Saint Seiya: Sanctuary Battle Preview

Preview
dinsdag, 03 januari 2012 om 19:45
xgn google image
Manga is niet echt populair in Nederland. Nou ja, een beetje populair als je aan DragonBall Z, Naruto en Pokémon denkt. Maar voor de rest is er weinig aandacht voor manga series. Denk maar aan Saint Seiya. Ooit van gehoord? Kleine kans. Toch durft Namco Bandai het aan om een game van deze serie in Europa uit te brengen.
Het is nog maar de vraag of daar een markt voor is. In Japan is het spel inmiddels al uitgebracht exclusief voor de PlayStation 3 en daar doet de game het in ieder geval aardig goed. Maar dat komt ook door het feit dat de serie dus erg populair is daar in het verre oosten. Goed, misschien is het spel gewoon ontzettend goed. Dan maakt het niet uit of Saint Seiya: Sanctuary Battle nou wel of niet bekend is in ons kikkerlandje. Een eerdere code van dit spel moet ons een goede indruk geven.
Godin Athena
Saint Seiya is dus een populaire serie in Japan, die in Nederland misschien eerder bekend staat als Les Chevaliers du Zodiaque. De serie is echter nooit uitgezonden in Nederland en België, terwijl Saint Seiya bekend staat als de eerste succesvolle (1986) manga serie in Europa. Maar goed. Het verhaal is gebaseerd op de Griekse mythologie, waar de godin Athena centraal staat. Zij wordt beschermd door de trouwe Saints, die ieder hun eigen superkrachten hebben.
In Saint Seiya: Sanctuary Battle zien we dat de godin Athena met een pijl doorboord wordt en dat ze op sterven ligt. Aan de vijf ridders om haar te redden, maar dat doen ze niet zomaar. Pegasus Seiya, Cygnus Hyoga, Dragon Shiryu, Andromeda Shun en Phoenix Ikki krijgen de opdracht om het hoogste paleis te bereiken om zo Athena te redden. Je kruipt in de huid van Pegasus Seiya, die onklopbaar lijkt dankzij zijn goed gepantserde 'cloth'.
Twaalf levels
In twaalf levels moet je er voor zorgen dat je dat paleis bereikt. Er zijn twaalf paleizen, waar je in totaal twaalf zogenaamde Gold Saints moet zien te verslaan. Dat gebeurt echter niet zomaar, aangezien iedere Gold Saint zijn eigen immens grote leger heeft. Gelukkig kan Pegasus dat aan. Middels een tutorial aan het begin krijg je te weten hoe je het spel moet spelen. Het principe wordt al gelijk duidelijk: zorg ervoor dat je ramt, ramt en nog meer ramt. En dat in verschillende combo's.
Saint Seiya: Sanctuary Battle kun je daarom het beste omschrijven als een mix tussen een beat 'em up en fighting game. Je komt namelijk ieder level in een andere enigszins open wereld terecht, waar duizenden vijanden op je staan te wachten. Keihard button bashen tot je erbij neervalt, eigenlijk. Het verslaan van tegenstanders zorgt voor extra levens en kracht, waarmee je speciale combo's kunt uitvoeren. Een R2 met 'driehoekje' zorgt bijvoorbeeld voor een aanval via de lucht.
Te repetitief
Daar houdt het echter op qua variatie. Een groot minpunt aan Saint Seiya: Sanctuary Battle is dat de gameplay onder andere te repetitief is. Ongelofelijk repetitief zelfs. Je bent constant aan het vechten. Het erge is; je bent constant tegen dezelfde tegenstanders aan het vechten. Ze zien er allemaal hetzelfde uit. Het lijkt alsof de ontwikkelaar met een 'control c-control v' de vijanden in het veld heeft neergezet, want dit ziet er heel eenvoudig gemaakt uit.
Daarom wordt het spel dus ook niet moeilijk, waardoor je al snel zit te gapen aangezien je de uitdaging mist. Hopelijk doet de ontwikkelaar er nog goed aan om het spel enigszins qua gameplay te veranderen, maar het feit dat Saint Seiya: Sanctuary Battle al enkele maanden in Japan in de winkels ligt, belooft niet veel goeds. Dat wordt dus heus niet veranderd. Misschien vinden de mensen daar in Japan het leuk, maar wij als westerlingen zullen er niet heel snel opgewonden van raken.
Japanse voice-acting
Waar Saint Seiya: Sanctuary Battle zich wel van de meeste games onderscheidt, is dat de westerse versie haar Japanse stijl op een zekere manier aanhoudt. De voice-overs worden namelijk niet overgenomen door Europese stemacteurs. Nee, ze blijven gewoon hetzelfde. Dat betekent dat je constant te maken hebt met Japanse stemmen, iets wat liefhebbers van manga ongelofelijk fijn vinden. Uiteraard is er een Engelse ondertiteling, want met een groot achtergrondverhaal wil je als liefhebber ongetwijfeld weten wat er allemaal gebeurt in Saint Seiya.
Niet mooi
Zoals eerder al een beetje werd gezegd, valt het uiterlijk van Saint Seiya: Sanctuary Battle best tegen. Tegenstanders die allemaal op elkaar lijken, omgevingen die er niet mooi uitzien en ook nog de personages die het uiterlijk van een vorige generatie console hebben. Dat is erg jammer, want er zijn zat andere games die ondanks hun cartoony uitstraling er prachtig uitzien. Haarscherp, bijvoorbeeld. Dat is helaas niet bij dit spel het geval.
Er is geen markt voor
Mede door de bovengenoemde minpunten lijkt de kans klein dat Saint Seiya: Sanctuary Battle een grote hit zal worden. En dat komt niet door de mindere populariteit van de serie hier in Europa, maar door de gameplay die veel te simpel en te repetitief is. Er bestaat nog een kans dat de volledige versie met verschillende andere modi (co-op misschien?) toch nog indruk weet te maken, maar die kans is helaas best klein.

Populair Nieuws