De nachtmerrie voor TikTok is werkelijkheid geworden

News
donderdag, 25 april 2024 om 14:00
tiktoks moederbedrijf bytedance begint een muziek streaming dienst 151041
De slechtste uitkomt voor TikTok is uitgekomen. President Joe Biden heeft een nieuwe wet getekend, waardoor de app wordt verbannen in de VS of hij moet verkocht worden aan een andere eigenaar.
Er is al lang discussie gaande over TikTok in de Verenigde Staten. De social media app is gigantisch populair, maar velen voelen zich er niet prettig bij dat moederbedrijf ByteDance nauwe banden heeft met de Chinese overheid. De regering is zelfs deels eigenaar van het bedrijf. Er is dan ook angst dat er informatie van Amerikaanse burgers wordt doorgespeeld naar de Chinese overheid.
Er zijn daarom al een tijdje gesprekken om een nieuwe eigenaar te forceren voor TikTok in de Verenigde Staten. En daar is nu ook iets aan gedaan. Joe Biden heeft een nieuwe wet getekend waarbij de social media app wordt verboden in het land, tenzij de Amerikaanse versie van de app binnen negen maanden wordt verkocht aan een andere eigenaar.
TikTok is uiteraard niet blij met de beslissing. In een verklaring laat het bedrijf weten dat de nieuwe wet ingaat tegen de grondwet en dat er dan ook een juridische zaak zal worden gestart om de beslissing terug te draaien.

“Feit is dat we miljarden dollars hebben geïnvesteerd om Amerikaanse gegevens veilig te houden en ons platform vrij van beïnvloeding en manipulatie van buitenaf. Dit verbod zou zeven miljoen bedrijven verwoesten en 170 miljoen Amerikanen het zwijgen opleggen.”

- Verklaring TikTok

Komt er een nieuwe eigenaar?

Als TikTok verkocht moet worden aan een andere eigenaar, dan moet er natuurlijk wel een geïnteresseerde koper zijn. De app zal ook niet gratis van de hand gedaan worden, waardoor er waarschijnlijk maar weinig bedrijven zijn die genoeg geld en mankracht hebben om de app over te nemen.
De grote kanshebbers lijken dan ook andere techgiganten in de Verenigde Staten. Microsoft, X en Meta zijn daarbij grote kandidaten.