Zaak tegen Activision Blizzard door gamers afgewezen door rechter

News
woensdag, 22 maart 2023 om 16:00
call of duty modern warfaref1650897229
Een groep gamers hebben geprobeerd om via een rechtszaak de overname van Activision Blizzard tegen te houden. De zaak is nu alleen afgewezen door de rechter.
De poging van Microsoft om Activision Blizzard over te nemen zorgt al een jaar lang voor felle discussies. Niet alleen Sony probeert op allerlei manieren om de deal tegen te gaan, ook een aantal gamers hebben zich ingezet tegen de overname.
In december werkt een rechtszaak aangespannen door gamers uit Californië, New Jersey en New Mexico. Volgens de spelers zou de overname namelijk zorgen voor een negatief effect op de game-industrie, door Microsoft de mogelijkheid te geven om ‘prijzen onnatuurlijk te verhogen, keuzes af te nemen van consumenten en de competitie teveel in te perken’.
De aanklacht is nu alleen afgewezen door de rechter. Dat valt te lezen in een statement van de rechtbank van Noord-Californië. De reden voor de afwijzing, is omdat de klacht ‘niet aannemelijk maakt dat de fusie een redelijke kans creëert op concurrentieverstorende effecten op een relevante markt’. De groep gamers heeft nog wel de mogelijkheid om de rechtbank nog een keer te overtuigen. Daarvoor moet het binnen twintig dagen nieuw bewijsmateriaal aanleveren.

Waakhonden komen binnenkort met uitspraak

Hoewel de rechter deze zaak afwijst, is er alsnog een mogelijkheid dat de overname niet door kan gaan. Drie grote waakhonden - de Europese Commissie, het Britse CMA en de Amerikaanse FTC - hebben namelijk nog niet hun oordeel gegeven over de deal.
De CMA komt in april met de uitspraak, terwijl de EU de deadline heeft verschoven naar 22 mei. De Amerikaanse FTC heeft eerder al een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft om de deal tegen te houden, maar het oordeel daarvoor laat nog even op zich wachten.