Nothing Phone (1) Review - Niet te missen!

Review
donderdag, 15 september 2022 om 16:30
nothing phone 1 review 3f1662637158
Carl Pei is in de smartphonewereld een bekende naam. Hij was ooit de mede-oprichter van OnePlus, maar verliet vervolgens in 2020 het bedrijf om Nothing te starten. Een kleine twee jaar later heeft zijn nieuwe onderneming haar eerste telefoon gelanceerd: de Nothing Phone (1). Is de telefoon niets waard of juist een slimme keuze? Je leest het in onze Nothing Phone (1) Review.
Anno 2022 zien smartphones er grotendeels hetzelfde uit. Toestellen zijn rond de zes inch groot, hebben in de linkerbovenhoek een lading camera’s en genieten van een keurige behuizing die de telefoons stijlvol doen ogen. Nothing gooit het met de Phone (1) daarentegen over een andere boeg.

Flitsen in het donker

Wat direct aan de telefoon opvalt is dat de achterkant van het toestel doorzichtig is. Via een glazen plaatje is de telefoon doorzichtig en kijk je naar onderdelen van het toestel, zoals het vlak van de draadloze oplader. Dat is alleen niet het meest opvallende aspect van de achterkant. Dat is de Glyph.
De Glyph is een stel LED-panelen die onder het glas zitten op de achterzijde van de telefoon. Samen vormen de paneeltjes een systeem van verlichting dat afgaat bij meldingen, wanneer je gebeld wordt of wanneer je bij weinig licht foto’s neemt. Daarbij is het mogelijk om tien verschillende patronen in te stellen afhankelijk van wie je belt.
Het foto’s nemen bij weinig licht is direct waar de Glyph uitblinkt. De LED-lampjes zijn fel genoeg om de grootste focus van de te maken afbeelding goed te verlichten zonder overbelichting te veroorzaken. Met de meeste zaklamp-functies is dat wel een probleem en op deze manier heeft Nothing een goede oplossing gevonden.
Het is dan ook jammer dat dit soort situaties zo weinig voorkomen. Nachtfotografie zie je wel vaker, maar dan gaat het veelal niet om foto’s waarbij je op minder dan een meter staat van het object dat je wil fotograferen. Dat is namelijk nodig als je de ideale belichting van de Glyph wil krijgen.
nothing phone 1 review 2f1662637138

Gimmick

Buiten de uitzonderlijke gevallen is de Glyph vooral een leuk idee. In de praktijk werkt het vooral als gimmick. Wanneer je de telefoon op z’n kop neerlegt doe je dit vooral om afleiding te voorkomen, maar het tegenovergestelde gebeurt zodra je een berichtje krijgt of gebeld wordt. Dan is het alsof je een discobal op je bureau hebt liggen.
Mocht afleiding je niets uitmaken, blijft het nog steeds onhandig. Wanneer je een berichtje ontvangt, kun je de telefoon dan immers net zo goed neerleggen met de schermkant omhoog. Dan kun je niet alleen zien wie het berichtje stuurt, maar ook lezen wat er gestuurd is.

Uitblinkend ontwerp

Hoewel de Glyph in de praktijk niet zoveel nut heeft, mag Nothing alsnog een applaus ontvangen voor het ontwerp. Beter goed gestolen dan slecht bedacht is hier absoluut het geval, maar het design van de iPhone (12) is dan ook wel erg mooi. Met vlakke aluminium randen en een mooi (en glibberig) OLED-scherm van Gorrilla Glass 5 oogt de telefoon enorm luxueus.
Nothing blinkt hierin misschien wel meer uit dan het bedrijf dat ze na-apen, want het bedrijf van Carl Pei heeft gekozen om hedendaagse features als een 120Hz-scherm aan de telefoon toe te voegen. Verder is de telefoon voorzien van een 1080-resolutie. Het is wat minder dan de vlaggenschepen, maar dat mag je van een midrange-telefoon als deze ook verwachten.
Waar de midranger dan weer beter is dan de vlaggenschepen is in de keuze om het scherm compleet symmetrisch te maken. Dit kost een bedrijf simpelweg meer om te maken. Het is een klein detail dat de smartphone mooier maakt, maar zeker een keuze die gewaardeerd mag worden.
nothing phone 1f1655456100

