Deze aankomende Switch game moet je spelen en dit is waarom

Article
dinsdag, 16 april 2024 om 20:00
paper mario ttydf1711554442
Over niet al te lange tijd verschijnt Mario">Paper Mario: The Thousand-Year Door voor de Switch. Het is een opgefriste versie van de gelijknamige GameCube-game, die onder Paper Mario-fans een soort legendarische status heeft gekregen. Dit is waarom je deze game gespeeld moet hebben.

Groots avontuur in bijzondere werelden

Mario bezoekt in al zijn avonturen allerlei werelden, maar veel van die werelden lijken een beetje op elkaar. Er is vaak een vriendelijk ogende wereld met heuvels en gras, een lava-wereld, een woestijn-wereld en meer van dat soort dingen. Ook de originele Paper Mario ontsnapte daar niet aan. Maar in The Thousand-Year Door staan je allerlei locaties te wachten die je niet zo snel verwacht in een Mario-game.
Paper Mario: The Thousand-Year Door - Nintendo Switch Image
Paper Mario: The Thousand-Year Door - Nintendo Switch
EUR59.95
Op voorraad
Koop op bol.
Je komt bijvoorbeeld in een mysterieus bos terecht, dat grotendeels uit grijstinten bestaat en elders wordt Mario tegen wil en dank een worstelaar. Al die locaties bezoek je bovendien niet om Peach voor de zoveelste keer te redden van een uit de kluiten gewassen schildpad. Nee, dit keer ga je op zoek naar een schat, die misschien wel een geheim van epische proporties verbergt.

Veel opties in gevechten

Als je in de laatste tien jaar kennis hebt gemaakt met Paper Mario, verwacht je misschien niet veel van de gevechten. Sticker Star en Color Splash waren zeer eenvoudig en hoewel The Origami King er een puzzel van wist te maken, had je niet heel veel strategische opties. Maar zo was Paper Mario vroeger niet.
Het gevechtssysteem in The Thousand-Year Door is een wat traditioneler systeem met beurten waarin je je zetten moet kiezen. Ga jij verdedigen, aanvallen, een item gebruiken? En hoe beïnvloed je partnerkeuze je strategie? Zij hebben per slot van rekening ook allemaal hun sterke punten en strategische voor- en nadelen.

Toffe personages

Over die partners gesproken: Paper Mario: The Thousand-Year Door zit helemaal vol met memorabele personages en dat beperkt zich niet tot de leden van je party. Uiteraard breng je met die partners de meeste tijd door, maar ook NPC’s hebben een unieke persoonlijkheid en in veel gevallen zelfs een uniek design.
Je gaat bekende wezens zien zoals je ze niet kent. Denk bijvoorbeeld aan een stel Pianta’s (uit Mario Sunshine) dat een maffia-familie vormt. Daarnaast zijn er wezens die je helemaal niet ziet in andere games, zoals de Punies en allerlei unieke vijanden.

Spirituele opvolger van Mario RPG

Nintendo heeft momenteel veel aandacht voor geliefde Mario RPG’s. Eind vorig jaar kwam het bedrijf bijvoorbeeld al met een remake van de allereerste Super Mario RPG (die ook zo heette). Als je van die game kon genieten, ga je ook zeker plezier beleven aan The Thousand-Year Door.
De hele Paper Mario-reeks is namelijk ooit ontstaan als een soort opvolger van Super Mario RPG. Er zijn dan ook bepaalde dingen uit die game, die terug gaat vinden in The Thousand-Year Door. Dat je in Mario RPG extra schade doet als je aanvallen goed timet is bijvoorbeeld met een nieuwe laag complexiteit terug in Paper Mario.
Door de jaren heen is het steeds lastiger geworden om Mario RPG terug te zien in Paper Mario. Maar The Thousand-Year door is nog van voor de experimentele fase van Paper Mario. De aankomende remake zou dus goed moeten vallen bij liefhebbers van Mario RPG.

Perfect voor jong en oud

Hoewel we er zeker achter staan dat deze Paper Mario veel meer tactiek en diepgang heeft dan recentere delen, moet je niet denken dat hij kinderen boven de pet gaat. Het blijft per slot van rekening Mario en dat is geen franchise waarin je een game wil maken die echt voor volwassenen is.
Ja, een gevecht vergt af en toe wat denkwerk, maar er is ook geen genie voor nodig. Volwassen spelers met RPG-ervaring zullen het vast makkelijker hebben, maar jonge spelers kunnen zich prima een weg banen door dit avontuur. En hoewel de game geen echte co-op modus heeft, kun je natuurlijk met twee generaties de krachten bundelen door gewoon de controller afwisselend aan elkaar te geven.