Adblockerbeleid YouTube breekt EU-wet

News
maandag, 30 oktober 2023 om 18:00
youtube red wordt youtube premium 131824f1632385441
YouTube jaagt gebruikers momenteel tegen zich in het harnas. Veel gebruikers hebben een adblocker aan staan, aangezien het aantal advertenties in de loop der jaren nogal is toegenomen. Die gebruikers worden nu geblokkeerd, maar dat zou volgens een privacy-expert in strijd zijn met de wet.
Privacy-expert Alexander Hanff heeft een klacht ingediend tegen YouTube-moederbedrijf Google. YouTube blokkeert nu namelijk gebruikers die een adblocker gebruiken. Dat op zich is niet illegaal, maar om gebruikers van adblockers te blokkeren, moet YouTube eerst detecteren of je een adblocker gebruikt. Dat mag alleen niet zomaar.
Om te detecteren of iemand een adblocker gebruikt, moet een website namelijk gegevens van die gebruiker uitlezen, stelt Hanff. Dat mag volgens de Europese Telecommunicatiewet niet zonder toestemming. Daarom heeft Hanff een klacht ingediend bij de Ierse privacywaakhond DPC (het Europese hoofdkwartier van Google is gevestigd in Ierland).
Hanff roept bovendien op dat ook anderen klachten in moeten dienen. Zijn enkele klacht blijft waarschijnlijk maanden liggen voordat de DPC er iets mee doet. Maar als er duizenden klachten liggen, kost dat de DPC veel geld en zullen ze volgens Hanff sneller tot actie over gaan dan wanneer er maar één klacht ligt.

Adblockers mogen in Nederland wel gedetecteerd worden

Overigens is het in Nederland niet verboden voor websites om adblockers te detecteren. Er geldt hier een uitzondering op de Europese wet. Als YouTube merkt dat je een adblocker gebruikt, wordt je aangespoord om YouTube Premium te nemen, voor 11,99 euro per maand.

Populair Nieuws