Wordt de deal tussen Activision en Microsoft toch afgeschoten?

News
donderdag, 15 september 2022 om 16:00
call of duty modern warfaref1650897229
De overname van Activision Blizzard en Microsoft is alweer een flink aantal maanden geleden aangekondigd. Maar de deal wordt nu mogelijk toch geblokkeerd door de EU en het Verenigd Koninkrijk.
De deal tussen Activision Blizzard en Microsoft zou de allergrootste in de game-industrie tot nu toe zijn. Al sinds de aankondiging is dan ook de vraag of de overname wel door kan gaan. Er zijn namelijk vragen of Microsoft met de deal niet té groot zal worden en een monopolie-positie krijgt.
Het lijkt er nu steeds meer op dat het moeilijk gaat worden voor Microsoft. Volgens The Financial Times gaan de EU en de Competition and Markets Authority (CMA) uit het VK hun onderzoek naar de overname uitbreiden. Volgens een bron in Brussel is de overname ‘een grote deal en een moeilijke deal’.
De CMA zou na het onderzoek ook een onafhankelijk panel instellen om te toetsen wat de impact zal zijn van de overname. Pas al alle waakhonden akkoord zijn, dan kan de deal tussen Activision Blizzard en Microsoft doorgaan.

Call of Duty de doodsteek voor de overname?

De reden waarom de deal met name onder de vergrootglas wordt gelegd, is Call of Duty. De franchise is zonder twijfel hét goudhaantje van de uitgever en voorgaande jaren had Sony juist een deal met Activision rondom de reeks. Zo kregen PlayStation-spelers vaak eerder toegang of unieke content, zoals ook het geval is met het aankomende Call of Duty Modern Warfare 2.
Phil Spencer heeft aan Sony beloofd dat niet alleen de huidige deal tussen de bedrijven wordt gerespecteerd, maar dat er ook nog ‘een aantal jaar’ Call of Duty games komen naar de PlayStation consoles. Spencer ziet het als een overeenkomst die ‘veel verder gaat dan normaal’, terwijl Sony Interactive Entertainment CEO Jim Ryan het aanbod ‘inadequaat op meerdere niveau’s’ vindt.