De welbekende sluipmoordenaars franchise heeft het in 2016 wat rustiger aan gedaan, maar dit jaar breekt het feest weer los. Naast het voltallige
Origins verschijnt je favoriete gilde ook op het kleine scherm. Hoe de basis van deze
handheld versie in elkaar steekt, wordt uitgelegd in de onderstaande Assassin’s Creed
Rebellion features.
De mobiele game is van een heel ander kaliber dan dat je gewend bent van de franchise. Het is in tegenstelling tot een
sandbox action adventure een strategische
role-playing game geworden. Assassin’s Creed Rebellion wordt ontwikkeld door Behaviour Interactive, ook wel bekend van
Fallout Shelter. Gelijkenissen tussen beide zijn niet uit te sluiten, maar gelukkig kent de aankomende productie een geheel eigen gezicht.
Sparen maar!
Over gezichten gesproken; Assassin’s Creed Rebellion kent maar liefst 43 verschillende personages die afkomstelijk zijn uit het universum van de sluipmoordenaars. Hieronder vallen alle tijdlijnen, maar de game zelf centreert zich wel rondom de laatst uitgekomen film. Een goed uitgangspunt is dat de periode van Assassin’s Creed Rebellion rond het jaar 1500 ligt.
Voor de stijl van de figuurtjes is een soort speelgoed uiterlijk gekozen. Hiermee probeert het spel een zo’n breed mogelijk publiek aan te trekken en is dus gericht op jong en oud. Alhoewel er gewerkt wordt naar het bereiken van een groot publiek, kent het spel verrassend veel RPG-elementen die de tig diverse poppetjes meer dan alleen een variatie van uiterlijk maakt.
Elk personage kent namelijk zijn eigen unieke vaardigheden die tijdens de missies te gebruiken zijn. Tevens kunnen de talloze sluipmoordenaars hun skills verbeteren en zelfs geheel nieuwe aanleren. Het is belangrijk dat je bezig blijft met het vrijspelen van poppetjes om je collectie aan te vullen. Het creëren van kameraden gebeurt door middel van DNA dat op zijn beurt weer te verdienen is met missies en dergelijke opdrachten.
Ieder z'n rol
De opdrachten, oftewel levels, van Assassin’s Creed Rebellion nemen je mee op een campagne tegen de tempeliers. Tijdens elke missie kan je drie verschillende assassins meenemen, ongeacht welk van de ruim 40 strijders je wilt gebruiken. Hierdoor kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je zowel Ezio als Aguilar op één opdracht hebt zitten. Assassin’s Creed Rebellion is daarmee de eerste tot de franchise behorende game die de verschillende tijdlijnen en sluipmoordenaars combineert.
Toch is het kiezen van een perfect drietal niet de makkelijkste keuze die er is. Elke missie heeft een andere aanpak, waardoor je telkens je team blijft samenstellen. Een belangrijke feature hiervoor is het hanteren van drie verschillende categorieën sluipmoordenaars. Respectievelijk de sneaky sluipmoordenaar (shadow), de vechter (enforcer) en als laatste de specialist.
Iedere categorie kent zijn eigen sterke en zwakke punten. De shadow-klasse is goed voor het uitvoeren van moorden vanuit dekking, maar is een slechte strijder wanneer hij ontdekt is. De enforcer is juist weer de beul van de drie, maar is daarentegen minder behendig. De specialist kan allemaal handige trucjes uithalen zoals het uitschakelen van valstrikken.
Die hardnekkige tempeliers!
Zodra je je team gekozen hebt, is het tijd om aan de missie te beginnen. Van de gameplay die op gamescom getoond is, bestaan de levels uit vestigingen van tempeliers. Deze bouwwerken bestaan ieder uit een aaneenschakeling van verschillende ruimtes, met in één van de kamers het te behalen doel. Je weet van tevoren nog niet op welke locatie het doel zich bevindt, dus je moet flink speurneuzen.
Elke kamer is een uitdaging die werkt als een puzzel. Obstakels in het vertrek kunnen bestaan uit bewakers, alarmen en andere boobytraps die je dwars zitten. Door middel van een turn-based systeem moet je deze hinderingen zien uit te schakelen of omzeilen. Dit doe je door het juiste figuurtje van je drietal voor de juiste taak in te zetten.
De kans dat een bepaald personage met een handeling zonder kleerscheuren weet te voltooien, hangt af van een percentage. Voorbeelden hiervan zijn het VATS-principe van Fallout en de aanvalselement van XCOM. Zo kan je in een ruimte vol vijanden beter via de kandelaar klimmen om de andere kant te bereiken. Het klinkt simpel, maar er zit een klein addertje onder het gras die de game uitdagend maakt.
Tijdens een level kan elk van je personage een vaardigheid maar een vastgesteld aantal keer doen. Hierdoor moet je bijvoorbeeld nadenken of je nou echt wel de enforcer korte metten wil laten maken met de aanwezige vijanden. In een latere ruimte kom je dan misschien vast te zitten als er geen andere uitweg is dan vechten. Dat is nou eenmaal het risico van het vak, dat uiteindelijk je kop kan kosten.
Bekend optrekje
Je spendeert niet je gehele speeltijd op de koffie bij tempeliers. Je hub is een (bekende) villa die uit te breiden en in te delen is op de Fallout Shelter manier. In lege kamers kan je bijvoorbeeld een ceremoniehal bouwen waar je sluipmoordenaars inwijdt, of heb je liever een smid die jouw skills sterker maakt? Er zijn genoeg mogelijkheden om dit optrekje tot het uiterste te benutten.
Naast al deze features bevat de Assassin’s Creed gameplay ook een crafting systeem. Hiermee kan je je eigen wapens en uitrustingen maken, waarmee uitdagingen beter haalbaar zijn. Het smeden van al deze spulletjes gebeurt op de real time manier. Dit houdt in dat het een paar minuten in de werkelijkheid kan kosten voordat jij een nieuw blinkend zwaard in bezit hebt.
Hopelijk heb je aan de hand van deze Assassin’s Creed Rebellion features een beter beeld van hoe de game in elkaar steekt. Het is nog onbekend wanneer het spel een voltallige release kent, maar dat kan volgens de ontwikkelaar niet lang meer duren. Zolang je een redelijke
mobiel hebt met Android of iOS moet het in ieder geval goed komen.
Benieuwd naar nog meer mobiele games van Ubisoft? Houd dan de gamescom mini-site in de gaten. South Park en Might & Magic zijn namelijk ook binnenkort op de handheld te bewonderen.