Xbox-topman: “Lang wachten op games wordt normaal”

News
dinsdag, 13 juni 2023 om 14:30
starfield artworkf1683633013
Wanneer er een vervolg op je favoriete game wordt aangekondigd, wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk spelen. Maar games laten de laatste jaren best lang op zich wachten. Xbox-topman Matt Booty vermoedt dat we daar maar beter aan kunnen wennen.
Xbox games zijn de afgelopen jaren niet in heel hoog tempo uitgekomen. Microsoft gelooft dat dat voortaan beter zal gaan en dat er weer meerdere first-party Xbox games per jaar verschijnen. Maar het zal niet veranderen dat het een tijdje duurt voordat een individuele game verschijnt.
Xbox Game Studios-baas Matt Booty legt tegenover Axios uit dat het tegenwoordig gewoon langer duurt voordat een game klaar is. Dat komt doordat games complexer zijn geworden en aan een steeds hogere visuele standaard moeten voldoen. Zowel de industrie als fans moesten er even aan wennen hoe lang het nu duurde om een game te maken, meent Booty.
Uiteraard zijn er nog steeds teams die hun games sneller kunnen maken. Booty denkt daarbij aan indie-titels, die niet de allerbeste graphics beloven of in een visuele stijl gemaakt worden die daar gewoon niet om vraagt. Maar veel studio’s die eerder elke twee tot drie jaar een game konden uitbrengen, mogen nu blij zijn als het lukt om er meer dan één in hetzelfde decennium op de markt te brengen.

Langer wachten op games geen gevolg van pandemie

In de afgelopen jaren moesten veel games worden uitgesteld omdat studio’s over moesten gaan op een andere werksituatie door de pandemie. Maar volgens Booty is de lange ontwikkelingstijd die we nu zien geen kortetermijneffect van COVID en blijft het zo dat games veel tijd nodig hebben.
Dat geldt overigens niet alleen voor Xbox-titels. Games als Diablo IV en The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom hadden ook jaren nodig om uit te komen. Sony’s nieuwe Spider-Man game komt uiteindelijk ook ruim vijf jaar na het eerste deel.