FTC wil overname Activision Blizzard door Microsoft blokkeren

News
vrijdag, 09 december 2022 om 13:00
activision blizzard rechtszaakf1675693351
Microsoft probeert al tijden Activision Blizzard over te nemen maar heeft diverse marktautoriteiten nog niet kunnen overtuigen. Sterker nog, de Amerikaanse autoriteit FTC heeft actief stappen ondernomen om de overname tegen te houden.
De overname van Activision Blizzard door Microsoft werd al bijna een jaar geleden met veel bombarie aangekondigd. Met deze deal is het astronomische bedrag van 69 mijlard dollar gemoeid. Voor dat bedrag zou Microsoft niet alleen het bedrijf met alle medewerkers overnemen, maar ook de beschikking krijgen over een groot aantal intellectual properties, waaronder grote namen als Call of Duty, Tony Hawk, Diablo en World of Warcraft, maar ook op mobiele games als Candy Crush.
Diverse marktautoriteiten maken zich zorgen over de machtspositie die Microsoft zich hiermee zou verwerven op de gamesmarkt en daarbij lijkt de focus zich vooral te richten op de positie van Game Pass en het exclusief maken van grote titels als met name Call of Duty. Waar Microsoft vooral benadrukt dat die positie helemaal niet zo dominant wordt als gedacht en zelfs een deal sluit met Nintendo om Call of Duty voor 10 jaar naar de consoles te brengen, probeert vooral Sony het tegendeel te bewijzen.

FTC begint rechtszaak tegen Microsoft

Blijkbaar is het Microsoft niet gelukt om alle zorgen weg te nemen, de FTC, de Amerikaanse marktautoriteit, is nu namelijk actief actie aan het ondernemen om de overname te blokkeren (dit terwijl het eerder nog leek alsof dat niet ging gebeuren). De FTC heeft een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft met als argument dat het bedrijf teveel macht zou krijgen. Het bedrijf kan de concurrentie op het gebied van krachtige consoles en abonnementsdiensten schaden, door concurrenten geen toegang te geven tot populaire content.
call of duty warzonef1583833409

Gaat de overname van Activision Blizzard nog door?

De aankondiging van de rechtszaak is een flinke streep door de rekening van Microsoft. Hierdoor gaat het in ieder geval nog erg lang duren voordat de deal beklonken kan worden. Grote vraag is of het er sowieso nog van gaat komen, als de overname erg lang gaat duren.
Ondertussen heeft Microsoft eigenlijk best haast. Microsoft heeft dringend first party games nodig om op Game Pass te kunnen plaatsen, om daarmee de abonnementsdienst aantrekkelijker te maken.
Ook is de kans groot dat aandeelhouders zich gaan roeren als de deal lang in het ongewisse blijft. Mocht de rechtszaak van de FTC met een sisser aflopen, dan is de overname nog steeds niet zeker. Naast de FTC zijn ook de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog bezig met een onderzoek naar de overname. Microsoft heeft al wel groen licht gekregen van Saudi-Arabië en Brazilië.

Populair Nieuws