5 redenen om in Magic The Gathering te duiken

Article
zaterdag, 18 mei 2024 om 10:00
Door de jaren heen zijn er veel trading card games verschenen, maar de oudste van allemaal, Magic The Gathering, is nog steeds de koning. Dit is waarom jij ook in het klassieke kaartspel moet duiken.

Verschillende mogelijkheden om te spelen

Toen Magic The Gathering voor het eerst verscheen was er maar één optie om het spel te spelen, iets wat tegenwoordig te boek staat als Standard. Maar door de jaren heen zijn er veel verschillende manieren bij gekomen om te genieten van al je kaarten, waardoor er voor iedereen wel iets bij zit.
Ben je bijvoorbeeld een zeer competitieve speler, die de krachtigste kaarten in heel Magic The Gathering wil gebruiken? Dan ben je aan het juiste adres met formats waarin kaarten uit veel verschillende sets zijn toegestaan, zoals Modern, Legacy en Vintage. Let alleen wel op dat de prijskaartjes van competitieve decks behoorlijk hoog kunnen liggen.
Maar voor beginnende (en ervaren) spelers zijn er ook meer casual formats, zoals Commander. Dat format is de laatste jaren uitgegroeid tot de populairste manier om Magic te spelen.
Magic the Gathering - Lord of the Rings - Tales of Middle-Earth - Starter kit Image
Magic the Gathering - Lord of the Rings - Tales of Middle-Earth - Starter kit
EUR25.9529.99
Op voorraad
Koop op bol.

Toegankelijk voor iedereen

Dat Commander - officieel eigen Elder Dragon Highlander (EDH) - zo populair is geworden, is niet zo verwonderlijk. Het is namelijk een ideale manier voor spelers om de wereld van Magic The Gathering te betreden.
In het format gebruiken spelers decks bestaande uit 100 kaarten, waarbij je geen dubbele kaarten mag gebruiken (of een paar uitzonderingen na) en een Legendary Creature als Commander kiest die je altijd tot je beschikking hebt.
Doordat decks bestaan uit zoveel verschillende kaarten, zijn de potjes een stuk minder gestroomlijnd dan andere formats waar je playsets mag gebruiken (vier dezelfde kaarten in een deck). Ook worden potjes meestal gespeeld in groepjes van vier mensen, in plaats van een één-op-één duel. Het resultaat is een gezellige variant van Magic, waarbij het juist wordt aangemoedigd om met elkaar te kletsen en te overleggen.
Voor Commander zijn er ook kant-en-klare decks die je kan kopen, die uitgever Wizards of the Coasts zelf maakt. De zogeheten ‘precons’. Voor een paar tientjes heb je een deck waarmee je in de meeste groepen prima uit de voeten kan en waarmee je makkelijk spelenderwijs de regels van Magic kan leren.

Een nieuwe vriendengroep

Het klinkt natuurlijk allemaal heel eenvoudig. Koop een deck en je kan met Magic The Gathering aan de slag. Maar je hebt natuurlijk ook andere spelers nodig en niet iedereen heeft vrienden die ook de magische wereld in willen duiken.
Gelukkig is dat geen enkel probleem. In veel plaatsen in Nederland kan je namelijk winkels vinden waar Magic The Gathering wordt gespeeld door mensen uit de buurt. Kijk even of er een bordspellenwinkel bij jou in de buurt is en de kans is groot dat er een ‘Friday Night Magic’ of een soortgelijk event elke week wordt georganiseerd.
Veel spelers zijn zeer uitnodigend voor nieuwe mensen die willen meedoen aan de hobby, dus ga een avondje langs en vraag of je mag aansluiten bij één van de tafels. Voor je het weet heb je een nieuwe vriendengroep bij.

Prachtige artwork

Alle Magic-spelers hebben wel een potje waarin het niet goed loopt. Of het nu komt omdat je mana screwed bent, omdat een andere speler alle antwoorden heeft op jouw kaarten of omdat je simpelweg een pijnlijke fout hebt gemaakt.
Zelfs als je daar last van hebt, dan hoef je je niet te vervelen tijdens het spelen van het kaartspel. Je kan namelijk ondertussen genieten van de artwork op de kaarten. Wizards of the Coast huurt voor elke set een legertje aan artiesten in, die de mooiste kunstwerken maken voor de wezens, spreuken en lore die de wereld van Magic rijk is.
De artwork is zelfs zo mooi, dat menig speler thuis canvassen heeft hangen van de mooiste kaarten en voor elk potje een playmat uitrolt met daarop een beeldschoon kunstwerk uit de game. Met een deck heb je eigenlijk toegang tot een compleet museum, die puur voor jezelf is.

Meer dan alleen de wereld van Magic

Over de lore van Magic The Gathering gesproken. Doordat het kaartspel al zo lang bestaat, sinds 1993 om precies te zijn, zijn de verhalen en werelden van Magic enorm uitgebreid geworden. Elke set die uitgebracht wordt heeft een eigen verhaal en spelers zijn verbonden geraakt met veel personages en werelden.
Maar de laatste jaren zijn er ook verschillende sets bij gekomen die niet onderdeel zijn van de lore van Magic The Gathering. Met de Universes Beyond-sets zijn er namelijk kaarten toegevoegd van andere franchises. Zo kan je bijvoorbeeld spelen met personages uit The Walking Dead, Dr. Who, Warhammer 40,000 en Stranger Things.
De bekendste samenwerking is waarschijnlijk The Lord of the Rings. Voor de set was namelijk één speciale editie geprint van The One Ring. Uiteindelijk werd de unieke kaart gekocht door rapper en groot MTG-fan Post Malone voor een kleine 2,6 miljoen dollar.

Populair Nieuws