Sea of Thieves release 'is pas het begin van de reis' [Interview]

Article
woensdag, 30 augustus 2017 om 15:11
xgn google image
De Sea of Thieves release komt steeds een stapje dichterbij. De nieuwe piratengame van ontwikkelaar Rare bevindt zich op dit moment in de alpha fase, waar fans de game alvast kunnen uitproberen. Tijdens gamescom spraken wij met de ontwikkelaar over de ontwikkeling van de game, de recent onthulde crossplay feature en meer!
De kans is groot dat je wel eens van Sea of Thieves gehoord hebt. Deze game wordt voor Xbox One en PC ontwikkeld door Rare, de studio achter klassiekers als Banjo-Kazooie, Donkey Kong Country en GoldenEye 007. In Sea of Thieves trek je er met een crew van drie andere spelers op uit om de piraat uit te hangen. Schatzoeken, kaartlezen en natuurlijk de wateren onveilig maken voor andere piraten!

Je eigen (speel)stijl

Wij spraken op gamescom met Joe Neate, executive producer, en Shelley Preston, senior designer bij Rare. Aangezien de game zich op dit moment in de alpha fase bevindt, krijgen we steeds meer over de game te weten. Zo heeft Sea of Thieves tot nu toe nog geen mogelijkheid voor character customization. Volgens Neate is dit een feature waar op dit moment hard aan gewerkt wordt:
Volgens Neate worden spelers beloond voor het spelen van de game op de manier waarop zij dat willen, aangezien iedere speler met andere doelen en verwachtingen in de game stapt:
117001

Samenwerking tussen verschillende platformen

Vorige week kwam Rare met de aankondiging naar buiten dat Sea of Thieves crossplay tussen PC en Xbox One zal ondersteunen. Dit is een zeer belangrijke feature voor het team; volgens Neate zet het team zich hier voor de volle honderd procent op in.
De alpha van Sea of Thieves biedt de ontwikkelaars een hoop nieuwe informatie. Zo werd de crossplay feature hier vorige week voor het eerst officieel getest en dus kregen spelers de mogelijkheid om zowel met hun vrienden op Xbox One als op PC te spelen. Neate geeft aan dat de feature eerder al eens is stiekem getest, voorafgaand aan de test van vorige week:
Crossplay is dus zeer belangrijk voor de ontwikkelaars van Sea of Thieves, maar de mening van de community telt nog het zwaarst:
117002

Communiceren met je crew

De crossplay feature laat spelers van verschillende platformen dus met elkaar samenwerken, zonder limitaties. Ten minste, als we kijken naar platformgebonden limitaties. Niet iedere speler beschikt namelijk over communicatie apparatuur zoals een headset of een microfoon, maar volgens Neate heeft de studio hier al wat op bedacht:
Hoewel Rare het liefste ziet dat spelers met elkaar praten, begrijpen de ontwikkelaars ook dat niet iedereen hier toe in staat is of er überhaupt zin in heeft. Zodoende wordt er aan een systeem gewerkt waarmee spelers non-verbale communicatie in de game kunnen gebruiken.
117003

In je eentje op zee

Zoals Neate al aangeeft wil Rare een ervaring creëren waarbij mensen op de juiste manier met elkaar kunnen communiceren. Met andere woorden: geen trash talk. Sea of Thieves moet een fijne, positieve speelomgeving bieden. Daarom zal er wel een mogelijkheid zijn om negatieve spelers uit het spel te zetten, maar er wordt vooral gekeken naar preventieve methoden:
Spelers van Sea of Thieves zullen zich hier dus naar moeten gedragen, wat een geruststelling kan zijn voor spelers die niet drie vrienden hebben en dus aangewezen zijn op matchmaking. Neate merkt hierbij op dat Rare het vaak ziet gebeuren dat spelers elkaar via matchmaking ontmoeten, een band opbouwen en zelfs vrienden worden.
Er zullen natuurlijk ook genoeg spelers zijn die alsnog liever in hun eentje, of met één andere speler de azuurblauwe zeeën op trekken. Speciaal voor deze spelers zijn er de kleinere schepen, die bedoeld zijn voor één persoon. Een toffe toevoeging, maar wij vragen ons natuurlijk meteen af of deze spelers niet in het nadeel zijn tegenover de veel grotere schepen:
117004

Jarenlange ambities

Rare lijkt dus met Sea of Thieves allerlei verschillende soorten spelers tegemoet te willen komen. Of je nu het liefst met je vrienden speelt of je er liever in je eentje op uit trekt: de mogelijkheden zijn er. Ook op het gebied van communicatie is goed nagedacht over de verschillende opties. Volgens Neate zal Sea of Thieves haar spelers dan ook jarenlang blijven boeien:
Sea of Thieves verschijnt in 2018 voor Xbox One en PC.