Krachtig genoeg

Met zo’n 120Hz-display verwacht je natuurlijk ook dat de telefoon een goede performance heeft. Dat is bij games als Pokémon GO en Call of Duty Mobile gelukkig het geval. De telefoon wordt dan wel wat warm, maar draait de titels prima en dat terwijl de vloeiende beelden keurig over het scherm dansen.
Dat heeft mede te maken met de Snapdragon 778G+ processor die Nothing gebruikt. Het is niet de processor die de vlaggenschepen gebruiken, maar dat hoeft deze telefoon ook niet gelukkig. De telefoon kost immers maar 469 euro en valt daarmee onder de midrange-sectie. Het is dan ook indrukwekkend hoeveel je krijgt voor die prijs, want ook de camera blinkt uit.

Knallende kiekjes

Nothing gebruikt voor haar beste camera een 50 megapixel-camera, terwijl de tweede camera dient als de ultragroothoekcamera. Deze lens kan daarnaast ook macrofoto’s maken, wat een mooi extraatje is. Hierdoor heb je geen groot camera-eiland op de achterkant van je smartphone, maar wel dezelfde features.
De Phone (1) maakt in al deze opzichten dan ook mooie, heldere kiekjes die qua kleuren lekker accuraat zijn. Wanneer je inzoomt op de foto’s zie je nog wel dat er wat detail verloren gaat, wat niet gek is in dit segment. Ook kan de telefoon wat minder ver inzoomen dan sommige concurrenten, want de telefoon heeft niet een speciale 3x-telecamera die bij Samsungs Galaxy S21 FE bijvoorbeeld wel aanwezig is.
Ook bij nachtfoto’s weet de telefoon het goed te doen tenzij er vrijwel geen lichtbronnen op de afbeelding te vinden zijn. Dan zijn de prestaties flink minder. Een straatlantaarn of iets dergelijks is wel nodig om nog een mooi kiekje in het donker te krijgen.
nothing phone 1 reviewf1700051808

Geduld is een schone zaak

Met de Nothing Phone (1) opende Pei ook opnieuw de trucendoos waarmee hij OnePlus groot wist te maken. Dat wil zeggen een grote campagne om hype te creëren voor het toestel waarna de telefoon op 19 juli officieel verscheen. Een kleine drie maanden later is de telefoon wel normaal voorradig en is de hypemachine wat aan het afkoelen.
Dat is maar goed ook, want met een paar extra maanden heeft Nothing de telefoon wat verder kunnen verbeteren. De telefoon kreeg een bak van kritiek over zich heen wegens bugs, maar die zijn grotendeels verdwenen. Heel af en toe is er nog een hapering te vinden op het beginscherm wanneer je je vingerafdruk scant, maar daar is het ook meegezegd.
Het laat zien dat Nothing in drie maanden enorm snel heeft geschakeld om de telefoon te verbeteren. Dit is ook duidelijk met beloofde features, als Tesla-ondersteuning en een NFT-widget. Ook deze zijn inmiddels beschikbaar en werken enorm goed bij NothingOS.
Het besturingssysteem van de smartphone is een vrij kale versie van Android 12. Dat is maar goed ook. Stilistisch oogt de telefoon qua software hierdoor erg mooi en van bloatware is geen sprake.

Nothing Phone (1) Review - Bijna niets mis mee!

Pakweg drie maanden na de release van de Nothing Phone (1) is de telefoon een fantastische keuze voor iedereen die niet meer dan 500 euro aan een telefoon wil besteden. Hoewel de Glyph grotendeels een gimmick is, weet het wel voor een leuk gesprek te zorgen met vrienden en doet het niets af aan het stijlvolle design. Sterker nog, de al fantastisch ogende iPhone-kloon valt juist op door de Glyph en heeft met een 120Hz verversingssnelheid ook nog eens een beter scherm.
Qua camera en performance valt de telefoon precies in het middensegment en daar is eigenlijk niets mis mee. Wel is het jammer dat de camera bij nachtfoto’s met weinig tot geen licht slechte resultaten voorschoteld. Dat het leeuwendeel van de bugs inmiddels uit de telefoon gesloopt zijn is anderzijds heerlijk op een uitzondering nagelaten, terwijl NothingOS in gebruik extreem prettig is.
Cijfer: 8.5

Populair Nieuws