YouTube maakt zich niet geliefd met nieuwe test

News
donderdag, 11 mei 2023 om 15:30
youtube stopt met losstaande youtube gaming app 151169
Wanneer een dienst gratis is, kan dat eigenlijk alleen bij de gratie van advertenties. Maar de meeste mensen vinden advertenties irritant en proberen ze waar mogelijk te blokkeren. YouTube probeert daar nu iets aan te doen.
Veel mensen kunnen uren spenderen aan het kijken van YouTube video’s. Dat betekent alleen ook dat je heel wat advertenties moet kijken, tenminste dat vindt YouTube. In werkelijkheid gebruiken veel mensen een adblocker, waardoor YouTube en YouTubers veel inkomsten mislopen.
Daarom heeft YouTube nu besloten om te experimenteren met het blokkeren van gebruikers met een adblocker. Deze gebruikers worden verzocht hun adblocker uit te zetten of zich te abonneren op YouTube Premium om zo de reclame weg te werken. Een Reddit gebruiker merkte dat op en YouTube bevestigde de test vervolgens tegenover BleepingComputer.
YouTube noemt het een "klein experiment" en wijst erop dat het geen nieuw idee is. Veel sites die hun geld verdienen aan advertenties detecteren het gebruik van adblockers en vragen gebruikers om ze uit te zetten. In het geval van YouTube zijn er alleen veel gebruikers die de advertenties daar bovengemiddeld irritant vinden, omdat ze op willekeurige en ogelukkige momenten in de video zitten en soms langer zijn dan de video zelf.

Gaat YouTube adblockers voor iedereen blokkeren?

Aangezien deze nieuwe tactiek van YouTube nog een test is, is niet bekend hoe dit af gaat lopen. Voorheen maakte YouTube sommige hoge resoluties een exclusieve Premium-feature, maar dat is niet permanent geworden, mogelijk door negatieve reacties. Of YouTube ook andere oplossingen overweegt voor het adblocker probleem is niet bekend.