YouTube maakt gewilde feature weer gratis

News
dinsdag, 18 oktober 2022 om 10:00
pexels freestocksorg 34407 1f1633386550
YouTube biedt al geruime tijd een betaald abonnement, maar daar staan gebruikers tot dusver niet bepaald voor te popelen. YouTube experimenteert veel met manieren om abonnees te trekken en maakte daarom eerder deze maand het streamen in 4K een Premium feature. Inmiddels is dat weer teruggedraaid.
Niet iedereen zal gemerkt hebben dat 4K streaming ooit een YouTube Premium feature was. Het ging namelijk om een test die niet onder alle gebruikers werd uitgerold. YouTube wilde daarmee achterhalen wat de voorkeuren waren van Premium-gebruikers en gebruikers die het platform gratis gebruiken.
Er kwam veel negatieve kritiek op de keuze om 4K een Premium-feature te maken. 4K resolutie is voor veel mensen de standaard geworden en veel mensen waren niet blij dat een feature die eerst gratis werd aangeboden mogelijk achter een paywall zou verdwijnen. Toen een Twitter-gebruiker deze kritiek uitte onthulde YouTube dat de test alweer was afgelopen.
Het is onduidelijk of YouTube 4K weer voor iedereen beschikbaar maakt vanwege de negatieve reacties. Een andere verklaring is dat de test eenvoudigweg voorbij is en YouTube voldoende data heeft om weer om de tekentafel te gaan zitten voor YouTube Premium. In ieder geval kan iedereen voorlopig weer streamen in 4K.

Wordt 4K ooit weer een YouTube Premium feature?

Dat 4K op dit moment weer voor alle gebruikers gratis is, wil helaas niets zeggen over de lange termijn. YouTube zou naar aanleiding van deze of andere tests later alsnog kunnen besluiten dat er betaald moet worden voor 4K. Het zal moeten blijken of YouTube Premium ooit veel gebruikers weet te trekken.