niet logisch dat deze na een halve minuut met twee keer jouw snelheid voorbij knalt. Hetzelfde valt te zeggen over als je zelf een grote fout maakt. Als de A.I. zodra jij een spin maakt stapvoets gaat rijden, dan is de uitdaging ver te zoeken.
The Crew 2 preview afbeelding 6

Vermakelijk

Dat betekent dat je tijdens het spelen van The Crew 2 niet constant op het puntje van je stoel zit en controllers niet door de kamer vliegen als je vlak voor tijd wordt ingehaald: dat gebeurt immers niet. Je weet op een gegeven moment dat tenzij je echt een gigantische fout maakt (na een sprong op een dag terechtkomen bijvoorbeeld), je uiteindelijk toch wel gaat winnen.
The Crew 2 classificeert nog steeds als wat arcade racegame en dat is het ook. Geen simulator als Project Cars 2 of F1 2017, maar een vermakelijk game waarin je rondrijdt, vaart en vliegt door Amerika in een groot arsenaal aan voertuigen.
The Crew 2 preview afbeelding 7

The Crew 2 preview - Nog wat werk aan de winkel

Of we nu verwend zijn op het gebied van A.I. en tunen dankzij Need for Speed, of dat studio Ivory Tower teveel andere dingen in een game wilde stoppen, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Wel dat hoewel The Crew 2 een vermakelijke ervaring was, er nog werk aan de winkel is voordat de titel kan imponeren. Ivory Tower heeft gelukkig nog even, dus dat komt hopelijk nog goed voor de release op 29 juni.