YouTube gebruikers verwijderen massaal adblockers

News
maandag, 06 november 2023 om 17:00
pexels freestocksorg 34407 1f1633386550
Sinds een paar maanden experimenteert YouTube met het blokkeren van gebruikers die een adblocker aan hebben staan. Sindskort is dat wereldwijd uitgerold als beleid van het platform. De blokkade lijkt effect te hebben: veel gebruikers verwijderen hun adblockers.
Van alle videowebsites gaat YouTube ruimschoots aan kop wat betreft populariteit. Gebruikers kunnen soms uren per dag op het platform doorbrengen. Maar aan veel van die gebruikers verdiende YouTube niets, doordat ze adblockers gebruikten. Dat wordt sinds kort aangepakt door YouTube.
Wired meldt nu dat veel gebruikers dan maar lijken te kiezen voor YouTube met advertenties. Zo zag de adblocker Ghostery in oktober een flinke toename in zowel het aantal keren dat mensen de plugin installeerden, als het aantal keren dat hij verwijderd werd. Ruim 90 procent van de mensen die hem verwijderden, gaven aan dat te doen vanwege YouTube’s nieuwe beleid. Er was ook een flinke toename in het aantal installaties op Microsoft Edge: met lijkt ineens te experimenteren met verschillende combinaties van browsers en adblockers, in de hoop alsnog om de blokkade van YouTube heen te komen.
Ook AdGuard had in oktober een afwijkende maand: het aantal dagelijkse de-installaties verdubbelde bijna. Er was zelfs een dag dat AdGuard 52.000 keer werd gede-installeerd, ruim acht keer zo vaak als anders. Het aantal betalende gebruikers nam juist toe, schijnbaar omdat die versie van de adblocker nog niet opgemerkt wordt door YouTube.

Adblocker-beleid YouTube mogelijk illegaal

Het kan trouwens zijn dat YouTube’s hele beleid tegen adblockers niet legaal is in de EU. Een privacy-expert kaartte onlangs aan dat het beleid alleen kan worden uitgevoerd als YouTube gegevens van de gebruiker uitleest, wat niet mag als de gebruiker daarvoor geen toestemming geeft. In Nederland geldt er een uitzondering op de EU-wet die dat bepaalt, maar als YouTube in Europa tegen de lamp loopt, is de kans aanwezig dat het voor het gemak ook hier maar stopt met het blokkeren van adblockers.