Paper Mario: The Thousand-Year Door Preview - Het boek mag weer open!

Preview
donderdag, 25 april 2024 om 15:00
paper mario the thousand year door preview
Met het zevende jaar van de Switch goed op weg, kun je je inmiddels beter afvragen wanneer er een Mario-game verschijnt voor het systeem in plaats van of het überhaupt gebeurt. Ook in 2024 staat er weer een avontuur klaar, al hebben oudere spelers dit wellicht al eens ervaren. Of de game in een modern jasje twintig jaar na de originele release indruk maakt in haar eerste uren ontdek je in onze Paper Mario: The Thousand-Year Door preview.
Vanaf 23 mei ligt de remake van Paper Mario: The Thousand-Year Door in de schappen voor de Nintendo Switch. Het betreft een vernieuwde versie van de RPG die oorspronkelijk in 2004 op de GameCube verscheen. Dat spel was destijds het tweede deel in de Paper Mario-reeks, wat op zichzelf een evolutie was van Super Mario RPG (waar vorig jaar nog een remake van verscheen).

Evolutie van Super Mario RPG

Dat Paper Mario: The Thousand-Year Door een evolutie is van die geliefde SNES-game valt op in het vechtsysteem. Ook in de remake van de GameCube-game vallen Mario en zijn vijanden elkaar om beurten aan, waarbij de Italiaanse loodgieter extra schade kan veroorzaken door goed te timen bij het aanvallen.
Spring je op de kop van een Koopa en druk je precies op het goede moment de A-knop in, mag je een tweede keer je voetafdruk achterlaten op de gele schedel en richt je meer schade aan. Omgekeerd kun je aanvallen van vijanden blokkeren met de A-knop, mits je timing goed is.
In The Thousand-Year Door kun je alleen ook de B-knop gebruiken. De timing is hierdoor lastiger, maar je kunt een tegenaanval inzetten als je deze wel onder de knie hebt. Het is één van de manieren waarop de Paper Mario-game een evolutie is ten opzichte van Super Mario RPG.

Voorstelling vol verrassingen

De remake van de GameCube-titel gaat hierin alleen een stuk verder. Dit heeft met het strijdtoneel te maken, want ieder gevecht speelt zich daadwerkelijk op een theaterpodium af terwijl het publiek toekijkt. Hoe beter jij je aanvallen timet, des te groter het publiek wordt en dat levert voordelen op.
Een goede uitvoering levert een bijdrage aan Star Power-meter, waarmee je speciale aanvallen kunt gebruiken die tijdens baasgevechten goed van pas kunnen komen. Zo begin je met de Sweat Retreat-kracht, waardoor je via een korte minigame HP en FP kunt terugwinnen voor jou en je compagnon.
Daarnaast kunnen de verschillende aanschouwers voorwerpen het podium opgooien. Soms moet je die ontwijken, andere keren wordt er een hulpmiddel naar Mario’s hoofd gesmeten door bijvoorbeeld Luigi. Hij zit, samen met Toads, Koopa’s en andere bekende figuren uit het Mushroom Kingdom geregeld in het publiek, maar is niet bang om te vertrekken als je een fout maakt.

Nieuwe verf

Uiteraard zijn deze mechanieken niet nieuw voor iedereen die de game al eens speelde ergens in de afgelopen 20 jaar op de GameCube. Wat wel nieuw is voor de 2024-editie voor de Switch is de nieuwe laag verf. Het spel wordt naar de moderne generaties getrokken, waarbij nu HD de standaard is.
Hoewel je bij het opstarten van de game niet direct doorhebt dat het om een remake gaat, is het verschil duidelijk zodra je deze naast de versie uit 2004 legt. Dan valt bijvoorbeeld op dat een groot deel van de assets opnieuw ontworpen is, waaronder de bomen en struiken in de achtergronden, maar ook Mario’s huis in één van de vroege scenès van de game.
De 2024-editie oogt kleurrijker en schoner in wat er op het beeld verschijnt. Hoewel dat soms wat afdoet van de charme van het origineel, voel je je bij het verkennen van de 2024-game als een kind tijdens handvaardigheid. De Paper Mario-stijl van de remake doet je voelen alsof je alles met de hand zelf kan uitknippen om na te maken.
Ook het oog voor detail valt op in de remake, simpelweg doordat Nintendo voor de Switch-game een stuk meer details toe kan voegen. Daarbij hebben we het zowel over de details in gebouwen, zoals het naar binnen kunnen kijken door de ramen, maar ook de muziek.
Tot dusver klinken de arrangementen van de nummers uit de 2024-versie van de game heerlijk. Waar deze zowel goed aansluiten bij de gebieden waardoor Mario en zijn companen doorheen trekken, voelen ze toch nostagisch en alsof ze uit een andere tijd komen.
Wat dat betreft doen de eerste uren van Paper Mario: The Thousand-Year Door remake veel goed. Voor zowel jonge, nieuwe fans als oude veteranen lijkt het een titel te worden om naar uit te kijken, maar we zijn nog lang niet klaar en de volledige review is er dan ook nog niet. Gelukkig zal die niet lang meer op zich laten wachten, want de Switch-game verschijnt op 24 mei voor de Switch.

Poll

Populair Nieuws