'Xbox brengt alle games naar PlayStation en komt met Steam op de console'

News
donderdag, 02 mei 2024 om 14:00
xbox series xf1637772091
Xbox heeft al een paar games naar de concurrent gebracht. Maar naar verluidt zal de uitgever daarmee nog veel verder gaan en daarnaast Steam introduceren op de volgende console.
Een van de kenmerken van de Grote Drie van de gaming-industrie, is dat ze hun games alleen uitgeven op hun eigen platformen, met PC als een ‘neutrale’ partij erbij. Maar daar is verandering in gekomen toen Xbox besloot om een aantal games te brengen naar de PlayStation 5 en de Nintendo Switch. Pentiment en Hi-Fi Rush zijn nu bijvoorbeeld te spelen op de consoles van de concurrent.
Initieel ging het gerucht dat Xbox zelfs grote first-party games zou brengen naar de PlayStation 5, waaronder Starfield en Indiana Jones and the Great Circle. Volgens Jez Corden van Windows Central is dat alleen nog steeds het plan. Sterker nog, volgens de doorgaans goed ingelichte journalist zullen alle first-party games naar PlayStation worden gebracht en gaat Xbox zijn eigen platform meer open stellen.
Xbox zal in de toekomst meer ‘zoals Steam’ worden, met betaalbare prijzen, uitverkopen en meer mogelijkheden voor ontwikkelaars. Ook zal de Xbox hardware meer niche gaan worden zoals de Steam Deck en zal het zelfs mogelijk worden om Steam te side-loaden op de volgende Xbox console.

Wisselwerking tussen Xbox en PlayStation

Als het gerucht van Corden klopt, dan geeft Xbox vrijwel de functie als first-party uitgever op en wordt het een volledig third-party uitgever. Het zou een soortgelijke trend zijn als SEGA, want het Japanse bedrijf was vroeger ook een fabrikant van verschillende consoles en first-party games, voordat het alleen maar multiplatform games ging ontwikkelen.
Maar Xbox is mogelijk niet de enige partij die zo’n soort strategie zal volgen. Naar verluidt is Sony momenteel namelijk in gesprek om Helldivers 2, de populaire online shooter, ook naar de Xbox Series X/S te brengen.